Clicky

donderdag 18 april 2024 - 16:54 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartTanker IASONAS na brand in machinekamer naar Rotterdam gesleept

Tanker IASONAS na brand in machinekamer naar Rotterdam gesleept

ROTTERDAM – Dinsdagavond 2 april arriveerde de IASONAS in Rotterdam. De zeesleper Manta van Boskalis sleepte de Griekse tanker naar de haven.

Het schip raakte stuurloos vanwege een brand in de machinekamer. Voor de kust kreeg het vaartuig nog eens assistentie van vier Fairplay slepers. Die begeleidden het schip naar de uiteindelijke ligplaats bij ROG Ship Repair in Waalhaven Oost.

Port of Refuge (vluchthaven)

Er ging een intensieve voorbereiding vooraf aan de aankomst van de IASONAS. De haven voor Rotterdam is voor de zeevaart op de Noordzee de zogenoemde ‘port of refuge’, vluchthaven. Bij averij kunnen zeeschepen altijd een beroep doen op de haven. Ook vorige week nog werd een schip met averij op de Noordzee naar Rotterdam gesleept.

Bij hoge mate van uitzondering is ooit een schip geweigerd. Dat gebeurde op 2 april 1981 met de Stanislaw Dubois. Het schip was in aanvaring gekomen boven Texel met het Soedanese schip Omdurman.

Het had water gemaakt en calciumcarbide aan boord. Het explosiegevaar was dermate dat men het schip heeft geweigerd. Uiteindelijk heeft men het op 9 april boven de Doggersbank laten zinken.

GERELATEERD

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

LAATSTE NIEUWS

Trailer met accu’s in brand op A67 [+foto]

EERSEL - Op de A67 bij Eersel is donderdagmiddag brand ontstaan in een trailer geladen met 21 ton aan accu's. De rechterrijstrook is afgesloten. Er is...