GRONINGEN – In Groningen is met onbegrip en bezorgdheid gereageerd op het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld voorlopig niet te behandelen.
Een meerderheid van de senatoren is niet helemaal overtuigd dat de leveringszekerheid voldoende verzekerd is. Provinciale Staten willen de kwestie woensdag nog bespreken. “We kunnen dit niet accepteren”, staat in een verklaring die is ondertekend door negen fracties.
Commissaris van de Koning René Paas is bezorgd over de “plotselinge uitstelbeweging” van de Eerste Kamer. “Juist het argument van leveringszekerheid is in de afgelopen jaren vaak misbruikt om de belangen van Groningers te negeren. Niet opnieuw. Definitieve sluiting van de gasputten in Groningen is essentieel. En het is beloofd.” Hij doet een klemmend beroep op alle fracties in de senaat om dit in de wet vast te leggen.
Onder meer de BBB in de senaat was voor uitstel van behandeling van de wet die de sluiting van de gasputten regelt. In de Tweede Kamer hadden vrijwel alle fracties ermee ingestemd. Hendri Meendering van de Groningse fractie van GroenLinks noemt de BBB onbetrouwbaar als het aankomt op de veiligheid van Groningers. “Het voelt als een middelvinger naar Groningers toe”, aldus zijn fractiegenoot Nadja Siersema-Orsel. Hun SP-collega Agnes Bakker: “Een schoffering van de belofte die Groningen is gedaan. Vertrouwen was er toch al niet. Tijd voor een andere koers en actie vanuit de provinciale politiek.”
BBB-fractievoorzitter Gouke Moes steunt het verzoek om de kwestie woensdag te bespreken in een (al geplande) vergadering van Provinciale Staten. “Alle BBB-fracties (Eerste Kamer, Tweede Kamer en Groningen) zijn onverminderd vóór het permanent sluiten van het Groningerveld”, laat hij weten.
PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers vindt het uitstelbesluit “ongehoord en ongepast naar Groningen toe”. Zijn collega Paula Benjamins van D66: “ongelofelijk stuitend”. Kristel Rutgers van het CDA is woest over het “onvoorstelbare en trieste” uitstel. Ook de Groninger Bodem Beweging is kritisch. “Als leveringszekerheid in het geding komt, dan los je dit op door niet-essentiële grootafnemers van gas af te schakelen, en niet door weer in Groningen gas te winnen.”
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) had bij de senatoren aangedrongen op spoed en liet eerder weten “onaangenaam verrast” te zijn dat ze daar geen gehoor aan willen geven.
Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).
Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws