Clicky

woensdag 8 mei 2024 - 14:26 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekOCI kan ammoniakopslag bouwen in de Rotterdamse haven

OCI kan ammoniakopslag bouwen in de Rotterdamse haven

ROTTERDAM -Het bedrijf OCI Terminal Europoort kan een grote ammoniakopslagtank bouwen in de Rotterdamse haven. DCMR heeft de vergunning daarvoor verleend volgens nieuwe veiligheidsregels.

Veiligheidsregels ammoniak op- en overslag

De ammoniakopslagtank gaat voldoen aan de vernieuwde PGS12-richtlijn. Daarin staan de Beste Beschikbare Technieken (BBT) voor ammoniakop- en overslag omschreven. Deze richtlijn wordt op initiatief van DCMR geactualiseerd omdat deze is verouderd en minder geschikt is voor grootschalige ammoniakopslagen.

Binnenkort stelt de werkgroep met experts van overheid en bedrijfsleven een conceptversie hiervan vast. Vooruitlopend hierop heeft DCMR de eisen uit deze concept-PGS12 al gebruikt om de vergunningaanvraag van OCI te toetsen.

Een voorbeeld van een nieuwe eis is dat de opslagtank een dubbele stalen wand en een betonnen buitenwand heeft. De geactualiseerde PGS12 is dus ook verwerkt in de vergunning voor OCI.

Ammoniak

De te bouwen vergunde opslagtank van OCI heeft een opslagcapaciteit van 60.000 ton ammoniak en wordt daarmee de grootste van Nederland. Ammoniak wordt op steeds meer manieren toegepast. In de energietransitie kan het een belangrijke waterstofdrager zijn.

Met dat vooruitzicht en de wetenschap van initiatieven die al bekend zijn, verwacht DCMR meer vergunningaanvragen voor ammoniakopslag.

Omwonenden

De vergunningsprocedure heeft onder de lokale bevolking tot veel vragen geleid. Ammoniakopslag is vanwege de energietransitie een groeiende, voor de bevolking nog grotendeels onbekende economische activiteit. Omwonenden hebben hun zorgen over veiligheid geuit tijdens diverse informatieavonden over nieuwe energiedragers en ammoniak.

Omgevingsveiligheid

Een deel van de zorgen van omwonenden wordt op dit moment besproken in het NOVEX-programma. Hierin werken alle betrokken overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland. Vanuit dit kader wordt onder andere gekeken naar ‘Omgevingsveiligheid in relatie tot de transitie van de haven’ en ‘Grondstoffen- en energietransitie in relatie tot omgevingsveiligheid’.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS