DEN HAAG – Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over “het grote aantal mensen zonder huisarts” en wil verbetering zien.
Het exacte aantal mensen zonder vaste huisarts is onbekend. Schattingen lopen uiteen van ongeveer 45.000 tot 194.000 inwoners. Een deel heeft gezondheidsklachten. Die worden “niet op tijd behandeld en kunnen verergeren”, waardoor ze uiteindelijk op de huisartsenpost of spoedeisende hulp van het ziekenhuis terechtkomen, signaleert de inspectie in een rapport. De groep mensen die graag van praktijk zou wisselen, maar nu niet terechtkan, is nog groter.
De IGJ maant huisartsen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten om “met elkaar te zoeken naar regionale oplossingen”. Dat dit niet snel kan, erkent de inspectie. Toch zijn er mogelijkheden. Zo moet er op termijn een landelijk ruilsysteem komen voor patiënten die van praktijk willen wisselen. In Oost-Brabant gebeurt dat al: daar ruilen praktijken onderling verhuisde patiënten.
De inspectie heeft diverse andere ideeën gehoord. Zo kunnen zorgverzekeraars mensen meer helpen bij hun zoektocht naar een vaste huisarts.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onderschrijft dat “dringend oplossingen nodig zijn”. In de eerste plaats zijn volgens de vereniging simpelweg meer huisartsen nodig. De LHV zou ook graag zien dat het makkelijker wordt gemaakt om een eigen praktijk te beginnen en de bureaucratie wordt verminderd.