DEN HAAG – In 2022 hadden 12.435 bedrijfsvestigingen in Nederland een eigenaar of bestuurder die veroordeeld is voor een drugsdelict. Dat komt neer op 0,7 procent van alle vestigingen. Vooral in de transportsector ligt dit aandeel aanzienlijk hoger. In de transportbranche ging het om 2,7 procent van de vestigingen, wat neerkomt op meer dan 2.700 bedrijven.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het dashboard Zicht op Ondermijning van het CBS. De data geven een inkijk in de mate waarin ondermijnende criminaliteit voorkomt binnen het Nederlandse bedrijfsleven, waarbij transport tot de risicosectoren behoort.
Transport en koeriersdiensten koplopers
Binnen de top tien van meest risicovolle branches voert de koeriersbranche de lijst aan met 3,7 procent van de vestigingen waarbij de eigenaar of bestuurder een drugsveroordeling op zijn naam heeft. De transportsector volgt met 2,7 procent, net voor de afvalverwerking (2,6 procent). In de subcategorie goederenvervoer over de weg (exclusief verhuizingen) is het aandeel 1,9 procent.
In transport en koeriersdiensten gaat het bij de helft van de veroordelingen om harddrugs, een fors hoger aandeel dan het landelijk gemiddelde van 41 procent. Dit wijst op de structurele aantrekkelijkheid van deze sectoren voor georganiseerde drugscriminaliteit.
Financiële criminaliteit ook hoog in transportsector
Het dashboard toont ook veroordelingen voor financiële delicten, zoals fraude, afpersing en heling. Ook hier scoort de transportbranche hoog: 2,7 procent van de transportbedrijven heeft een eigenaar of bestuurder met een veroordeling voor een financieel delict. De branche komt daarmee wederom in de top drie, samen met koeriersdiensten (2,5 procent) en groothandel in afval en schroot (3,7 procent).
Zuid-Limburg springt eruit
Regionaal gezien vallen vooral gemeenten in Zuid-Limburg op. In Heerlen had 2,3 procent van de bedrijven een veroordeelde eigenaar of bestuurder, gevolgd door Kerkrade (2,1 procent) en Brunssum (2,0 procent). Ook in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Gouda ligt het aandeel boven het landelijk gemiddelde.
Dashboard Zicht op Ondermijning
Het dashboard Zicht op Ondermijning, een samenwerking tussen het ministerie van BZK, ICTU en het CBS, brengt de omvang van ondermijnende criminaliteit op gemeentelijk en sectoraal niveau in kaart. Het bevat cijfers over veroordelingen van eigenaren en bestuurders van bedrijven over een periode van tien jaar.
De gegevens maken duidelijk dat ondermijnende criminaliteit zich stevig heeft genesteld in onder meer transport en logistiek – sectoren die door hun aard aantrekkelijk zijn voor illegale activiteiten zoals drugstransport en witwassen.