Clicky

woensdag 24 april 2024 - 08:39 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAanhoudingen in onderzoek naar fraude met omzetbelasting

Aanhoudingen in onderzoek naar fraude met omzetbelasting

ROTTERDAM – De FIOD heeft op dinsdag 26 maart twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. Een 38-jarige Rotterdammer en een 36-jarige Amsterdammer zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van witwassen en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband.

Twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie en een groot bedrag aan contant geld. De verdachten zijn op vrijdag 29 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn voor veertien dagen gehouden.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Op naam van diverse vennootschappen is in de periode april 2020 tot en met december 2021 vermoedelijk onterecht ruim 380.000  aan omzetbelasting teruggevraagd. De formele bestuurders van de   vennootschappen zijn vermoedelijk katvangers die tegen betaling de verdachte vennootschappen op hun naam hebben gezet. Naar aanleiding van de aangiften heeft de Belastingdienst bedragen uitgekeerd. De gestorte teruggaven zijn contant opgenomen of doorgestort naar andere bankrekeningen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de verdachten, katvangers en vennootschappen behoren tot een samenwerkingsverband dat gericht was op het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Daarbij  zijn vermoedelijk ook valse facturen aan de Belastingdienst overgelegd met als doel belastingteruggaven te ontvangen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Mishandeling

OM eist half jaar celstraf na mishandeling NS-conducteur Schagen

ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van...