Clicky

zaterdag 27 juli 2024 - 07:54 uur
Transport GmbH
Home Blog

Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS – Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

De daders hebben platen losgemaakt met gereedschap en daarna een ontvlambare vloeistof op de kabels gegoten, aldus de burgemeester. Werknemers van SNCF waren de hele dag aan het repareren. Een trein reed in de namiddag langzaam over het spoor om te testen met welke snelheid de treinen er zouden kunnen rijden.

Zaterdag rijdt volgens SNCF 80 procent van de TGV’s op de noordas, met een vertraging van één tot twee uur. Op de noordas rijden ook de hogesnelheidstreinen naar Nederland.

Elders in Frankrijk werden eveneens hogesnelheidslijnen gesaboteerd. Er was vrijdagavond nog niets bekend over de daders en hun motieven.

Maximale straffen tieners voor doodslaan vrachtwagenchauffeur (42) in Amsterdam

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag twee jongens van 14 en 16 jaar oud veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor onder meer het doodslaan van een 42-jarige man in Amsterdam-Noord. De verdachten waren destijds 13 en 15 jaar oud. De opgelegde straffen zijn de maximale en conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer, een vrachtwagenchauffeur, werd in de nacht van 26 op 27 augustus vorig jaar zwaargewond gevonden op het NDSM-plein. Er lag een stoeptegel van 17 kilo op zijn hoofd. De man, vader van vier kinderen, bezweek enkele dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De jongste verdachte heeft bekend dat hij de man met meerdere stenen heeft bekogeld en geslagen en dat hij de stoeptegel op diens hoofd heeft laten vallen.

De oudste zou één steen hebben gegooid, maar de man niet hebben geraakt. De rechtbank houdt beide jongens niettemin verantwoordelijk voor het dodelijke geweld, ook omdat de oudste niet heeft ingegrepen toen zijn vriendje het slachtoffer te grazen nam. Na het geweld zijn de jongens weggerend. Een dag later zijn zij teruggekeerd naar de plek des onheils om de gebruikte stenen weg te halen.

Een dag na de doodslag in Amsterdam schopte de jongste verdachte een slapende dakloze man hard tegen zijn hoofd, nabij het station in Tilburg. De oudste verdachte filmde het geweld. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. De jongens hebben de man eerst van dichtbij bekeken en spraken af dat de jongste hem “een penaltytrap” tegen het hoofd zou geven. Voor de trap nam hij een aanloop. Het filmpje is later gedeeld met anderen via Snapchat.

De verdachten gebruikten in Amsterdam en Tilburg extreem geweld “dat slechts gediend heeft ter eigen vermaak”, oordeelde de rechtbank.

Op het station in Tilburg heeft de jongste ook een vrouw met een mes bedreigd en beroofd. Op het NDSM-terrein beroofden de jongens de nacht voor de doodslag op de 42-jarige man twee vrouwen door hen van hun fiets te trappen. Een beroving van een andere vrouw, ook op het NDSM-terrein, mislukte. Ook zij werd van haar fiets getrapt. Op 22 augustus beroofde een groep jongens een vrouw die in Amsterdam-Noord op de pont stond te wachten.

De politie kwam de beide verdachten op het spoor door getuigenverklaringen en camerabeelden. Beiden kwamen niet eerder in aanraking met justitie.

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren [+video]

PARIJS – Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L’Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

Dion zong Hymne A L’Amour niet voor het eerst. Ze deed dat in 2015 ook al eens, tijdens de American Music Awards.

De geruchten gingen dat Dion ook een duet met Lady Gaga zou zingen, maar dat gebeurde niet. Gaga trad wel solo op aan het begin van de ceremonie.

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG – De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

Zoon Faissal werd op verzoek van Nederland in augustus 2023 opgepakt, waarna de Verenigde Arabische Emiraten besloten hem uit te leveren. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. Nederland heeft sinds 1 augustus vorig jaar verdragen met de VAE voor wederzijdse rechtshulp in strafzaken en uitlevering.

Zijn vader werd eind 2019 aangehouden in Dubai en snel na zijn arrestatie op het vliegtuig naar Nederland gezet. In februari legde een rechter hem en twee anderen een levenslange celstraf op in het grote liquidatieproces Marengo, dat draait om meerdere moorden. In deze zaak loopt inmiddels hoger beroep.

Tegelijk met Faissal T. werd vrijdag ook een 46-jarige man uitgeleverd die sinds 2022 stond gesignaleerd voor internationale drugshandel. Hij werd in november vorig jaar aangehouden in Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE. Volgens De Telegraaf gaat het om Romeo van K.

De twee verschijnen komende week voor een rechter-commissaris, die beslist of ze langer vast blijven.

Jacques d’Ancona op 86-jarige leeftijd overleden

PATERSWOLDE – Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

D’Ancona kreeg in de jaren tachtig grote bekendheid met de Soundmixshow. Hij stond vooral bekend om zijn kritische houding, waarvoor hij vaak werd uitgejoeld. Begin jaren negentig was hij ook te zien als juryvoorzitter van Ron’s Honeymoon Quiz. Daarnaast was hij een van de bekendste theaterrecensenten van Nederland. Voor Dagblad van het Noorden schreef hij ongeveer twee recensies per week.

“Met het overlijden van Jacques d’Ancona is een icoon heengegaan”, reageert hoofdredacteur Evert van Dijk. “Niemand schreef langer voor deze krant dan Jacques en niemand zal hem waarschijnlijk ooit nog inhalen.”

D’Ancona overleed vrijdag thuis in Paterswolde. Hij woonde samen met zijn partner Hans. D’Ancona’s vorige partner, Henny Vierbergen, overleed in 1996 aan de gevolgen van aids.

2-jarig meisje in Nieuwkoop in water terechtgekomen en overleden

NIEUWKOOP – In Nieuwkoop is vrijdagmiddag een meisje in het water beland en overleden. Dat meldt de politie.

Het kind was 2 jaar oud.

Het meisje werd rond 14.15 uur als vermist opgegeven. Zo’n 2,5 uur later werd ze in het water gevonden langs de Elleboogvaart in de Zuid-Hollandse plaats.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en hoe het meisje te water is geraakt.

Nederlandse tak Esprit failliet, geen zicht op doorstart

AMSTERDAM – De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs is er momenteel geen zicht op een doorstart.

De resterende zeventien Nederlandse winkels zijn eerder deze week al gesloten, nadat het Hongkongse moederbedrijf Esprit Holdings een faillissementsprocedure was begonnen voor het Nederlandse onderdeel. Vervolgens kreeg Esprit in Amsterdam uitstel van betaling van de rechter. Schuurs laat weten dat die surseance inmiddels is omgezet in een faillissement. “Dit is erg spijtig voor alle werknemers en overige betrokkenen.”

Er was al geen wintercollectie gemaakt, waardoor in de Nederlandse winkels bijna geen voorraad meer over is. De Nederlandse webshop blijft wel in de lucht. Die wordt volledig gerund vanuit Duitsland. De merkrechten vallen ook buiten het Nederlandse faillissement, want die zijn elders in het Esprit-concern ondergebracht.

Kostenstijgingen en concurrentie

Esprit verkeert in meerdere landen al enige tijd in zwaar weer. Dat komt omdat de kosten voor bijvoorbeeld energie en inkoop flink zijn gestegen, terwijl de winkelbranche ook te maken heeft met concurrentie van grote Chinese webshops. In Duitsland klaagde Esprit ook over hoge loonkosten door een onnodig groot personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.

Het in 1968 opgerichte bedrijf vroeg buiten Nederland eerder dit jaar al voor onderdelen een vorm van uitstel van betaling aan, om tijd te krijgen met schuldeisers tot een akkoord te komen. Eerder werden onder meer in België ook al Esprit-winkels gesloten.

Woede bij FNV

Vakbond FNV is boos over de gang van zaken. “Het is een groot onrecht dat de mensen aan de top van Esprit Holdings in Hongkong, Bermuda of ergens anders ter wereld rijk blijven of rijker worden. En dat de mensen die de winkels al die tijd draaiend houden niet eens een ontslagvergoeding meekrijgen”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen over het feit dat Esprit in Nederland failliet is verklaard, maar in andere landen nog wel blijft voortbestaan. “Het wordt tijd dat de faillissementsregels in Nederland meer rekening houden met de mensen die het werk doen.”

Een aantal jaren waren er relatief weinig faillissementen in Nederland, maar de laatste tijd neemt het aantal bankroeten weer toe. Zo gingen vorig jaar onder meer elektronicaketen BCC en de koopjesketen Big Bazar failliet. Vorige maand viel kledingketen Scotch & Soda eveneens om.

Zeven lidstaten EU overschrijden toegestaan tekort op begroting

BRUSSEL – Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant de kroon met een begrotingstekort van 7,4 procent over 2023, terwijl dat niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese Unie stelt de zeven landen nu onder verscherpt toezicht, zo hebben de Europese landen vrijdag formeel besloten. Dat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om het tekort terug te brengen.

Naast Italië gaat het om Hongarije, Frankrijk, Polen, Malta, Slowakije en België. Het is voor het eerst na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 dat landen weer onder verscherpt financieel toezicht staan. Roemenië is daar al die jaren wel onder blijven staan. Dat toezicht wordt verlengd, zo is vrijdag besloten.

De lidstaten moeten later dit jaar instemmen met maatregelen die de zeven landen moeten nemen om hun tekort binnen een bepaalde termijn terug te dringen. De Europese Commissie doet hier naar verwachting in november voorstellen voor. Dat kan een voorstel zijn om het begrotingstekort stapsgewijs terug te brengen, waarbij concrete percentages worden vastgelegd.

Boetes

Binnen zes maanden moet de betreffende lidstaat de benodigde actie ondernemen. Als dat onvoldoende soelaas biedt of als de lidstaat de aanbevelingen niet opvolgt, kunnen de EU-landen sancties opleggen. Dat kan een boete zijn van maximaal 0,05 procent van het bbp over het voorgaande jaar, in dit geval over 2022. Als de lidstaat geen effectieve actie heeft ondernomen, wordt die boete elke zes maanden opnieuw opgelegd. Als ook dat niet helpt, kunnen de EU-landen strenge sancties opleggen.

Deze strengere regels gelden sinds 30 april. Roemenië valt nu ook onder die nieuwe regelgeving.

MBI Betonfabriek in Veghel na 56 jaar met pensioen [+video]

Eerste paal geslagen door Robert & Lex van der Meijden

VEGHEL – Op donderdag 25 juli 2024 is de betonfabriek van MBI in Veghel officieel met pensioen gegaan. In 1966 was de grond gekocht en een jaar later in 1967 werd de eerste paal geslagen door Robert en Lex van der Meijden. De betonfabriek produceerde de eerste straatstenen in 1968. Nu 56 jaar en zo’n 147 miljoen m2 klinkers later, gaat de oude fabriek met pensioen.

De afgelopen decennia zijn aan de kade van deze fabriek 50.255 schepen aangemeerd en zijn er in totaal ruim 201.020 vrachtwagens aan grondstoffen geleverd.

Om de productie op te hogen, kwamen in 1978 machine 3 en 4 erbij. Daarnaast gingen in 2002 machine 1 en 2 al met pensioen, want de andere persen konden hetzelfde resultaat behalen.

In 2008 werd er in 2-ploegen gedraaid en is de grootste steenpers van Europa, de Big Bertha geïnstalleerd. De Big Bertha is zeer indrukwekkend: in amper 12 seconden kan deze twee palletlagen met stenen produceren. Met name de kleurvaste betonstraatstenen met een toplaag van natuurlijk materiaal, genaamd GeoColor, zijn een begrip in de markt vanwege de kwaliteit en kleur. Sinds 1982 bewijst deze steen zich al in de openbare ruimte.

Reden van pensioen

MBI heeft vier productielocaties in Nederland. Op de locatie in Veghel, en tevens de oudste productielocatie, worden hoofdzakelijk betonnen straatstenen geproduceerd. Het is noodzaak binnen nu en 3 jaar volledig nieuwe productielijnen neer te zetten om te kunnen blijven voldoen aan de gestelde eisen op gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Met een team aan specialisten is onderzocht wat de meest optimale investering zou zijn. Dit is zowel gedaan vanuit het gezichtspunt van MBI, maar natuurlijk ook vanuit de klant en markt. Het resultaat hiervan is dit ingrijpende besluit.

Op maandag 6 maart is aangekondigd aan dat de productielocatie in Veghel per eind 2024 gaat sluiten. Dit is met gemengde gevoelens gepaard gegaan aangezien deze productielocatie de start was van MBI. Anderzijds verheugt het MBI om de investeringsplannen in gang te kunnen zetten voor de betonproductie locaties Aalst (bij Zaltbommel), Nieuw-Lekkerland en Kampen. Hiermee gaan deze vestigingen tot de modernste en duurzaamste in hun soort behoren en worden er ook de meest actuele producten geproduceerd passend bij het huidige tijdsbeeld.

Luchtfoto van locatie Kampen

Toegevoegde waarde strategie

Al sinds 2007 zet de strategie van MBI in op innovatieve producten met toegevoegde waarde. Als alleen het meest basale telt, is MBI minder zichtbaar. Maar wanneer esthetiek, duurzaamheid en menselijk welzijn belangrijk zijn, is MBI onmisbaar. Ook de duurzame ontwikkelingen naar machinaal te leggen bestrating vergt meer flexibiliteit.

Al deze aspecten komen naar voren in het toekomstig investeringsplan van MBI voor producten voor de openbare ruimte. MBI streeft naar een compleet assortiment producten voor het binnenstedelijk gebied met een klimaatadaptieve functionaliteit. Ook de doorontwikkeling van bestratingsmaterialen met een kleurechte toplaag gecombineerd met de laagst mogelijke MKI-waarde is een belangrijke reden voor deze verandering.

Voor de tuin- en inframarkt is in november 2023 een geheel nieuwe tegelfabriek in Kampen gebouwd. Dit is een van de meest duurzame betonfabrieken van Europa geworden. Ook diverse nabewerkingen, zoals stralen, coaten en borstelen is hierbij mogelijk. De klimatisering wordt geheel gasloos en klimaatneutraal gedaan en de betontegels worden gemaakt met veel minder cement.

Voor de sterk groeiende markt van gevelstenen, met het succesvolle GeoStylistix concept als koploper, heeft MBI ook een investering gedaan waarbij gevelsteenstrips in eigen beheer worden vervaardigd. Maatvast, licht in gewicht, makkelijk verwerkbaar en duurzaam zijn de kernbegrippen.

Op de fabriek in Nieuw-Lekkerland is een grote investering afgerond in een vierde, moderne productielijn, welke specifiek is gebouwd voor een verdere verbreding van het unieke GeoCeramica® concept.

De keuze voor het grootste investeringsprogramma van MBI in haar geschiedenis gaat samen met de keuze om de oudste locatie Veghel met pensioen te laten gaan en de productiecapaciteit in andere vestigingen te vergroten en te moderniseren.

Nieuw hoofdkantoor

Het hoofdkantoor is slechts twee straten verhuisd naar Kennedylaan 16 in Veghel. Dit nieuwe kantoor is volledig co2 neutraal met een goed klimaatbeheersingssysteem. Sinds 15 juli jl. zijn alle staffuncties op deze locatie werkzaam.

China verplaatst productie auto’s naar Europa vanwege importheffingen

BRUSSEL – Chinese fabrikanten van elektrische auto’s breiden hun productiefaciliteiten in Europa snel uit om de hoge importheffingen uit Brussel te ontlopen. Zowel in Spanje, Polen, België, Italië als Hongarije moeten Chinese auto’s van de band gaan rollen

De Europese Unie heeft begin deze maand importheffingen ingesteld op Chinese elektrische voertuigen die mogelijk kunnen oplopen tot maar liefst 48 procent. Chinese fabrikanten zijn daarom op zoek naar Europese partners. In Barcelona werkt het Chinese Chery samen met het Spaanse Ebro. Chery hoopt daar eind dit jaar de productie te starten en zoekt nog een tweede Europese locatie.

In Polen worden T03-auto’s van de Chinese fabrikant Leapmotor in elkaar gezet in een fabriek die eigendom is van Jeep en Fiat-producent Stellantis. BYD heeft plannen aangekondigd voor eigen fabrieken in Hongarije en Turkije. En Volvo Car, de Zweedse autofabrikant die eigendom is van het Chinese Geely, wil zijn nieuwe EX30-model in Gent bouwen.

Zorgen bij Stellantis

Europa is een lucratieve afzetmarkt voor elektrische auto’s voor Chinese fabrikanten, hoewel ze er tot nu toe minder dan 10 procent van het marktaandeel hebben veroverd. Europese landen zien de producenten graag komen. De Italiaanse minister van Industrie Adolfo Urso reisde onlangs naar China voor gesprekken met de fabrikanten Anhui Jianghuai en Dongfeng.

Toch is Stellantis-topman Carlos Tavares, ondanks de samenwerking van zijn bedrijf met Leapmotor, niet helemaal gerust op de komst van de Chinese bedrijven. “Wij moeten klaar zijn voor de strijd”, zei hij donderdag.

Werkgelegenheid

Hoeveel banen de Chinese samenwerking gaat opleveren is bovendien de vraag. Veel van de Chinese auto’s worden grotendeels in China in elkaar gezet. In juni legde de Italiaanse mededingingsautoriteit het Italiaanse DR Automobiles een boete van 6 miljoen op omdat het bedrijf auto’s van Chinese fabrikanten, waaronder Chery, ten onrechte had bestempeld als auto’s van Italiaanse makelij. DR zei van plan te zijn in beroep te gaan en dat de voertuigen slechts voor 60 tot 70 procent in China in elkaar waren gezet.

De importheffingen van de Europese Unie moeten een einde maken aan de oneerlijke concurrentie, omdat China zijn eigen fabrikanten subsidieert. De heffingen zijn nog wel voorlopig. Brussel en Beijing zijn nog in overleg over het verlagen van Chinese overheidssubsidies.

Duitse politie houdt vrachtwagen van 82 ton tegen [+foto]

Foto: Duitse Politie

HOCHSAUERLANDKREIS – De Duitse politie heeft afgelopen week een transport dat zo’n 82 ton woog en 25 meter lang was gestopt in Hochsauerland. Het transport was onderweg naar Schmallenberg.

Vanwege het gewicht en de omvang mag zwaar transport alleen met een vergunning in de omgeving rijden. Deze vergunning kon de chauffeur niet overleggen.

Ook zijn er vermoedens dat de douaneregels zijn overtreden.

Daarom heeft de politie het transport ter plekke stopgezet. Het onderzoek loopt nog.

Bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in 1,5 maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij bedrijven in de flitsbezorging en een platform waarvan zij gebruik maakten. In bijna alle gevallen was er sprake van illegale arbeid. De twee betrokken flitsbezorgbedrijven en het platform hebben hiervoor een boeterapport gekregen.

De Arbeidsinspectie constateerde de overtredingen in de periode van eind maart tot half mei 2023. Bij controles in verschillende steden in het land werden personen aangetroffen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken.

De flitsbezorgbedrijven hadden geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd. De Arbeidsinspectie heeft vervolgens in de maanden daarna via de administratie gekeken of dit vaker voorkwam en dat was het geval. Het illegaal laten werken van mensen is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De flitsbezorgbedrijven hebben daarom een boeterapport ontvangen.

Bijzondere constructies

Opvallend zijn de constructies waarmee bezorgers in een aantal gevallen illegaal aan het werk waren bij de flitsbezorgbedrijven. Zo paste één van de bedrijven een constructie toe waarbij het personeel aan zichzelf uitleende via verschillende BV’s. Door deze constructie zijn de gevolgen voor het flitsbezorgbedrijf nog groter. De Arbeidsinspectie kan namelijk per bedrijf dat betrokken is bij de illegale tewerkstelling, dus ook de BV’s, een boete opleggen.

Platform

De Arbeidsinspectie ziet ook overtredingen door een platform. Bezorgers waren via het platform aan het werk voor de flitsbezorgbedrijven met een studentenverblijfsdocument. Met zo’n document is werken als zelfstandige voor een bepaalde periode toegestaan en is geen tewerkstellingsvergunning nodig. De Arbeidsinspectie ziet echter op basis van opdrachten en een gezagsrelatie dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap, maar van een arbeidsrelatie.

Het platform had daarom een tewerkstellingsvergunning moeten regelen. Dat was in deze zaak niet het geval en daarom heeft het platform een boeterapport ontvangen. Dat geldt ook voor de flitsbezorgbedrijven die deze mensen voor zich lieten werken. Ook die bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat alle arbeidskrachten die voor hen werken legaal aan het werk zijn.

Het platform heeft in de praktijk dus arbeidskrachten ter beschikking gesteld aan de flitsbezorgbedrijven, terwijl het bedrijf ook niet geregistreerd staat als bedrijf dat mag uitlenen. Dat is een overtreding van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).

Via deze constructie zijn het platform en de opdrachtgevers goedkoper uit dan door mensen te laten werken via een uitzendbureau. Er hoeven namelijk geen sociale premies en belastingen worden betaald door de werkgevers, maar door de ‘zelfstandige’ zelf.

Machinist krijgt 2,5 jaar cel voor Spaanse treinramp met 79 doden

LA CORUÑA – De machinist die in 2013 verantwoordelijk was voor het zware treinongeval bij het Spaanse Santiago de Compostella heeft een celstraf van 2,5 jaar gekregen.

Ook de toenmalige directeur veiligheid van spoorbeheerder Adif heeft die straf gekregen. Door het ongeval kwamen 79 mensen om het leven en raakten meer dan 140 mensen gewond.

De trein vloog even buiten Santiago met een veel te hoge snelheid uit de bocht. De aanklagers eisten celstraffen van vier jaar. Volgens onderzoekers lette de machinist niet op. De directeur werd verweten geen onderzoek te hebben gedaan naar de risico’s van de bocht.

De rechtbank achtte de twee direct verantwoordelijk voor de dood van de slachtoffers. Een van de gewonden overleed meer dan zeventig dagen na de ramp, maar de rechtbank rekent het duo diens dood niet aan.

Eurostar schrapt kwart dienstregeling op vrijdag en in weekend

PARIJS – Eurostar heeft voor vrijdag een kwart van zijn dienstregeling geschrapt. Dat is de spoorwegmaatschappij ook van plan op zaterdag en zondag, meldt zij.

Aanleiding is grote hinder op het spoor in Frankrijk, waar op verschillende plekken sabotage werd gepleegd. Daardoor worden ook internationale treinen tussen Nederland en Parijs omgeleid.

“Eurostars teams zijn volledig gemobiliseerd in de stations, in de callcenters en aan boord om ervoor te zorgen dat alle passagiers op de hoogte zijn en hun bestemming kunnen bereiken”, laat de vervoerder weten. Wel moedigt het bedrijf klanten aan hun reis indien mogelijk uit te stellen. Reizigers kunnen kosteloos hun reis annuleren of aanpassen of hun geld terugkrijgen.

Passagiers van de Eurostar die in Nederland opstappen lijken vooralsnog weinig hinder te ondervinden. Zo is het op de treinstations in Rotterdam en Amsterdam niet ongebruikelijk druk, meldde een woordvoerster van de NS eerder. Op Rotterdam Centraal is de trein van 11.58 uur naar Parijs met een vertraging van ongeveer tien minuten vertrokken.

Transportorganisaties zeggen weinig last te hebben van verkeerschaos Amsterdam

ZOETERMEER – Transportorganisaties hebben tot dusver weinig problemen ondervonden door de verkeerschaos in Amsterdam. Ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex stelt “geen signalen” van leden over grote problemen te hebben ontvangen. Hetzelfde geldt voor Transport en Logistiek Nederland (TLN).

“Wij zijn heel blij met de werkzaamheden rond Amsterdam, want daar is veel achterstallig onderhoud”, zegt een woordvoerder van TLN. “Alles is goed afgestemd en de werkzaamheden vinden plaats in een rustige periode. Het is natuurlijk heel vervelend voor automobilisten die in de file staan en omringende gemeenten die er last van hebben, maar onze chauffeurs hebben geen grote problemen ondervonden”.

Ook de Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) was ruim van tevoren gewaarschuwd voor de werkzaamheden, zegt voorzitter Klaas de Waardt. “Het komt natuurlijk nooit goed uit, maar onderhoud blijft nu eenmaal nodig.” De Waardt zag in de loop van de afgelopen week een duidelijke verbetering in de verkeerssituatie. “Veel mensen werken thuis of proberen Amsterdam zoveel mogelijk te mijden”.

Verkeersopstoppingen

Een deels afgesloten ringweg A10-Oost tussen Watergraafsmeer en Durgerdam leidde deze week, samen met werkzaamheden op verkeersaders in Amsterdam tot grote verkeersopstoppingen. De ANWB uitte kritiek op de timing en de gemeente Diemen stelde niet op de hoogte te zijn gesteld van de werkzaamheden.

Nederlanders zullen zich moeten aanpassen, zegt bedrijfseconoom en logistiekdeskundige Walther Ploos van Amstel. “Groot onderhoud aan de snel-, spoor- en vaarwegen is absoluut urgent. En dat kan niet zonder hinder.”

Verantwoordelijkheid bedrijfsleven

Nederland loopt al langer tegen de grenzen van de bereikbaarheid aan, waarschuwt Ploos van Amstel. “Dat is niet alleen een zaak die de overheid moet oplossen. Ook het bedrijfsleven zal zich moeten aanpassen met spitsmijden, bundelen van goederenstromen en de inzet van de binnenvaart en trein. Verkeershinder? Plan er maar aan: strategisch, tactisch en operationeel.”

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de...
×