UTRECHT – De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN, BLG Wonen en RegioBank, gaat 700 tot 750 banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie. Gedwongen ontslagen “zijn niet uit te sluiten”, meldt het bedrijf. Het banenverlies moet leiden tot een jaarlijkse structurele kostenbesparing van ongeveer 70 miljoen euro.
De ingreep maakt deel uit van een bredere vereenvoudiging van de organisatiestructuur. Daarbij wil de Volksbank zich ook gaan bewegen naar één retailmerk. Die nieuwe merknaam moet later dit jaar bekend worden gemaakt.
Bij de Volksbank werken ongeveer 4500 mensen. Het financiële concern wil de banenreductie voor 1 juli afronden. Naast het schrappen van banen sluit de Volksbank ook SNS-winkels en vestigingen van RegioBank, maar het is nog niet bekend om hoeveel locaties het gaat.
Witwassen
De Volksbank, sinds 2013 in staatshanden, kampt ook met hogere kosten om witwassen door klanten tegen te gaan. Daarvoor huurt het bedrijf meer mensen van buitenaf tijdelijk in. Dit doet de kostenbesparing als gevolg van de banenreductie teniet.
De bank dreigt een boete te krijgen voor tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. Onlangs maakte De Nederlandsche Bank ook bekend dat een geldstraf dreigt om mogelijke gebreken bij het risicomanagement.
Succesvoller maken
In een toelichting zegt topman Roland Boekhout tegen het ANP dat de ingreep nodig is om de bank succesvoller te maken en dat er zorgvuldig contact is met onder meer vakbonden over het banenverlies. De Volksbank heeft iets meer dan zeshonderd kantoren.
Ook zegt Boekhout dat “het voor de hand ligt” dat het nieuwe retailmerk een van de bestaande dochtermerken van de bank wordt. De samenvoeging van de dochtermerken tot één merk moet binnen drie jaar worden afgerond.
Privatisering
De bank kwam in 2013 in overheidshanden door de nationalisatie van SNS Reaal. Het bank- en verzekeringsconcern was in grote moeilijkheden gekomen door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedfinancieringstak. De verzekerings- en vastgoedactiviteiten kwamen al eerder weer in private handen.
Begin oktober werd nog bekend dat het kabinet aanstuurt op een privatisering van de Volksbank via een beursgang of onderhandse verkoop. Dat meldde minister Eelco Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Hij volgde daarmee een advies van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.