BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL – De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal lanceren een innovatief project voor de goederenvervoertransitie in West-Brabant West. In een triple helix samenwerking met de kennisstellingen betrokken bij Logistics Community Brabant (LCB) en innovatiebedrijf Argaleo (DigiTwin) wordt het komend jaar gezocht naar nieuwe inzichten en antwoorden op de vrachtverkeer gerelateerde opgaven.
Dit initiatief heeft als doel de vrachtautobewegingen in de regio West-Brabant West inzichtelijker, efficiënter en duurzamer te maken. Door gebruik te maken van geavanceerde digitale technologieën en data-analyse krijgt de regio West-Brabant West niet alleen beter inzicht in de huidige mobiliteitsuitdagingen, maar legt het ook de basis voor een toekomstbestendig beleid en infrastructuur. Daarbij wordt de groei van bedrijventerreinen en sectoren afgezet tegen de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Als onderdeel van het onderzoek wordt er ook gekeken naar het gebruik van truckparkings en de mogelijkheden deze in de regio te plaatsen. De uitkomsten van dit project kunnen als blauwdruk dienen voor andere regio’s in Noord-Brabant. Voor dit onderzoek heeft de regio West-Brabant (RWB) een subsidie uit het O&O-fonds beschikbaar gesteld.
Het project zet in op drie innovatiegebieden:
- Inzicht in goederenvervoerbewegingen: Samen met publieke en private partijen worden logistieke stromen en vervoersbewegingen in kaart gebracht. Dit leidt tot standaardisatie van informatie-uitwisseling, wat veilige en efficiënte datadeling mogelijk maakt. Het resultaat moet bijdragen aan een monitoring- en evaluatiesysteem voor vrachtverkeer dat vergelijkbaar is met bestaande instrumenten voor personenmobiliteit.
- Inzicht in regionale verkeersdrukte: In samenwerking met bedrijven zoals Bridgestone wordt GPS-data van lichte bedrijfswagens en zware vrachtauto’s omgezet naar beleidsrelevante inzichten. Dit helpt bij het identificeren van knelpunten en het verbeteren van de verkeersdoorstroming in de regio Bergen op Zoom en Roosendaal.
- Inzicht in transitiemogelijkheden: Door de inzichten van de goederenvervoerbewegingen te combineren met herkomst- en bestemmingsdata kunnen scenario’s ontwikkeld worden om de toekomstige groei van goederenmobiliteit te beheren en de keuzes in modaliteiten te optimaliseren. Dit helpt de gemeenten om proactief te sturen op economische ontwikkeling.
Digital Twin
De resultaten van de drie deelinnovaties worden geïmplementeerd in een Digital Twin toepassing. Een Digital Twin is een digitale visualisatie van de werkelijkheid en kan worden gebruikt voor praktische toepassingen, analyses en beleidsbeslissingen. De Digital Twin waarin de onderzoeksresultaten worden ondergebracht, is een bestaande tool die al in de regio wordt toegepast en nu wordt uitgebreid met actuele inzichten in lokale en regionale goederenvervoerbewegingen in West-Brabant West.