DEN HAAG – Wibra moet ophouden met de verkoop van bouwpakketten van dieren en bloemen die veel lijken op producten van LEGO. De Nederlandse budgetwinkelketen maakt met die plastic bouwstenen namelijk inbreuk op het merken- en modelrecht van LEGO, oordeelde de rechtbank in Den Haag. Als Wibra nog een keer de fout ingaat moet het bedrijf per overtreding 10.000 euro betalen.
Het conflict draaide onder andere om een collectie pakketten die Wibra verkocht om plastic bloemfiguren te maken. Die leken volgens LEGO te veel op de eigen pakketten uit de collectie Botanical Collection. Veel moeite lijkt Wibra ook niet te hebben gedaan om te verhullen dat de pakketten die van het Deense speelgoedconcern imiteerden. Op sociale media prezen accounts van de Nederlandse winkelketen de producten aan als “Lego bloemen”.
LEGO eiste daarom van Wibra dat de verkoop van die producten direct zou stoppen. Het winkelbedrijf beloofde dat te doen, maar uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat LEGO na contact met Wibra nog niet gerust was op de zaak en een kort geding aanspande.
Informatie over herkomst
De voorzieningenrechter beveelt Wibra nu om binnen twee weken LEGO alle informatie te geven die voorhanden is over de herkomst van de namaakblokjes. Dan gaat het onder andere om de distributiekanalen voor de imitatie-LEGO. Ook moet Wibra de bewuste bouwpakketten terughalen bij zakelijke afnemers. De kosten daarvoor zijn voor rekening van het winkelbedrijf.
LEGO staat erom bekend namaakproducten fel te bestrijden met rechtszaken. Bouwpakketten van het Deense bedrijf kosten soms honderden euro’s en goedkopere namaak zou het verdienmodel zwaar onder druk zetten.
Uit de handel
Wibra zegt de uitspraak van de rechter te respecteren. “Vanaf het begin hebben wij ons schikkend en coöperatief opgesteld en onmiddellijk actie ondernomen. De betreffende producten zijn uiteraard uit onze winkels verwijderd”, reageert het bedrijf per e-mail.
Wat er moet gebeuren met de uit handel genomen producten, is volgens Wibra nog niet bekend. “We hebben eerder voorgesteld om de overgebleven partij bijvoorbeeld aan een kinderziekenhuis te schenken. We zouden het zonde vinden als de producten vernietigd moeten worden, terwijl er genoeg mensen zijn die we er blij mee kunnen maken”, schrijft een woordvoerster.