Clicky

zaterdag 4 mei 2024 - 21:55 uur
Home Blog

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

Dodenherdenking

AMSTERDAM – De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Rond de twee minuten stilte is een aanwezige door agenten verwijderd, toen de man van plan was een spandoek te tonen. Een verslaggever van het ANP zag dat sommige aanwezigen zichtbaar opgelucht reageerden nadat de twee minuten stilte zonder incidenten verliepen.

Een handvol mensen, onder wie de Amsterdamse activist Frank van der Linde, draaide zich om op het moment dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma een krans legde. Ze protesteerden in stilte. Van der Linde vindt dat Bosma (PVV) lid is van “een partij die pijlers van de rechtsstaat en democratie ondermijnt via aanvallen op de rechterlijke macht en vrije pers”.

Herdenking

De herdenking was omgeven met veel veiligheidsmaatregelen uit vrees voor protesten tegen de oorlog in Gaza. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er waren maximaal 10.000 mensen welkom. Eerdere jaren waren er zo’n 20.000 mensen op de Dam.

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking had een stille tocht door de oude Jodenbuurt plaats. Voor de wandeling hield onder meer Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdamse Comité 4 en 5 mei, een toespraak.

Toespraak

“Waar woorden niet anders kunnen dan tekortschieten, lopen we in de cadans van de trommelaars in stilte door de straten. De straten die vol leven waren, leven, dat geen schijn van kans had”, sprak Van Es. “Is het dan gek dat wij, in ons gehaaste leven, wij die dagelijks op de fiets of de fatbike door de straten racen, nu even stil willen zijn? Om in die stilte bij onszelf te rade te gaan over het leven in de straten van vandaag”, vervolgde zij.

Van Es benadrukte dat het dit jaar “meer dan ooit gaat over het belang van saamhorigheid en weerbaarheid, van meerstemmigheid ook, in deze stad, in Amsterdam”. Zij besloot haar toespraak met de woorden: “Want als we zeggen ‘dat nooit weer’ dan zeggen we: we gedenken hen die geen schijn van kans hadden, zo lang, net zo lang, tot alleen daders geen schijn van kans zullen hebben.”

Gerwin van Beek Int. Transport heeft R. Boonzaaijer Transport overgenomen

BARNEVELD – Met ingang van 1 mei 2024 heeft Gerwin van Beek Int. Transport uit Barneveld R. Boonzaaijer Transport uit Ede overgenomen.

Volgens Gerwin van Beek werkten de twee bedrijven al jarenlang samen.

Met deze overname wil Gerwin van Beek de dienstverlening verder uit te breiden.

R. Boonzaaijer Transport BV is opgericht in 1999 en heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel werken er rond de 23 medewerkers.

Boonzaaijer transport is specialist in groupage en transport voor de Rhône en Alpen (Frankrijk). R. Boonzaaijer heeft zich ook meerdere keren ingezet voor de Roparun. Tijdens de Roparun werden al meerdere keren alle benodigde materialen getransporteerd met een vrachtwagen van R. Boonzaaijer Transport BV.

Gerwin van Beek Int. Transport is gevestigd in Barneveld en actief in het veetransport maar ook in bouwgerelateerd transport.

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Nationale Dodenherdenking op De Dam Amsterdam

AMSTERDAM – Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo’n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei.

Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur. Eerdere jaren waren er zo’n 20.000 mensen op de Dam.

Bezoekers zijn tot 19.45 uur welkom. Het Comité 4 en 5 mei gaat ervan uit dat het aantal toeschouwers op de Dam nog wel verder oploopt.

Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

Zelensky

MOSKOU – Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media.

De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zelensky is een van de grootste tegenstanders van het Kremlin sinds Rusland ruim twee jaar geleden Oekraïne binnenviel. Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar regelmatig van misdaden.

Eerder zette Rusland ook al de premier van Estland, Kaja Kallas, op de opsporingslijst. Ook een Litouwse minister wordt gezocht door Moskou.

Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde eerder een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin om zijn vermeende betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen.

Politie houdt man aan om opruiende berichten over dodenherdenking

AMSTERDAM – De politie van Amsterdam heeft zaterdag een 41-jarige man gearresteerd die op sociale media opruiende berichten plaatste over de Nationale Herdenking op de Dam.

Deze verdachte werd rond 18.00 uur nog verhoord en een politiewoordvoerder kon niet zeggen of hij zaterdagavond nog wordt vrijgelaten.

Het is de enige aanhouding die de politie Amsterdam heeft verricht in de aanloop naar de dodenherdenking. Over de identiteit van de persoon kan de woordvoerder niets zeggen.

Volgens De Telegraaf gaat het om Rachid El Ghazaoui, beter bekend als rapper Appa. Hij uitte zich op Instagram vaak solidair met de Palestijnen in Gaza. “Er is geen perfecter moment om de schreeuw van de genocide in Gaza te laten horen dan 4 mei tijdens de dodenherdenking”, zou hij volgens De Telegraaf op Instagram hebben gezegd.

Op de Dam gelden zaterdagavond strenge maatregelen om verstoringen te voorkomen.

KNMI waarschuwt voor onweer en hagel in zuiden en zuidwesten

onweer

DE BILT – Het KNMI waarschuwt in het zuiden en zuidwesten van het land voor overlast door onweer, hagel en hevige regenbuien.

Er is voor de rest van zaterdag code geel afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant.

Zaterdag is er plaatselijk kans op onweers- of hagelbuien. Er is een kleine kans op hinder voor buitenactiviteiten.

Volgens het KNMI onweert het af en toe, niet overal en ook niet de hele tijd. De hagelstenen hebben een grootte van ongeveer 1 cm.

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met Amerikaanse geldverstrekker

Blokker

AMSTERDAM – Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Topman Ynse Stapert van Blokker-eigenaar Mirage Retail Group noemt de deal “heel belangrijk” en zegt “de toekomst van Blokker nu met vertrouwen tegemoet te zien”. “De verkoop van Blokker is hierdoor niet meer aan de orde.”

Bij Blokker, dat in Nederland meer dan vierhonderd winkels en ruim 4000 werknemers telt, rommelde het de laatste tijd. In enkele maanden tijd vertrokken drie directeuren bij de winkelketen. Dat is vaak geen goed teken bij een bedrijf dat geld nodig heeft.

Overname

Mirage nam in 2019 de toen verlieslatende keten over van de familie Blokker. In oktober vorig jaar meldde Mirage dat Blokker geen verlies meer leed. “Wij kijken vooral naar de operationele resultaten, dat is voor Blokker dit jaar nul”, was de boodschap toen.

Maar er was nog wel geld nodig voor de komende jaren. Stapert zei in februari dat Mirage “er alles aan doet om de continuïteit van Blokker veilig te stellen”. Hij overwoog toen ook om het bijna 130 jaar oude Blokker te verkopen en had al “een selecte groep mogelijke kopers” benaderd.

Gordon Brothers

De nieuwe lening met een looptijd van drie jaar wordt verstrekt door Gordon Brothers. Deze Amerikaanse geldverstrekker toonde zich bereid tot een speciale werkkapitaalfinanciering op basis van de winkelvoorraad. Hierdoor is er meer geld beschikbaar naarmate Blokker bijvoorbeeld extra voorraad opbouwt voor het drukkere vierde kwartaal. “Nederlandse banken waren daar in onze situatie niet toe bereid”, zegt Stapert.

Mirage zit in Nederland ook achter de ketens Intertoys en Miniso. Eerder wilde het bedrijf ook Intertoys verkopen, maar zag daar uiteindelijk van af. Vorige maand maakte Mirage bekend dat Intertoys een meerjarige financiering had afgesloten bij Rabobank. Mirage was ook de eigenaar van elektronicaketen BCC, die vorig jaar failliet ging. Daar lukte het niet om de keten weer financieel gezond te maken.

BCC

De situaties van BCC en Blokker zijn volgens Stapert niet te vergelijken. Blokker trekt volgens hem nog steeds veel bezoekers. Door meer op producten van het eigen merk in te zetten, werkt de keten aan het vergroten van de marges. Verder wil Blokker komende jaren verder werken aan het samenspel tussen online- en offlineverkoop. Er kan op iets langere termijn misschien ook weer naar uitbreiding van het aantal winkels worden gekeken, denkt Stapert.

Brand Vice Versa Oss onder controle, pand gecontroleerd uitgebrand [+foto’s]

OSS – De brand bij logistiek dienstverlener Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na ruim 28 uur onder controle, meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdag. Het hele pand is verloren gegaan. Het was een grote loods van 300 bij 150 meter die vol stond met levensmiddelen. Er wordt nog nageblust.

De brandhaard zat in een grote koelcel waar het min 20 graden was. Daardoor bevroren de brandslangen en werd de grond spiegelglad door aangevroren bluswater. Omdat blussen lastig bleek, koos de brandweer volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio voor het “afbrandscenario”, het gecontroleerd laten uitbranden van het pand en zorgen dat het vuur niet zou overspringen naar naastgelegen gebouwen. Dat is gelukt. Er waren meer dan 250 brandweermensen in touw.

De brand brak vrijdagochtend rond 04.30 uur uit. Na het eerste bluswerk leek het vuur bedwongen, maar in de loop van de dag laaide het weer op. Dat de brand zo lang kon aanhouden, kwam volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio door de grootte van de loods en door het feit dat alle levensmiddelen op pallets en in metershoge stellingen stonden opgestapeld.

De gemeente Oss adviseert omwonenden om roetdeeltjes in hun tuin niet met de blote handen op te pakken, maar met handschoenen. Grotere deeltjes moeten worden gemeld bij de gemeente Oss. Ook moeten mensen opletten dat hun huisdier geen roetdeeltjes binnenkrijgt. Boeren in de buurt is gevraagd hun vee voorlopig binnen te houden.

Treinen sloegen vorig jaar bijna 2800 keer station over

UTRECHT – Treinen van NS zijn vorig jaar 2788 keer voorbijgereden aan een station waar ze eigenlijk hadden moeten stoppen. Op een totaal aantal stops van 12 miljoen is dat 0,02 procent, meldt de NS zaterdag.

De belangrijkste reden om een station over te slaan is het voorkomen dat vertraging zo ver oploopt dat een trein helemaal moet worden geschrapt. Spoorbeheerder ProRail heeft hierover afspraken gemaakt met vervoerders. De vertragingen ontstaan meestal door tijdelijke snelheidsbeperkingen, bijvoorbeeld omdat de bodem onder het spoor niet stabiel is.

Het vaakst sloegen de treinen station Tilburg Universiteit over. Dat station werd in 0,82 procent van de geplande stops overgeslagen. Het kwam voornamelijk door snelheidsbeperkingen, maar ook omdat er veel goederentreinen rijden in Brabant. Deze treinen trekken traag op en remmen traag en zijn dus niet zo punctueel, aldus de NS.

Station Zoetermeer staat ook hoog in het lijstje. Begin januari vorig jaar was de loopbrug over het station kapot en voor de veiligheid mochten er een paar dagen geen treinen stoppen. Hierdoor kon ruim een kwart procent van het aantal geplande stops niet worden gemaakt.

Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL – Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. “We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar”, voorziet een woordvoerder.

De luchthaven verwacht tijdens de meivakantie dagelijks gemiddeld zo’n 70.000 vertrekkende reizigers, met mogelijk een uitschieter naar 80.000 reizigers per dag. En daar komen dan ook nog de overstappende en aankomende reizigers bij, verduidelijkt de zegsman.

“In totaal verwachten we bijvoorbeeld vandaag ruim 190.000 passagiers. Met ook bijna 70.000 aankomende reizigers en zo’n 60.000 overstappers.” Reizigers die terugkomen en hun paspoort moeten laten zien, kunnen in wat langere rijen terechtkomen, zegt de woordvoerder.

Eerder zei Schiphol dat deze meivakantie naar verwachting 10 procent drukker zou worden vergeleken met vorig jaar. Personeelstekorten op de luchthaven bij onder meer de beveiliging zorgden twee jaar geleden voor lange rijen tijdens vakantieperiodes. Financieel topman Robert Carsouw zei in februari dat de luchthaven veel beveiligers had aangenomen om nieuwe chaos zoals in de zomer van 2022 te voorkomen.

ILT neemt gemanipuleerde tachograaf in beslag [+video]

APELDOORN – Vrijdag 3 mei hield de Inspectie Leefomgeving en Transport een controile op de A1 bij Apeldoorn.

Tijdens de controle troffen de controleurs een Poolse vrachtwagen die met de tachograaf op rust reed. De chauffeur werd heterdaad betrapt op manipulatie middels een pincode, meldt de ILT.

De ILT heeft de tachograaf in beslag genomen evenals de bestuurderskaarten van de chauffeurs(s).

Bij de garage moest een nieuwe tachograaf ingebouwd worden.

Zowel de chauffeur als het transportbedrijf waar hij werkzaam is kregen een boete.

Bedrijfspand logistiek dienstverlener Vice Versa in Oss geheel uitgebrand, brand nog steeds niet onder controle [+foto’s]

Brand Vice Versa Oss

OSS – Het bedrijfspand van logistiek dienstverlener Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is tot de grond toe afgebrand, maar de brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. Dat meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdagochtend. De naastgelegen panden zijn gespaard gebleven.

De brand brak vrijdagochtend rond 04.30 uur uit. Na het eerste bluswerk leek het vuur bedwongen, maar in de loop van de dag laaide het weer op. Het blussen wordt bemoeilijkt doordat de brandhaard in een grote koelcel zit, waar het 20 graden onder nul is. De brandslangen bevriezen en in het pand is het spekglad door bevroren bluswater.

Omwonenden krijgen het advies om roetdeeltjes in hun tuin niet met de blote handen op te pakken, maar met handschoenen, en hun handen daarna te wassen. Grotere deeltjes moeten worden gemeld bij de gemeente Oss.

Boeren in de buurt is gevraagd hun vee voorlopig binnen te houden. De dieren kunnen bij het grazen roetdeeltjes binnenkrijgen en dat kan schadelijk zijn.

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

UTRECHT – De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen.

Beide partijen verschenen vrijdag aan het einde van de middag voor de kantonrechter in Utrecht. Na behandeling van de zaak gaf de rechter Arriva en FNV nog de mogelijkheid om er onderling uit te komen, in een gesprek achter gesloten deuren. Al snel bleek dat niet te lukken. Enkele uren later deed de kantonrechter uitspraak. De uitwerking van het vonnis komt pas volgende week.

“We zijn hier natuurlijk blij mee”, aldus een woordvoerster van Arriva, dat dagelijks ongeveer 30.000 mensen vervoert in deze regio. “Een staking zou niemand helpen, zeker de reizigers niet.” Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van FNV zegt “zeer teleurgesteld” te zijn dat de staking is verboden. “Dit betekent dat werknemers van Arriva niet onder hun zware roosters vandaan komen. We hebben Arriva al van alles horen roepen over wanneer de nieuwe roosters komen, maar daar is geen enkele garantie op. Ze kunnen het maar blijven uitstellen.”

Hoge werkdruk

De buschauffeurs wilden staken uit onvrede over de hoge werkdruk en het uitblijven van de beloofde aanpassingen in hun roosters. Het conflict speelt al maanden, eigenlijk al sinds Arriva eind vorig jaar het openbaar vervoer in Twente overnam van Keolis. De buschauffeurs zouden een kleine twee maanden geleden het werk al neerleggen. Toen werd een staking op het laatste moment afgeblazen door FNV, nadat Arriva afspraken had gemaakt over maatregelen die de werkdruk moeten verlichten.

Het streven was om de nieuwe roosters met langere pauzes eind april klaar te hebben, maar volgens Arriva bleek dat niet haalbaar. Het bedrijf slaagde er wel in de afspraken te verwerken in een rooster voor de meivakantie. Ook voor de zomer zijn de aangepaste dienstenpakketten vrijwel rond. Voor de tussenliggende periode, die volgens Arriva kan worden teruggebracht naar maximaal vijf weken als het al eerder volgens de vakantiedienstregeling mag rijden, lukt dat niet.

FNV vindt dat Arriva daarmee de afspraken schaadt en wilde daarom komende maandag staken. “Een staking is een uiterst middel, maar praten heeft geen zin meer”, zei Van der Gaag eerder deze week.

GRIP 1 vanwege grote brand bij logistiek dienstverlener Vice Versa in Oss [+foto’s]

OSS – Vrijdagochtend 3 mei tegen 04.30 uur is brand ontstaan bij logistiek bedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss. De brand woedt in een grote koelcel, meldt de Veiligheidsregio.

Omdat het water bevriest is het spekglad en moeilijk bereikbaar. Met behulp van een blusrobot is geprobeerd de brand onder controle te krijgen.

Aan het begin van de avond was de brand volledig uitslaand met enorme rookwolken en een vuurzee tot gevolg.

De brandweer is vrijdagavond nog altijd druk bezig om de brand in de koelcel onder controle te krijgen. Hier wordt specialistisch materieel voor ingezet.

De brandweer heeft opgeschaald naar het sein ‘GRIP 1 grote brand’ en heeft vele eenheden uit meerdere Veiligheidsregio’s ingezet.

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

Gazastrook

JERUZALEM – Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren.

Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli’s hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen tegen de Wall Street Journal.

Volgens Egyptische functionarissen heeft Egypte samen met Israël gewerkt aan een aangepast voorstel voor een staakt-het-vuren. Het voorstel is afgelopen weekend aan Hamas gepresenteerd. Hamas zou beloofd hebben na intern overleg te reageren, maar heeft dat nog niet gedaan.

De Palestijnse beweging zou pas met een bestand akkoord willen gaan als Israël ook bereid is haar voortbestaan te ​verzekeren, schrijft de Amerikaanse zakenkrant.

LAATSTE NIEUWS

Gerwin van Beek Int. Transport heeft R. Boonzaaijer Transport overgenomen

BARNEVELD - Met ingang van 1 mei 2024 heeft Gerwin van Beek Int. Transport uit Barneveld R. Boonzaaijer Transport uit Ede overgenomen. Volgens Gerwin van...