ROERMOND – Rockwool gaat de uitstoot van ammoniak bij de productie van steenwol in Roermond omlaag brengen. Door de in de fabriek gesponnen wol voor een deel van de producten op een andere manier te verkleven, kan de fabriek de ammoniakemissie van deze steenwolproducten met 70 procent verminderen.
Over de totale productie genomen – het bedrijf produceert niet alle steenwolproducten op deze andere manier – zal deze nieuwe zogenoemde bindertechnologie leiden tot het verminderen van de uitstoot uit de fabriek met 10 procent in 2026/27. En nog eens 5 tot 10 procent extra snel daarna, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
Rockwool stond in 2021 op nummer één in de top tien van de grootste ammoniakuitstoters in Nederland. In 2021 stootte Rockwool zo’n 250.000 kilo ammoniak uit. Door miljoeneninvesteringen in nieuwe installaties en een nieuwe bindertechnologie denkt het bedrijf deze emissie binnen enkele jaren met 42.000 kilo per jaar te verminderen.
Elektrificeren
Hoeveel de omvorming van de installaties gaat kosten, wilde een woordvoerder van Rockwool niet zeggen. Het bedrijf krijgt in totaal 11,3 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, en steun van de provincie Limburg. De ombouw moet in 2026/27 klaar zijn.
Rockwool richt voor de toekomst de aandacht op het nog verder verminderen van de ammoniakuitstoot, waarmee naar eigen zeggen op de langere termijn een reductie van 75 procent bereikt zou kunnen worden. Niet alleen wordt nagedacht over een nieuwe technologie voor alle producten die het bedrijf maakt, maar ook aan nieuwe technieken voor het afvangen van ammoniak.
De fabriek is inmiddels ook doende met het verminderen van de uitstoot van CO2. De doelstelling is die uitstoot in 2050 tot nul gereduceerd te hebben. Zo is het bedrijf bezig met het elektrificeren van de productielijnen, wat kan leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot met 80 procent op die lijnen. Voor de hele fabriek bedraagt de reductie dan ruim de helft.