Clicky

zondag 19 mei 2024 - 12:43 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsApple ontslaat honderden werknemers na stopzetten autoproject

Apple ontslaat honderden werknemers na stopzetten autoproject

CUPERTINO – Apple heeft in Californië meer dan 600 werknemers ontslagen. De stap is mede een gevolg van Apple’s beslissing om te stoppen met het ontwikkelen van een eigen auto. Ook staakte Apple onlangs zijn eerdere ambitie om de Apple Watch te voorzien van een microLED display, waardoor sommige medewerkers niet meer nodig zijn.

Veel mensen uit het team dat werkte aan de Apple Car worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf, kwam onlangs al aan het licht. Maar uit documenten die zijn ingediend bij Californische autoriteiten blijkt dat er ook honderden mensen worden ontslagen. Hoeveel precies, wil Apple niet zeggen.

Aan de Apple Car werkten naar verluidt bijna 2000 mensen. Bij de start van het project zo’n tien jaar geleden wilde Apple een auto bouwen die zelfrijdend zou zijn. Het voertuig zou bovendien spraakgestuurde navigatie krijgen. Het project is stopgezet omdat leidinggevenden het niet eens konden worden over Apple’s ambities op de automarkt en de daarmee gemoeide kosten.

Nieuw project

Er leek eerder dit jaar nog sprake van dat het autoproject in afgeslankte vorm toch door zou gaan. Apple zou dan geen zelfrijdende auto, maar een eenvoudigere elektrische auto willen maken. Maar uiteindelijk is het project toch helemaal gestaakt.

Inmiddels lijkt Apple wel weer een nieuw project te hebben, waarmee de onderneming veel opzien kan baren. Ingenieurs van Apple werken volgens bronnen van Bloomberg aan een robot voor in huis. Naar dit project zouden ook mensen van de autotak zijn overgeplaatst. Als het product aanslaat, moet robotica een van de grote geldverdieners worden voor het techconcern.

Slimme horloges

Apple werkt ook aan de productie van ‘mixed reality-brillen’ waarin computerbeelden worden gecombineerd met de werkelijkheid, maar daar worden op korte termijn geen grote inkomsten van verwacht. Volgens Bloomberg heeft Apple zijn dromen van een microLED-display voor de Apple Watch daarnaast ook nog niet helemaal vaarwel gezegd.

Het concern gebruikt momenteel een OLED-display in zijn slimme horloges. MicroLED-schermen zouden een langere levensduur hebben, maar het zou nu nog te lastig zijn om ze in de Apple Watch in te bouwen. Persbureau Bloomberg zegt dat Apple nog steeds op zoek is naar nieuwe leveranciers en methoden om dit toch op een handige manier te doen.

Apple telde vorig jaar meer dan 160.000 werknemers.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer...