Clicky

maandag 10 juni 2024 - 00:55 uur
Home Blog

Vanaf maandagmiddag zware windstoten in Zuid-Holland en Zeeland

DE BILT – Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten, waar Zuid-Holland en met name Zeeland in de loop van de maandagmiddag mee te maken krijgen. Het weerinstituut heeft voor beide provincies code geel afgegeven tot in de avond.

Het KNMI zegt dat behalve de harde wind – met windstoten tot zo’n 90 kilometer per uur – er ook stevige buien overtrekken met mogelijk onweer. Ook kan het maandag soms flink doorregenen.

“Op meerdere plaatsen kan tot de avond 20-30 mm regen vallen”, aldus het KNMI, dat verwacht dat de wind en buien in de tweede helft van de maandagavond afnemen.

President Macron schrijft nieuwe verkiezingen uit na nederlaag

Macron

PARIJS – De Franse president Emmanuel Macron schrijft nieuwe parlementsverkiezingen uit nadat bekend was geworden dat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen.

Volgens een exitpoll die eerder deze avond naar buiten kwam, heeft de radicaal-rechtse partij RN van Frankrijk twee keer zoveel stemmen gekregen als de partij van de president.

Wilders haalt uit naar generaal Onno Eichelsheim

Onno Eichelsheim

DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders heeft uitgehaald naar de hoogste militair, generaal Onno Eichelsheim. Wilders hekelt de uitspraken van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) in het televisieprogramma Buitenhof over de bevrijdingsactie van het Israëlische leger van vier gijzelaars in de Gazastrook.

“Onbegrijpelijke, ongepaste, foute opmerking van de @CDS_Defensie. Als ik Minister van Defensie was had ik hem hierover tot de orde geroepen en gecorrigeerd”, liet Wilders op X weten. Kritiek op de baas van de krijgsmacht vanuit de politiek is uitzonderlijk.

Eichelsheim zei in Buitenhof het “heel ingewikkeld” te vinden hoeveel geweld Israël nodig had om het viertal te bevrijden. Volgens de door Hamas gecontroleerde autoriteiten in Gaza kwamen bij de operatie 274 mensen om. Er zouden ook drie Israëlische gijzelaars zijn omgekomen.

Ook VVD verbaasd

Volgens de generaal gebruikt Israël in algemene zin “op dit moment disproportioneel geweld voor het halen van haar doelstellingen”. Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober waarbij 1200 mensen omkwamen, zijn in de Gazastrook al meer dan 37.000 doden gevallen.

Ook de VVD laat weten “verbaasd” te zijn over de uitspraken van de CDS. Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans beschikt de topmilitair niet over de benodigde informatie om het juridische oordeel “disproportioneel geweld” te vellen. “Normaal formuleert de #CDS altijd heel bedachtzaam en zorgvuldig. Ik ga er maar vanuit dat dit een slordigheid was”, aldus Brekelmans op X.

Exitpoll: grote overwinning voor Le Pen in Frankrijk

Le Pen

PARIJS – In Frankrijk stevent de partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen af op een grote overwinning bij de Europese verkiezingen.

Volgens een exitpoll krijgt de partij meer dan 30 procent van de stemmen. Dat is twee keer zoveel als de partij van president Emmanuel Macron, die blijft steken rond de 15 procent.

Israëlische minister Gantz stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

Benny Gantz

JERUZALEM – De Israëlische minister Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu, heeft aangekondigd dat hij uit de regering stapt. Hij gaf het uitblijven van een plan voor de toekomst van de Gazastrook als reden voor zijn vertrek.

Gantz, een gematigde politicus in een rechts-conservatieve regering, noemde de beslissing “complex en pijnlijk”. Volgens hem “belemmeren politieke overwegingen in de regering van Netanyahu strategische beslissingen in de Gaza-oorlog”. En: “Netanyahu voorkomt een echte overwinning.”

Gantz, een voormalige generaal, riep Netanyahu op om verkiezingen uit te schrijven. Ook spoorde hij minister van Defensie Yoav Gallant zijn voorbeeld te volgen: “Wees moedig en doe wat juist is.”

Netanyahu: niet het moment

Het aftreden van Gantz hing al in de lucht vanaf het moment dat hij Netanyahu 8 juni als deadline voorlegde om na een overwinning op Hamas met een duidelijke strategie te komen voor Gaza. Aanvankelijk werd zijn opstappen al zaterdag verwacht, maar Gantz stelde zijn aankondiging een dag uit om de militaire actie van zaterdag. Daarbij werden vier gijzelaars bevrijd, maar werden volgens Palestijnse autoriteiten ook 274 mensen gedood.

Het besluit van Gantz betekent dat Netanyahu de steun verliest van een gematigd blok binnen zijn regering. De premier reageerde kritisch op het opstappen van Gantz: “Dit is niet het moment om het front te verlaten”, schreef hij op X.

Vermist meisje van 3 uit Zevenhuizen was zelf boodschappen doen

ZEVENHUIZEN – In Zevenhuizen was zondagmiddag een meisje van 3 jaar vermist.

Ze bleek uiteindelijk op eigen houtje boodschappen te doen bij de Jumbo. De politie meldt dat ze op “een onbewaakt moment” uit huis was weggeglipt.

De politie zocht met een aantal vrijwilligers naar het meisje totdat de Jumbo belde. Die kwam “bij ons op de lijn dat er daar al een tijdje een hele jonge klant rond liep. Ze was zelfs boodschappen aan het doen en had haar kleine winkelkar al gevuld”, schrijft de politie op sociale media.

Het meisje is herenigd met haar ouders. Op een foto van de politie is te zien dat de peuter haar boodschappenkarretje had gevuld met onder meer chocolademelk, chips, gebak, makreel en fruit.

Exitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

Olaf Scholz

BERLIJN – Volgens een prognose van zender ARD behaalt de sociaaldemocratische SPD van de Duitse kanselier Olaf Scholz slechts 14 procent van de stemmen in de Europese verkiezingen. Dat is het slechtste resultaat van de partij in Europa ooit. In 2019 kreeg de partij nog 15,8 procent.

De conservatieve unie van CDU en CSU wordt met een verwachte 29,5 procent de grootste, gevolgd door de uiterst rechtse AfD met 16,5 procent. Die laatste partij boekt de grootste winst: vier jaar terug kreeg de AfD nog maar 11 procent.

Alle drie de partijen in de zogenoemde stoplichtcoalitie van Scholz lijden verlies. De Groenen dalen het hardst, zij gaan van 20,5 naar 12 procent. De Vrije Democraten dalen van 5,4 naar 5 procent.

SPD: zware nederlaag

Bij de sociaaldemocraten kwam het resultaat hard aan. “Dit is een zware nederlaag voor ons vandaag”, zei SPD-partijleider Kevin Kühnert tegen de ARD. Hij verdedigde de beslissing om kanselier Scholz prominent te gebruiken op campagnemateriaal en posters. “We winnen samen en we verliezen samen”, aldus Kühnert. En: “We komen terug.”

Tino Chrupalla, een van de partijleiders van de AfD, noemde het resultaat van zijn partij “historisch”. “We hebben een superresultaat neergezet en ik denk dat we in de loop van de avond nog hoger gaan eindigen.”

‘Opluchting’ bij nieuwkomer

De Duitse politieke nieuwkomer Sahra Wagenknecht krijgt slechts 5,7 procent van de stemmen met haar BSW, maar zei toch “vreugde” en “opluchting” te voelen over haar eerste verkiezingsdeelname. De BSW is tegen wapenleveranties aan Oekraïne en combineert links sociaal beleid met een anti-immigratiestandpunt en kritiek op de Europese Unie.

Demonstranten Erasmus negeren verzoek om naar andere plek te gaan

ROTTERDAM – De studenten die al dagen demonstreren bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben geen gehoor geheven aan een verzoek van de universiteit om het protest te verplaatsen naar een andere locatie.

De universiteit had hen gevraagd om zondag voor 18.00 uur te vertrekken bij het Erasmus Plaza, waar ze een tentenkamp hebben opgezet.

Het college van bestuur betreurt het dat de pro-Palestijnse demonstranten niet zijn weggegaan. Het college zegt dat de groep moet vertrekken omdat er komende week activiteiten gepland zijn.

Een grasveld in de buurt is voorgesteld als nieuwe locatie voor het tentenkamp.

Brand verwoest twee schuren bij landbouwbedrijf in Zeewolde [+foto’s]

ZEEWOLDE – In Zeewolde zijn twee schuren van een landbouwbedrijf aan de Winkelweg volledig uitgebrand.

De brandweer heeft vooralsnog weten te voorkomen dat de brand is overgeslagen naar nog een schuur met daarin kisten met uien.

De brand brak aan het einde van de middag uit. Volgens een woordvoerster van de brandweer begon de brand in een trekker die in een van de twee schuren stond. De andere schuur werd gebruikt als kantoor.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Die is inmiddels sterk verminderd.

Gevonden lichaam in Maas bij Venlo is van tweede vermiste Duitser

Politie

LOMM – Het lichaam dat zaterdag in de Maas ten noorden van Venlo werd gevonden, is van de 21-jarige Duitser die sinds vorige week zondag vermist was. Dat meldt de politie.

Het lichaam van zijn 22-jarige plaatsgenoot werd vrijdag gevonden.

Beide mannen kwamen uit het Duitse stadje Nettetal, even over de grens bij Venlo.

De twee verdwenen in de Maas in Venlo toen zij een mobiele telefoon achterna sprongen die een van hen van de Maaskade had laten vallen in de Limburgse stad.

Hamas: 3 gijzelaars gedood tijdens Israëlische bevrijdingsactie

bevrijdingsactie gijzelaars Gaza

GAZA-STAD – Tijdens de Israëlische militaire operatie van zaterdag waarbij enkele gijzelaars werden bevrijd zijn ook drie gijzelaars gedood volgens Hamas. Dat melden de Al Qassam-brigades op hun Telegramkanaal. Tot de doden zou onder meer een Amerikaans staatsburger behoren.

Op de video die Hamas plaatste op Telegram zijn drie dode lichamen te zien die niet te identificeren zijn. De groepering maakte geen namen bekend.

Zaterdag zei het Israëlische leger vier gijzelaars uit handen van Hamas te hebben bevrijd in het midden van de Gazastrook. Bij die militaire operatie zouden 274 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Zaterdag zei Hamas al dat ook een aantal gijzelaars was gedood tijdens de operatie, wat door een woordvoerder van het Israëlische leger werd afgedaan als een “schaamteloze leugen”.

Hamas ontvoerde in oktober ruim 250 mensen en nam deze mee naar de Gazastrook. Volgens schattingen zouden nog zo’n 120 mensen worden vastgehouden.

Zwaargewonde bij schietincident in Groningen

GRONINGEN – Een 22-jarige vrouw uit Groningen is zondagochtend vroeg zwaargewond geraakt bij een schietincident in haar woonplaats.

De politie heeft een 31-jarige man uit Delfzijl aangehouden en een vuurwapen aangetroffen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 06.00 uur op de Rademarkt.

De politie meldt op X dat er een uitgebreid onderzoek is opgestart. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Stil protest MH17 met lege stoelen voor Russische ambassade

Lege Stoelen MH17 Ambassade Den haag

DEN HAAG – De Werkgroep Waarheidsvinding MH17 houdt zondag voor de zevende keer een stil protest in Den Haag. Net als voorgaande jaren plaatst de werkgroep 298 lege stoelen tegenover de Russische ambassade. Hiermee protesteren de nabestaanden tegen de houding van de Russische regering bij het internationale onderzoek naar de ramp. Het is bijna tien jaar geleden dat de MH17 werd neergehaald.

De Werkgroep Waarheidsvinding is een verband van en voor nabestaanden, dat zich inspant om de toedracht rond het neerhalen van vlucht MH17 op tafel te krijgen en Rusland verantwoordelijk te houden.

Vlucht MH17, die vanuit Amsterdam onderweg was naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 mensen aan boord, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

In Nederland veroordeelde de rechtbank in november 2022 drie verdachten in het MH17-proces tot levenslange celstraffen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig. Het gaat om rebellenleider in het oosten van Oekraïne Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Ze zitten niet vast, omdat Rusland hen niet uitlevert. Nederland heeft daartoe niet verzocht omdat er geen uitleveringsverdrag met Rusland bestaat. Girkin werd wel in Rusland opgepakt, maar is in januari alleen veroordeeld voor aanzetten tot extremisme, omdat hij zich kritisch had uitgelaten over president Poetin, maar niet voor zijn rol bij het neerhalen van de MH17.

KRO-NCRV komt vanaf 15 juli met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17.

Bronnen: Volvo verplaatst autoproductie van China naar België

BEIJING – De productie van elektrische auto’s door Volvo Car wordt verplaatst van China naar België. Daarmee sorteert de Zweedse autofabrikant voor op het aanstaande besluit van de Europese Unie, om al dan niet de importtarieven voor Chinese fabrikanten van elektrische auto’s te verhogen.

Dat meldt de Britse krant The Times op basis van ingewijden. Volvo Car is voor het grootste deel eigendom van de Chinese Zhejiang Geely Holding Group.

Het zou volgens de krant gaan om de productie van de modellen EX30 en EX90. De bronnen vertellen The Times dat het oorspronkelijke idee was om de verkoop van deze in China geproduceerde auto’s in Europa te stoppen. “Bronnen dicht bij het bedrijf benadrukten dat het opschorten van de verkoop van elektrische auto’s gemaakt in China niet langer werd overwogen”, schrijft het Britse dagblad nu.

Handelsspanningen

De EU zal Chinese exporteurs van elektrische auto’s naar verwachting deze week inlichten over een mogelijke verhoging van de importtarieven. Die zou dan ingaan vanaf 4 juli. Op dit moment ligt dat tarief nog op 10 procent.

De handelsspanningen tussen de Europese Unie en China liepen op nadat Brussel onderzoek had aangekondigd naar subsidies voor elektrische auto’s uit het Aziatische land. Ook opende de Europese Commissie onlangs meerdere onderzoeken naar aanbestedingen waar Chinese bedrijven mogelijk met staatssteun aan meedoen.

Auto raakt te water in Westland, drie gewonden

DE LIER – Drie inzittenden van een auto zijn in het Westland gewond geraakt doordat de auto in het water naast de weg terecht is gekomen. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

Het ongeval op de Dorppolderweg in De Lier gebeurde rond 22.00 uur. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken.

De bestuurder van de auto is door omstanders uit het water gehaald. Een inzittende kon zelf uit het water komen en de derde is door de brandweer gered.

LAATSTE NIEUWS

Vanaf maandagmiddag zware windstoten in Zuid-Holland en Zeeland

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten, waar Zuid-Holland en met name Zeeland in de loop van de maandagmiddag mee te maken...