Clicky

maandag 27 mei 2024 - 12:24 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPVV wil geen Nexit meer, maar EU van binnenuit veranderen

PVV wil geen Nexit meer, maar EU van binnenuit veranderen

DEN HAAG – De PVV wil zich in het Europees Parlement hard maken om “Nederland weer op 1” te zetten, maar zwijgt in haar verkiezingsprogramma inmiddels over het verlaten van de EU. In het vorige EU-programma uit 2019 werd nog wel gepleit voor een zogeheten Nexit. “We zullen keihard werken om de Unie van binnenuit te veranderen”, schrijft de PVV nu. Ook is “intensieve economische samenwerking” volgens de PVV “in ons belang”.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november riep de PVV nog op tot een bindend referendum over een Nexit. Daarover staat nu niets in het programma voor de Europese verkiezingen die begin juni zijn. Wel wil de PVV de Nederlandse “soevereiniteit koesteren en beschermen”, bijvoorbeeld door vast te houden aan het vetorecht dat lidstaten hebben.

Lijsttrekker voor de EU-verkiezingen is Sebastiaan Stöteler uit Almelo. Hij is daar fractievoorzitter in de gemeenteraad en ook fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Overijssel. Op twee staat Marieke Ehlers en op drie Auke Zijlstra die al eerder in het parlement zat. De vierde plaats is voor Sebastian Kruis, gemeenteraadslid in Den Haag en ook voorlichter van de PVV-fractie in de Tweede Kamer.

Zeven pagina’s

In het programma, dat bestaat uit zeven pagina’s tekst, pleit de partij van Geert Wilders voor “samenwerking met gelijkgestemden” en een einde aan “eurofiele dromen”. Ook wil de PVV Europese regels aanpassen, zodat lidstaten zelf meer kunnen bepalen hoeveel migranten ze opnemen.

De partij steunt Oekraïne in haar strijd “tegen de Russische agressor”, maar zegt niet hoeveel geld ze daarvoor wil uittrekken. De PVV zegt verder voorstander te zijn van Europese defensiesamenwerking, iets waar de partij zich eerder niet zo duidelijk voor uitsprak. Nog steeds is de PVV tegen een Europees leger, of een eurocommissaris van Defensie.

Eén A4

Wilders’ partij spreekt zich nu niet meer uit tegen de islam in haar programma. In 2019 besteedde de partij er nog een alinea aan, terwijl het programma toen nog uit slechts één A4 bestond. De EU zou zich schuldig maken aan “islamisering” en “het voortbestaan van ons land, ons volk, onze nationale identiteit en eigen cultuur moet de eerste prioriteit worden”, schreef de partij toen. Ook in het landelijke verkiezingsprogramma van vorig jaar sprak de PVV zich expliciet uit tegen de islam.

Het Europese klimaatbeleid moet volgens de PVV gebaseerd zijn op “gezond verstand”. De partij wil dijken verhogen en meer ruimte geven aan rivieren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS