DEN HAAG – De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een protocol goedgekeurd, met voorwaarden voor havens, luchthavens en andere gevoelige logistieke locaties om personen te kunnen weigeren die eerder op zo’n locatie betrokken waren bij (drugs)criminaliteit. Organisaties die werken volgens de voorwaarden in dit protocol, krijgen van de AP een vergunning om gegevens over die personen te delen.
Havens, luchthavens en andere belangrijke logistieke knooppunten in Nederland hebben vaak te maken met drugscriminaliteit: drugs worden verstopt in bijvoorbeeld containers. In sommige gevallen gebruiken criminele organisaties bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs met toegang tot die locaties om bijvoorbeeld drugs op te halen, of om ‘uithalers’ het terrein op te brengen.
Gatekeeper
Havens hebben vaak zelf een zwarte lijst van personen die al een keer zijn betrapt. Maar het delen van gegevens van deze personen met andere havens en luchthavens kon niet zomaar. Met een vergunning op basis van dit protocol wordt dat mogelijk. Het protocol is opgesteld door Gatekeeper, een stichting waarin overheid, bedrijfsleven en de Rotterdamse haven samenwerken om criminaliteit in havens tegen te gaan.
Hoe werkt het?
De toegang tot havens en andere gevoelige locaties is nu ook al gereguleerd: alleen mensen met een toegangspas komen er binnen. Wordt iemand betrapt op ernstige misdrijven in een haven, dan geeft die haven dat door aan Gatekeeper. Deze stichting zorgt ervoor dat de toegangspas van diegene niet meer werkt bij de gevoelige havens en andere locaties die deelnemen aan het centrale register van Gatekeeper. Transportbedrijven kunnen die mensen dan dus niet meer inzetten voor ritten naar die locaties.
Wanneer komt iemand op de lijst?
Mensen komen op de zwarte lijst wanneer zij betrapt worden op meewerken aan een misdrijf, zoals drugscriminaliteit of fraude. Dat gebeurt niet pas na een veroordeling, omdat het risico dan bestaat dat diegene in de tussentijd kan doorgaan met criminele activiteiten. Havens kunnen een persoon zelf op hun eigen, lokale zwarte lijst zetten. Voor een registratie in het centrale systeem, waardoor diegene andere havens dus ook niet binnenkomt, ligt de lat hoger dan voor een lokale zwarte lijst. Stichting Gatekeeper toetst een aanmelding voor de centrale zwarte lijst. Bij vrijspraak, een uitgezeten straf of als een strafzaak niet wordt behandeld (een sepot), wordt diegene van de lijst verwijderd.
Strenge waarborgen
Het gaat hier dus om het delen van strafrechtelijke gegevens. Daarom staan er in het protocol strenge voorwaarden. Zo kunnen aangesloten bedrijven niet zelf het centrale register inzien. En kunnen personen die in het register terechtkomen bezwaar maken en in beroep gaan tegen die beslissing. Bovendien worden de gegevens na 5 jaar gewist. Stichting Gatekeeper controleert of deelnemende havens zich aan de voorwaarden houden.