Clicky

woensdag 24 april 2024 - 04:20 uur
Home Blog

Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek veilen

Viktor Medvedtsjoek

AMSTERDAM – Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

Het rond de 92 meter lange schip, genaamd de Royal Romance, lag de voorbije jaren in Kroatië en is eerder dit jaar door een rechter toegewezen aan Oekraïne. Hendrikse hoopt op een opbrengst tussen de 100 miljoen en 200 miljoen euro. “Maar het koperspubliek is niet heel groot. Dus ik weet niet of het gaat lukken.”

Medvedtsjoek werd in 2022, niet lang na de Russische inval in Oekraïne, gearresteerd. Oekraïense autoriteiten stelden dat hij Rusland had geholpen bij het uitvoeren van ondermijnende activiteiten tegen Oekraïne, onder meer door informatie te verzamelen over de locatie van militaire eenheden.

Gevangenruil

Later dat jaar kwam hij wel weer vrij, omdat hij onderdeel was van een gevangenenruil met Rusland. De Oekraïense oppositiepoliticus, die bekendstond als een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin, ontkende zelf iets onwettigs te hebben gedaan.

Meer veilinghuizen wilden de Royal Romance graag onder de hamer brengen, maar Troostwijk kreeg de voorkeur. “Wij geloven dat het jacht van Medvedtsjoek nu op een transparante veiling zal worden verkocht en aanzienlijke inkomsten zal opleveren voor de begroting van Oekraïne”, stelt het hoofd van ARMA, Olena Duma. Eerder verklaarde zij al dat “wie het jacht van Medvedtsjoek koopt, een politieke slag zal toebrengen aan het regime van Poetin”.

Cyberaanvallen

Wanneer de veiling precies plaatsvindt, is nog niet bekend. Normaal staan objecten bij Troostwijk enkele weken online, maar Hendrikse schat in dat er voor het jacht wat langer nodig is. Troostwijk zal volgens hem ook extra alert moeten zijn op mogelijke cyberaanvallen vanuit Russische hoek.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn verspreid over de wereld veel jachten aan de ketting gelegd van rijke zakenlieden die banden hebben met Poetin. Al in 2022 werd er voor het eerst een van die jachten geveild. Voor een schip dat eerder van de Russische zakenman Dmitrij Pumpiansk was werd toen meer dan 39 miljoen euro neergeteld bij een veiling in Gibraltar.

Youp van ‘t Hek stopt voorstelling vanwege black-outs

AMSTERDAM – Youp van ‘t Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs.

Zijn management en Carré waren niet bereikbaar voor commentaar.

De voorstelling zou eerder ook al een paar keer zijn stilgelegd. Van ‘t Hek zou op het podium hebben beloofd de voorstelling in te halen.

De cabaretier is bezig met zijn afscheidstournee en staat de komende weken ook nog in Carré. Ook woensdagavond staat er een voorstelling gepland.

Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf

DEN HAAG – Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. “Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan”, zei Dijkgraaf.

Ze hebben niet zoveel dagen meer, ook omdat er een reces tussen zit en Hemelvaart. De informateurs zeggen “flexibel” in hun aanpak te zijn. “Ook als je elkaar niet ziet, kunnen we elkaar bellen, appen, digitaal ontmoeten.”

Er is deze dag ook weer gesproken over asiel. Volgens NOS en Nieuwsuur lag een voorstel op tafel om de gang van zaken rond asiel als ‘crisis’ te bestempelen. Dan zouden er vergaande maatregelen genomen kunnen worden zoals een tijd geen asielaanvragen meer in behandeling nemen.

Asielcrisis

Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kan een asielcrisis alleen in uitzonderlijke gevallen zoals oorlog of watersnood worden uitgeroepen. Informateur Van Zwol is het daar niet mee eens, zonder te willen bevestigen of het plan daadwerkelijk op tafel ligt.

Van Zwol wees onder meer op de crisis- en herstelwet die er is geweest. “Dat zijn heel bekende fenomenen. Tijdens de covidperiode hebben we ook heel veel geoefend met vormen van tijdelijke en crisisachtige wetten en regelgeving, dat is een heel bekende figuur. Dus vandaar dat ik daar zo op reageer met een lichte verbazing in mijn stem alsof dit ongewone dingen zijn.”

Woensdag komen de vier partijen opnieuw langs bij de informateurs. Ook zal er dan met het Centraal Planbureau (CPB) worden gesproken over allerlei varianten en opties van de onderhandelende partijen.

Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

Franc Weerwind

DEN HAAG – Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt.

Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. “Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren”, laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

“Zoals ik eerder met de Kamer deelde, vind ik de motie op zowel inhoud als proces onbehoorlijk. Dit wetsvoorstel van mijn voorganger Sander Dekker is goed doordacht en verlaagt de drempel voor transpersonen om zichzelf te zijn. Het is natuurlijk aan eenieder in de Kamer om voor of tegen dit wetsvoorstel te zijn, maar dan wel na een debat”, aldus Weerwind. Het voorstel regelt dat transgenderpersonen hun geslacht in de geboorteakte kunnen aanpassen zonder dat daar nog een deskundige aan te pas komt. Ook komt de leeftijdsgrens van 16 jaar te vervallen om zo’n aanpassing te laten doorvoeren.

De Kamer sprak er in 2022 over en het debat zou later worden voortgezet. Maar na de val van het kabinet werd het wetsvoorstel controversieel verklaard zodat het pas weer aan de orde komt als er een nieuw kabinet is. Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Diederik van Dijk (SGP) dienden in een debat over een ander onderwerp toch deze motie in. Tot verrassing en verontwaardiging van partijen zoals GroenLinks-PvdA, SP, PvdD, CDA en Volt. Wieke Paulusma (D66) sprak van “een oncollegiale, onzorgvuldige en onwenselijke gang van zaken en zeker geen teken van goed bestuur”. Ook de formerende partijen zitten niet op één lijn: de VVD liet duidelijk blijken het niet eens te zijn met de actie van NSC en SGP, die wel werd gesteund door PVV- en BBB-Kamerleden.

Tegenstanders

Ook Weerwind haalt fel uit naar de manier waarop tegenstanders van het wetsvoorstel af willen komen voordat het debat erover is afgerond. “Het is opvallend dat partijen die zich manifesteren als het staatsrechtelijk geweten van de Kamer, een wetgevingsproces op deze wijze willen torpederen. De Kamer heeft mij vragen gesteld en die wil ik beantwoorden. Alleen zo kan recht worden gedaan aan de vragen die over dit wetsvoorstel leven, en alleen zo kan het wetgevingsproces zorgvuldig worden doorlopen.”

De ministerraad moet zich nog buigen over de motie en kan de minister in zijn weigering steunen of niet. Een kabinet legt wel vaker moties terzijde. Partijen in de Tweede Kamer kunnen dan een motie van wantrouwen indienen als ze het onderwerp belangrijk genoeg vinden.

14 jaar cel voor afknippen vingertoppen van ontvoerde man

DEN BOSCH – De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor ontvoering, marteling en grootschalige handel in harddrugs en vuurwapens. Hij knipte onder meer vingertoppen af van het slachtoffer en sloeg met een hamer op zijn voeten. De man krijgt een gevangenisstraf van 14 jaar.

De verdachte zat in april 2021 in een busje dat ‘s nachts in Eindhoven werd gecontroleerd vanwege de toen geldende avondklok. De politie trof in het voertuig onder meer een doorgeladen shotgun aan en besloot daarop ook het appartement van de verdachte te doorzoeken.

In de parkeerkelder van het complex stonden drie auto’s die door de verdachte werden gebruikt als opslag voor harddrugs en vuurwapens. Door de politie werden forse hoeveelheden amfetamine, MDMA en metamfetamine in de stashauto’s aangetroffen en daarnaast ook veel (automatische) wapens en handgranaten.

Na deze vondst startte de politie een onderzoek en werden verschillende cryptoaccounts van de verdachte ontsleuteld. Hieruit bleek dat hij zich tussen maart en mei 2021bezighield met de handel in en het bezit van allerlei soorten harddrugs en van automatische vuurwapens, handvuurwapens, wapenonderdelen en munitie.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de verdachte betrokken was bij een ontvoering en marteling van een man waarvan het vermoeden bestond dat hij drugs uit één van de stashauto’s had gestolen. Het slachtoffer werd in juni 2020 vanuit België naar Nederland gelokt. Vervolgens werd hij ontvoerd en in een garage in Eindhoven geblinddoekt en vastgebonden met een tie-rip. Van de man werden daarna onder meer twee vingertoppen afgeknipt en werd met een hamer op zijn voeten geslagen.

De gruwelijke geweldshandelingen waren voor het slachtoffer een uiterst schokkende en beangstigende ervaring die hij niet snel zal vergeten. Met name zijn afgeknipte vingertoppen blijven hem dagelijks herinneren aan de vernederende, pijnlijke en angstige gebeurtenissen die hij moest ondergaan. De laconieke, mensonterende en sadistische wijze waarop het slachtoffer is gemarteld, vindt de rechtbank schokkend.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte een grote speler was en vrijwel voortdurend harddrugs en vuurwapens kon (laten) leveren. Dit veroorzaakt grote gevaren. Er zijn regelmatig vuurwapenincidenten, vaak ook met dodelijke afloop, en daaraan ligt niet zelden een drugsconflict ten grondslag. Het kenmerkt de hardheid en de grilligheden waarmee deze handel gepaard gaat, waarbij het maken van winst belangrijker is dan het welzijn van anderen.

Het baart de rechtbank grote zorgen hoe de verdachte in de cryptoaccounts over vuurwapens communiceerde. Hij leverde geladen vuurwapens zonder vragen te stellen wat de koper daarmee van plan was. Dat er doden zouden kunnen vallen nam hij blijkbaar op de koop toe. Ook wist de verdachte dat er bij de door hem geleverde harddrugs onjuiste combinaties waren gebruikt, waardoor er een aanzienlijke kans bestond dat de gebruikers zouden overlijden. Toch ging hij gewoon door met zijn drugshandel.

Gelet op de aard en ernst van de delicten en het sterk ondermijnende karakter daarvan, legt de rechtbank een celstraf op van 14 jaar. Daarbij weegt de rechtbank, anders dan de officier van justitie, mee dat de verdachte niet eerder tot een lange gevangenisstraf is veroordeeld.

OM eist half jaar celstraf na mishandeling NS-conducteur Schagen

Mishandeling

ALKMAAR – Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna.

De twee gingen op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten werden belaagd en kregen klappen.

De geweldsuitbarsting vond plaats toen de conducteur ter hoogte van Schagen wilde controleren of de mannen in het bezit waren van een vervoersbewijs. Hij had op dat moment de indruk dat het tweetal hem ontliep. Toen hij ze aansprak, escaleerde het snel. Beide mannen pleegden daarbij geweld, aldus de officier van justitie.

De aanklaagster stond in haar requisitoir stil bij het toenemende geweld tegen medewerkers in het openbaar vervoer. Zij ging daarbij onder meer in op de actie van afgelopen zaterdag, toen alle treinen, stads- en streekbussen, metro’s en trams om 22.30 uur drie minuten stilstonden, uit protest tegen het geweld waarmee ov-medewerkers regelmatig worden geconfronteerd.

“Hoelang moet het personeel in de trein dit gedrag nog tolereren? Hoelang moeten we dit als samenleving nog tolereren?”, sprak ze.

Nederland tweede importeur als exporteur van de EU

DEN HAAG – Nederland is na Duitsland zowel de grootste goederenimporteur als de grootste goederenexporteur van de Europese Unie. Ons land speelt een grote rol als distributeur van goederen van buiten de EU naar EU-landen. Nederland was in 2023 de belangrijkste handelspartner van België en Duitsland. Dat meldt het CBS in de aanloop naar de Europese verkiezingen.

Nederland importeerde in 2023 voor 780 miljard euro aan goederen. Alleen Duitsland importeerde meer met een bedrag van 1 353 miljard euro.

Nederland importeert veel van buiten de EU

In 2023 importeerde Nederland bijna net zoveel uit niet-EU-landen (458 miljard euro) als nummer één Duitsland (472 miljard euro). Van de totale Nederlandse goederenimport komt 59 procent uit niet-EU-landen. Alleen Ierland importeert naar verhouding meer van buiten de EU (61 procent). Nederland haalt relatief veel goederen uit China, Ierland is meer georiënteerd op de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland importeert juist relatief weinig van buiten de EU (35 procent), en veel uit EU-landen, zoals Nederland. In totaal importeert de Europese Unie 39 procent van de goederen vanuit landen buiten de EU.

Nederland tweede goederenexporteur van de EU

Ook aan de exportkant is Nederland (866 miljard euro in 2023) de nummer twee van de EU na Duitsland (1 562 miljard euro). De Nederlandse export is sterk gericht op de EU: 70 procent gaat naar andere EU-landen. Van het EU-deel is ruim twee derde doorvoer of wederuitvoer van goederen.

De Nederlandse export naar China (3 procent) en de Verenigde Staten (5 procent) is relatief klein in vergelijking met bijvoorbeeld de Duitse export (China 6 procent en de VS 10 procent). Van de Duitse export is 54 procent bestemd voor EU-landen, in de EU als geheel is dat 62 procent.

Nederland grootste handelspartner van Duitsland en België

Het samentellen van goederenimport en -export geeft de totale goederenhandel. Elk EU-land heeft een belangrijkste handelspartner. In 2023 was Nederland de grootste handelspartner van buurlanden Duitsland en België. Dat is niet altijd zo geweest. Zo was in 2003 Nederland van geen enkel EU-land de belangrijkste handelspartner. België handelde toen nog het meest met Duitsland en Duitsland met Frankrijk.

Nederland zelf handelt al sinds de eerste metingen het meest met Duitsland (behalve in oorlogstijd). Wel is de belangrijkste importpartner tegenwoordig China. De belangrijkste exportpartner van Duitsland is tegenwoordig de VS.

Duitsland is voor bijna de helft (13) van de EU-landen de belangrijkste handelspartner. Dat heeft te maken met het grote economische belang van Duitsland als exporteur en afzetmarkt, maar ook met de centrale ligging, met 8 buurlanden uit de EU. Italië is voor 3 EU-landen de belangrijkste handelspartner (Malta, Kroatië en Griekenland).

In vergelijking met 2003 is Duitsland nu minder vaak de belangrijkste handelspartner (van 17 naar 13) en ook Frankrijk (van 3 naar 1) is gezakt in belang. Het Verenigd Koninkrijk en Rusland waren in 2003 nog de belangrijkste partners van respectievelijk Ierland en Litouwen, maar die zijn nu ingeruild voor de VS en Polen.

OM eist 22 jaar gevangenisstraf en tbs voor kruisboogschutter

ALMELO – Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf en tbs voor een 31-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht in september 2021 twee vrouwen te hebben gedood, vervolgens zou hij met een kruisboog hebben gedreigd en geschoten op twee andere slachtoffers. Het OM eiste ook in eerste aanleg 22 jaar gevangenisstraf en tbs. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot tbs met dwangverpleging. Daartegen het ging OM in hoger beroep.

Op 17 september 2021 drong de man binnen in de woning van zijn 70-jarige onderbuurvrouw in een flat in Almelo. Om binnen te komen stak hij met een mes meerdere malen in op de voordeur. De buurvrouw werd op dat moment verzorgd door een verpleegster, ook was een familielid van de vrouw aanwezig. Eenmaal binnen stak de verdachte meerdere malen in op de onderbuurvrouw en haar familielid. Zij overleden ter plaatse.

De verpleegkundige ging naar het balkon om 112 te bellen en viel even later naar beneden. Terwijl de vrouw zwaargewond op de grond lag, schoot de verdachte op haar met een kruisboog. Met datzelfde wapen schoot de verdachte ook op een toegesnelde politieagent. Een lid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) werd met de kruisboog bedreigd, maar kon uiteindelijk de verdachte met zijn dienstwapen uitschakelen.

In hoger beroep stond de advocaat-generaal uitgebreid stil bij de heftige gebeurtenissen die dag: “Vrijdag 17 september 2021 is voor veel mensen een gitzwarte dag. Een dag die heel veel impact heeft op het leven van de nabestaanden en de slachtoffers in deze zaak. Uit het dossier komt naar voren dat verdachte ogenschijnlijk uit het niets twee vrouwen gewelddadig van het leven heeft beroofd en geprobeerd heeft nog twee mensen van het leven te beroven. Het “waarom?” is nog steeds niet beantwoord. Verdachte laat ons zitten met veel vragen. Hij geeft aan zich veel niet meer te kunnen herinneren, maar hier kunnen duidelijke vraagtekens bij geplaatst worden.”

Uit onderzoek blijkt dat verdachte psychotisch was toen hij de feiten pleegde. De verdachte gebruikte in die periode ook drugs, wat mogelijk de psychotische toestand kan hebben beïnvloed. Het OM stelt dat de verdachte zowel voor als tijdens het doden van de vrouwen de gelegenheid had om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn daden. Omdat het OM er van uit gaat dat de psychose het handelen met voorbedachten rade niet in de weg staat, kan wat betreft het OM twee keer moord, tweemaal poging tot moord en een bedreiging bewezen worden verklaard.

Het OM vindt dat verdachte behandeling nodig heeft in de vorm van tbs. Maar volgens het OM was de man tijdens zijn daden, anders dan de rechtbank eerder oordeelde, niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Het OM erkent dat er bij de man wel sprake is van een stoornis die van invloed was op de strafbare feiten, maar dit maakt niet dat de feiten niet aan de verdachte kunnen worden toegerekend.

Na het bestuderen van deze zaak, het horen van diverse deskundigen en het bestuderen van andere, deels vergelijkbare zaken, vindt het OM dat verdachte hooguit verminderd toerekeningsvatbaar is. De advocaat-generaal tijdens het hoger beroep: “Dat betekent dat hij strafrechtelijk verantwoordelijk kan en moet worden gehouden voor de gruwelijke feiten en de gevolgen daarvan. Naast de tbs dient een gevangenisstraf te worden opgelegd.”

Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

massagraven Gaza

TEL AVIV – Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

Israël reageert daarmee op uitspraken van autoriteiten in de Gazastrook. Die zeggen dat zeker drie massagraven zijn aangetroffen bij het ziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis. Er zouden meer dan driehonderd lichamen zijn gevonden.

Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om mensen die zijn gedood door de Israëlische strijdkrachten. De Verenigde Naties dringen aan op een onafhankelijk onderzoek.

Israël spreekt de beschuldigingen tegen. “De bewering dat de Israëlische strijdkrachten Palestijnse lichamen hebben begraven heeft geen basis in de feiten en is ongefundeerd”, reageren de Israëlische strijdkrachten in een verklaring. Ze stellen dat alleen een zorgvuldig onderzoek naar lichamen heeft plaatsgevonden op plekken waar volgens inlichtingen mogelijk gijzelaars aangetroffen konden worden.

Asielcrisis uitroepen kan niet zomaar, herhaalt Van der Burg

Eric van der Burg

DEN HAAG – Een asielcrisis uitroepen kan alleen in uitzonderlijke gevallen zoals oorlog of watersnood, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Hij weigert te reageren op een bericht van de NOS dat de formerende partijen hierover nadenken, met het doel om een tijd helemaal geen asielaanvragen te behandelen.

De staatssecretaris verwijst wel naar een door hem verstuurde Kamerbrief uit 2022 waarin staat dat dit “alleen in zeer uitzonderlijke situaties” mogelijk is.

In het geval van “reguliere asielstromen” is geen sprake van zo’n buitengewone omstandigheid, schreef de bewindsman destijds. “Het gaat immers om problemen van structurele aard, zoals de knelpunten in de reguliere opvang van vreemdelingen”, valt te lezen in de brief. Qua wetgeving en omstandigheden is volgens Van der Burg in de tussentijd niets veranderd.

Veroordeling voor jongen die eigen moeder neerstak met mes

UTRECHT – Een 19-jarige jongen uit De Meern is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor poging tot doodslag op zijn moeder. Zij raakte zwaargewond nadat haar zoon meerdere malen met een mes op haar instak. De jongen, die tijdens het steekincident minderjarig was, wordt veroordeeld tot een jaar jeugddetentie. Daarvan zijn 201 dagen voorwaardelijk; de andere 164 dagen heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Ook krijgt hij bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals een contactverbod.

Volgens de jongen vindt op 24 juni 2022 bij hem thuis in De Meern een incident plaats. Zijn moeder loopt hem met een mes tegemoet terwijl ze boos zijn naam schreeuwt. De jongen pakt ook een mes en er ontstaat een gevecht, waarbij hij op zijn moeder insteekt. De moeder raakt zwaargewond, terwijl ook de zoon verwondingen oploopt. De jongen belt de hulpdiensten, die snel arriveren en de moeder naar het ziekenhuis brengen.

De rechtbank vindt dit door de jongen geschetste scenario aannemelijk en spreekt, in tegenstelling tot de visie van de officier van justitie, van een noodweersituatie waarin de jongen zich mocht verdedigen. Zo verklaarde hij direct aan de telefoon met 112 dat zijn moeder hem probeerde te steken en dat er een gevecht met messen heeft plaatsgevonden. Dat vertelde hij ook op consequente wijze direct na zijn aanhouding en tijdens latere verhoren bij de politie.

Ook zijn er twee bebloede messen gevonden in de woning. Het letsel dat bij de jongen is vastgesteld, lijkt volgens een deskundige door een mes te zijn veroorzaakt. Daarnaast blijkt uit het dossier dat de jongen eerder tegenover getuigen en de familierechter verklaarde over een eerder incident waarbij zijn moeder hem bedreigde met een mes. Hieruit concludeert de rechtbank dat de jongen zich mocht verdedigen tegen zijn moeder.

De rechtbank is echter ook van oordeel dat de jongen te ver is gegaan in die verdediging. Tijdens het gevecht heeft de zoon op enig moment de pols van zijn moeder vastgepakt, waardoor het mes op de grond viel. Uit onderzoek blijkt dat de jongen doorging met het steken nadat zijn moeder het mes losliet. Op dat moment was het niet noodzakelijk voor hem om zich te verdedigen door op zijn moeder in te blijven steken. Hij heeft daarmee de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden en is te lang en heftig doorgegaan.

Daarom is er volgens de rechtbank geen sprake van noodweer. Hoewel het voorstelbaar is dat de jongen bang en boos was tijdens het gevecht, is niet duidelijk geworden of hij handelde uit blinde paniek waardoor hij zijn moeder zo intensief bleef steken met een mes. Bovendien was hij voldoende in staat om zelf de hulpdiensten te bellen. Daarom wordt ook het beroep op noodweerexces verworpen.

De officier van justitie vindt het niet aannemelijk dat de moeder haar zoon met een mes aanviel en eiste 18 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hoewel de jongen zich niet kan beroepen op noodweer of noodweerexces, weegt de rechtbank in het vonnis wel mee dat de steekpartij ontstond in een voor hem beangstigende situatie die hij niet heeft gewild. Ook weegt de rechtbank mee dat hij levensreddend heeft gehandeld door meteen na de steekpartij 112 te bellen.

De jongen wordt veroordeeld tot een jaar jeugddetentie wegens poging tot doodslag. Daarvan zijn 201 dagen voorwaardelijk; de andere 164 dagen heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Dat betekent dat hij niet terug naar de gevangenis hoeft. Ook worden bijzondere voorwaarden aan de jongen opgelegd waaronder een gebiedsverbod, een contactverbod met zijn moeder en een meldplicht bij de jeugdreclassering.

Man op scooter overleden na aanrijding met vrachtwagen in Amsterdam

AMSTERDAM – Een man op een scooter is overleden na een aanrijding met een vrachtwagen in de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam-Centrum.

De andere man op de scooter raakte gewond. Dat meldt de politie dinsdag. Het is nog niet duidelijk wie van de twee mannen de scooter bestuurde.

De aanrijding vond rond 13.30 uur plaats. Een van de mannen overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De andere man is gewond geraakt, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Het is nog niet duidelijk hoe het gaat met de bestuurder van de vrachtwagen, aldus een politiewoordvoerster.

De toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht.

Aanhouding en meenemen journalist naar bureau was onrechtmatig

DEN HAAG – De politie heeft onrechtmatig gehandeld door, in overleg met het Openbaar Ministerie, een fotojournalist aan te houden en mee te nemen naar het politiebureau. Ook de inbeslagneming van zijn camera’s en telefoon was onrechtmatig. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald.

De journalist bevond zich op 13 oktober 2021 in een busje met actievoerders van Extinction Rebellion. De actievoerders waren van plan om bij wijze van protestactie de A12 te blokkeren. De journalist wilde van binnenuit verslag doen van deze actie (‘embedded journalism’). De politie heeft het busje staande gehouden en alle inzittenden, inclusief de journalist, aangehouden op verdenking van voorbereidingshandelingen van het, kort gezegd, versperren van een weg met gevaar voor de verkeersveiligheid.

Ook de journalist is meegenomen naar het politiebureau. Vrij snel nadat daar zijn hoedanigheid van journalist was vastgesteld, is hij heengezonden. De rechtbank had eerder geoordeeld dat deze handelwijze niet onrechtmatig was. Het Haagse hof is tot een andere conclusie gekomen.

Uitgangspunt is dat een journalist die handelingen verricht die losstaan van zijn journalistieke werkzaamheden én die kunnen worden gekwalificeerd als (het medeplegen van / medeplichtigheid aan) een strafbaar feit kan worden onderworpen aan dwangmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gooien van stenen tijdens een demonstratie. Dat geldt ongeacht de vraag of buiten redelijke twijfel staat dat hij journalist is. Deze situatie deed zich echter niet voor.

De enige grond voor de verdenking van de journalist was gelegen in het feit dat hij samen met de groep actievoerders in een busje zat op weg naar een protestactie. Die verdenking kwam te vervallen toen eenmaal bleek dat hij in de hoedanigheid van journalist in het busje aanwezig was. Volgens de politie en de Staat kon die hoedanigheid pas op het bureau met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld. Het Haagse hof is het daar niet mee eens. De journalist droeg duidelijk zichtbaar een officieel persherkenningsteken (een ‘rellenkaart’) om zijn nek, had een officiële politieperskaart bij zich en kon zich legitimeren met een geldig rijbewijs. De politie moest er daarom van uit gaan dat de man inderdaad journalist was.

Dat betekent dat er dus geen wettelijke grondslag bestond om zijn aanhouding te laten voortduren, hem niet uit te laten stappen, zijn camera’s en telefoon in beslag te nemen en hem zelfs mee te nemen naar het bureau. Het Haagse hof heeft daarom voor recht verklaard dat de politie en de Staat onrechtmatig hebben gehandeld en heeft de gevorderde schadevergoeding deels toegewezen. De gevorderde rectificatie is afgewezen, omdat geen sprake is van onjuiste of misleidende publicaties. Hierbij ging het o.a. over tweets van politie en OM direct na het incident.

NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio

Abellio

UTRECHT – NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

“NS besloot enkele jaren geleden dat buitenlandse activiteiten geen onderdeel meer zijn van de kernactiviteiten. In lijn hiermee werd vorig jaar de Britse NS-dochter Abellio UK verkocht aan het Britse management”, meldt het bedrijf. “Met de verkoop van de Duitse activiteiten, beëindigt NS zijn activiteiten in het buitenland na meer dan twintig jaar.”

Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Abellio leverde NS in de afgelopen twintig jaar per saldo een verlies op van 260 miljoen euro. De activiteiten van het winstgevende Abellio UK zijn daarin meegenomen.

Met de verkoop van Abellio UK kwam een einde aan de aanwezigheid van NS in Groot-Brittannië, waar de onderneming sinds 2003 actief was. Destijds meldde het spoorbedrijf dat die verkoop los stond van de activiteiten van Abellio in Duitsland. Daar wilde NS aanwezig blijven omdat de activiteiten “van strategisch belang” waren en omdat deze bijdroegen aan het grensoverschrijdend verkeer van Nederlandse reizigers naar Duitsland.

“Toen NS zo’n twintig jaar geleden zijn eerste schreden over de grens zette, was het uitgangspunt dat we ons wilden voorbereiden op de veranderende Europese spoormarkt. De laatste jaren is die noodzaak weggevallen en hebben we onze activiteiten opnieuw overwogen. Door verschillende ontwikkelingen, waaronder corona, moesten we ook constateren dat onze overgebleven buitenlandse activiteiten onvoldoende bijdragen”, zegt Angelique Magielse, financieel directeur bij NS.

Abellio Duitsland exploiteert drie spoorconcessies in acht deelstaten. Daarnaast is Abellio in Duitsland eigenaar van reinigings- en beveiligingsbedrijf PTS. Abellio had vorig jaar een omzet van ruim 400 miljoen euro en ruim 1600 medewerkers. Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn.

Donderdag en vrijdag drukkere avondspits verwacht door meivakantie

Files

UTRECHT – De avondspits op de Nederlandse wegen wordt donderdag en vrijdag naar verwachting drukker dan anders, omdat de meivakantie dit weekend begint.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan buiten de spits op pad te gaan.

“Check je route voor vertrek”, adviseert een woordvoerder. Rijkswaterstaat waarschuwt niet voor specifieke trajecten. Hier en daar vinden werkzaamheden plaats.

De meivakantie begint dit weekend in heel Nederland.

LAATSTE NIEUWS

Mishandeling

OM eist half jaar celstraf na mishandeling NS-conducteur Schagen

ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van...