Clicky

dinsdag 20 mei 2025 - 19:35 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBestaanszekerheid veel Nederlanders afgelopen acht jaar verbeterd

Bestaanszekerheid veel Nederlanders afgelopen acht jaar verbeterd

AMSTERDAM – De bestaanszekerheid van veel Nederlanders is de afgelopen acht jaar verbeterd, ondanks de gestegen energieprijzen en hoge inflatie. De inkomens zijn sinds 2017 harder gestegen dan de vaste lasten, meldt ABN AMRO na een analyse van de geanonimiseerde bankrekeningen van 340.000 huishoudens.

Het percentage van het inkomen dat werkenden, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden betaalden aan vaste lasten lag in 2017 volgens de bank hoger dan in 2024. Mensen met een uitkering waren vorig jaar relatief het meeste geld kwijt aan terugkerende kosten. Zij gaven 53 procent van hun inkomen uit aan vaste lasten, gepensioneerden 47 procent en werkenden het minst met 41 procent. In 2017 lagen deze percentages op zo’n 58 procent voor uitkeringsgerechtigden, 53 procent voor gepensioneerden en 45 procent voor werkenden.

Veel mensen met een lager inkomen kregen energiesteun na de sterke prijsstijgingen in 2022. Dat zorgde volgens de bank voor lagere energielasten. Het prijsplafond voor energie leidde in 2023 tot minder harde stijgingen van de energieprijzen voor sommige huishoudens. Ook groeiden de cao-lonen in 2024 harder dan voor de coronapandemie.

Het percentage vaste lasten voor uitkeringsgerechtigden neemt sinds een jaar weer toe, zegt ABN AMRO. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldde eerder zich zorgen te maken over huishoudens die meer dan 60 procent van hun inkomen aan vaste lasten besteden en minder geld overhouden voor bijvoorbeeld boodschappen. ABN AMRO zegt dat 10 procent van de uitkeringsgerechtigden zelfs meer dan 71 procent van het inkomen kwijt is aan vaste lasten en maandelijks slechts 515 euro overhoudt. Hun bestaanszekerheid staat volgens de bank nog steeds structureel onder druk.

ViaANP
MEER NIEUWS
×