Clicky

zondag 28 april 2024 - 23:07 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRabbijn doet aangifte van geweld tegen hem in Utrecht

Rabbijn doet aangifte van geweld tegen hem in Utrecht

UTRECHT -Rabbijn Aryeh Leib Heintz is vrijdagmiddag aangevallen in winkelcentrum Overvecht in Utrecht. Hij is op het hoofd geslagen, meldt zijn vrouw Bracha Heintz op sociale media. “G-d zij dank is hij niet verwond. Wij bibberen en huilen van schrik.” De rabbijn heeft aangifte gedaan.

Een politiewoordvoerder laat weten dat er camerabeelden zijn veiliggesteld en dat onderzocht wordt wat er precies is gebeurd. Twee mannen zouden een woordenwisseling hebben gehad waarbij de gemoederen hoog opliepen.

Burgemeester Sharon Dijksma spreekt “op alle mogelijke manieren” haar afschuw uit over dit incident “en het antisemitisme dat in mijn stad de kop opsteekt”. De gemeente ontvangt de laatste tijd meer signalen van mensen die zich onveilig en geïntimideerd voelen. “Voor intolerantie en geweld is geen plek in Utrecht. Ik roep iedereen dan ook op om verdraagzaam naar elkaar te zijn.” Alles is er volgens haar nu op gericht om de belager zo snel mogelijk te pakken. De burgemeester staat “in nauw contact met de rabbijn en de Joodse gemeenschap en met politie en OM”.

“Verschrikkelijk”, reageert minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid op het nieuws. “Geen tolerantie voor dit tuig. Ik vertrouw erop dat de politie alles op alles zet om deze Jodenhaters te vinden. Dit stopt pas als we met z’n allen, als samenleving, opstaan.”

De Israëlische ambassadeur Modi Ephraim zegt geschokt te zijn door de aanval en heeft in een gesprek met Heintz zijn solidariteit betuigd en zijn steun aangeboden. “Deze haat mag niet worden getolereerd. Het is absoluut noodzakelijk dat de autoriteiten forse maatregelen nemen om antisemitisme te bestrijden.”

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is het inmiddels bijna “dagelijkse kost dat Joden slachtoffer worden van fysiek of verbaal geweld”. De organisatie meldde eerder deze week dat in Amstelveen een vrouw wier dochter in het Israëlische leger dient al wekenlang wordt lastiggevallen en bij haar huis is uitgemaakt voor kindermoordenaar.

De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens meldt in een brief aan de gemeenteraad dat de politie de zaak hoog opneemt. Zo zal de politie vaker in de wijk aanwezig zijn. Daarnaast is volgens NH Nieuws bij de woning een camera opgehangen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

UTRECHT - Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations...