LUXEMBURG – Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) kan niet op steun rekenen van andere EU-lidstaten voor de gewenste uitzonderingspositie voor Nederland op migratie, ook wel opt-out genoemd. Onder anderen haar collega-ministers uit Duitsland, Griekenland en Zweden noemden het stuk voor stuk een slecht plan, zeiden zij voor het begin van de EU-vergadering over migratie in Luxemburg. Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) zei stellig: “Het is niet mogelijk volgens het EU-verdrag en dat heb ik ook tegen Nederland gezegd.”
“Het is geen goed idee”, zei de Duitse minister Nancy Faeser (Binnenlandse Zaken) resoluut. Ook de Griekse minister Nikolaos Panagiotopoulos vindt het onwenselijk dat EU-lidstaten een nationaal migratiebeleid gaan voeren. Het is volgens hem juist belangrijk dat EU-landen elkaar vasthouden en als één blok het EU-migratiepact gaan uitvoeren.
Ook Zweden vindt dat de EU-lidstaten ervoor moeten zorgen dat het Europese migratiepact “efficiënt is en werkt zoals het bedoeld is”, zei justitieminister Gunnar Strömmer. “We kunnen nu niet beginnen met het zoeken naar speciale oplossingen voor individuele landen.”
‘Niet realistisch’
De ministers van Frankrijk, België en Finland geven geen direct antwoord op de vraag of het Nederlandse verzoek wensdenken is of kans van slagen heeft. “Frankrijk vraagt niet om een opt-out”, zei minister Bruno Retailleau op de vraag van het ANP. “Integendeel, we hebben het asiel-immigratiepakket krachtig gesteund en willen zelfs vooruitlopen op de inwerkingtreding ervan.”
“Het is belangrijk dat we nu het Europese migratiepact uitvoeren”, zei de Belgische staatssecretaris voor asiel Nicole de Moor. De Finse minister Lulu Ranne noemt de wens van Nederland “niet realistisch”.
EU-migratiepact
Voor een opt-out is een wijziging van het EU-verdrag nodig. Daarnaast moeten alle EU-lidstaten instemmen met een verzoek daartoe.
Het EU-migratiepact gaat vanaf medio 2026 gelden. Het gaat om strengere migratieregels over het opvangen, verdelen en terugsturen van migranten, waarbij asielzoekers die weinig kans maken in detentie moeten worden gezet. Ook moeten alle landen op dezelfde manier asielzoekers registreren. Jarenlang is er over het pact onderhandeld.