Clicky

zaterdag 27 april 2024 - 12:06 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerTekort aan vrachtwagenchauffeurs zal wereldwijd tegen 2028 verdubbelen

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs zal wereldwijd tegen 2028 verdubbelen

GENEVE – Zonder noemenswaardige maatregelen zal het tekort aan vrachtwagenchauffeurs naar verwachting tegen 2028 verdubbelen. Een belangrijke reden is vergrijzing van het aantal chauffeurs.

Uit het laatste chauffeurstekortrapport van IRU, dat is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan 4.700 vrachtwagenbedrijven in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa, blijkt dat het aandeel chauffeurs onder de 25 jaar nog steeds laag is: 12 procent of minder.

China (17 procent) en Oezbekistan (25 procent) zijn de enige landen met een groter aandeel chauffeurs onder de 25 jaar.

In veel regio’s is een van de redenen voor het lage aandeel jonge vrachtwagenchauffeurs de vergrijzing van de bevolking (minder dan 13 procent van de beroepsbevolking is in alle regio’s jonger dan 25 jaar, behalve in Mexico, Oezbekistan en China).

Niettemin ligt het aandeel jonge vrachtwagenchauffeurs in alle regio’s onder de benchmark voor de actieve bevolking, behalve in China en Oezbekistan, wat betekent dat het beroep minder jonge mensen aantrekt in vergelijking met andere sectoren.

In de meeste regio’s is het aandeel chauffeurs 55 jaar of ouder. In veel gevallen is de leeftijd hoger dan de algemene benchmarks voor de transportsector en de actieve bevolking, en veel hoger dan het aandeel jonge vrachtwagenchauffeurs, wat betekent dat het tekort in de nabije toekomst zal toenemen omdat de pool van jonge chauffeurs niet in staat zal zijn de gepensioneerden te vervangen.

Europa heeft de hoogste gemiddelde leeftijd van chauffeurs (47). Een derde van de chauffeurspopulatie is ouder dan 55 jaar, terwijl slechts 21 procent van de totale actieve bevolking ouder is dan die leeftijd. Bovendien is het aandeel jonge chauffeurs zeer laag (slechts 5 procent van de chauffeurs is jonger dan 25 jaar).

Argentinië, China en Mexico hebben een veel lager aandeel automobilisten boven de 55 jaar (respectievelijk 16 procent, 14 procent en 13 procent), wat overeenkomt met hun totale actieve bevolking.

Er zijn ook bemoedigende signalen in sommige landen waar het aandeel jonge chauffeurs is verbeterd, zoals in de Verenigde Staten (8,1 procent in 2022 versus 6 procent in 2020).

Het aandeel vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs ligt ook ruim onder de totale arbeidsparticipatie van vrouwen in de transportsector. In alle onderzochte regio’s is minder dan 6 procent van de vrachtwagenchauffeurs vrouw.

Met 8 procent zijn de Verenigde Staten het enige land met een hoger aandeel vrouwelijke chauffeurs.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kilo’s hash onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN - Tijdens een douanecontrole op 15 april is er 87 kilo hash onderschept in de haven van Vlissingen. De drugs werden gevonden in een...