DUISBURG – Het Duitse Thyssenkrupp is van plan duizenden banen te schrappen bij zijn staaldivisie die kampt met overcapaciteit, lage staalprijzen en hoge kosten voor onder meer energie. Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand bij die verlieslatende tak krimpen van de huidige 27.000 naar ongeveer 16.000 banen, aldus het concern.
Bij die reorganisatie moeten 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen en nog eens 6000 banen worden overgeplaatst naar externe dienstverleners of vervallen door de verkoop van activiteiten. Met de maatregelen wil het bedrijf de personeelskosten verlagen. De onderneming heeft ook hoge kosten voor het verduurzamen van productieprocessen.
Het concern kampt ook met concurrentie in Europa van goedkoop staal uit Azië en met de zwakte in de Duitse auto-industrie. Thyssenkrupp is een belangrijke staalleverancier aan Duitse autobouwers.
Catastrofe
De grote vakbond IG Metall noemt de plannen een “catastrofe” voor het personeel van de staaldivisie en ook voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen als industrielocatie. De staaltak heeft zijn hoofdkantoor in Duisburg en veel staalfabrieken van het bedrijf staan in Noordrijn-Westfalen. IG Metall zal zich dan ook verzetten tegen het massaontslag.
De laatste tijd worden meer grote ontslagrondes aangekondigd in de Duitse industrie. Zo werd vrijdag bekend dat industrieconcern Bosch nog eens 5500 banen schrapt door de malaise in de autosector. Ook bij andere industriebedrijven in Duitsland gaan duizenden banen verloren. Bij Volkswagen kunnen mogelijk tienduizenden banen vervallen door de dreigende sluiting van Duitse fabrieken van het autobedrijf. Het Amerikaanse Ford Motor schrapt 4000 banen in Europa, waarvan 2900 in Duitsland.