Clicky

zaterdag 14 december 2024 - 19:57 uur
BAS World

HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartNog altijd te veel PFOS in water bij Schiphol na incident

Nog altijd te veel PFOS in water bij Schiphol na incident

SCHIPHOL – In het water bij Schiphol wordt nog altijd te veel PFOS gemeten, bevestigt een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Rijnland na berichtgeving van onder meer het Haarlems Dagblad. Dat komt volgens haar waarschijnlijk deels door een incident op Schiphol in 2008, waarbij 143 kilo PFOS vrijkwam uit een sprinklerinstallatie.

Hoeveel PFOS bij de recentste meting is geconstateerd, weet de woordvoerster niet. “In zijn algemeenheid is het gebied nabij Schiphol en Haarlemmermeer een hotspot”, zegt ze. Het Haarlems Dagblad schrijft dat er uitzonderlijk hoge concentraties PFOS zijn gemeten in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Ook bij de meest recente meting in 2022.

Tijdens het incident in 2008 sprong onbedoeld een sprinklerinstallatie aan in een hangar van KLM op de luchthaven. De sprinklers verspreidden toen schuimblusmiddel waar later PFOS in bleek te zitten. PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) is een schadelijke stof die onder PFAS valt. PFOS zat voorheen in bijvoorbeeld blusschuim, maar dat is inmiddels verboden omdat de stof gevaarlijk is voor mens en milieu.

LEES OOK
Airbus BelugaXL vrachtvliegtuig maakt noodlanding op Schiphol [+foto]

Ander blusschuim

Schiphol laat weten sinds 2020 alleen nog blusschuim zonder PFAS te gebruiken. “De metingen in het oppervlaktewater rondom Schiphol vragen om vervolgonderzoek over de herkomst, zodat er gericht maatregelen getroffen kunnen worden”, aldus een woordvoerder.

PFAS-houdend blusschuim was voor 2020 de belangrijkste veroorzaker van grondverontreiniging op de luchthaven, meldt de zegsman verder. Schiphol zegt een elektrische grondreinigingsinstallatie te hebben gekocht om vervuilde grond te gaan reinigen.

ViaANP
MEER NIEUWS
×