Clicky

zaterdag 17 mei 2025 - 11:31 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerVrachtwagenchauffeur veroordeeld tot celstraf voor verduistering van lading bij werkgever

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot celstraf voor verduistering van lading bij werkgever

MIDDELBURG – Een voormalig vrachtwagenchauffeur is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking, door over een periode van ruim een jaar muziekapparatuur van zijn werkgever achter te houden en elders op te slaan.

De verduistering vond plaats tussen november 2021 en december 2022. De man was in dienst bij een bedrijf dat audiovisuele apparatuur levert aan winkels en distributeurs. Hij vervoerde als chauffeur ladingen met onder meer muziekinstrumenten, dj-apparatuur en podiumtechniek.

Lading aangetroffen in opslag en aanhanger

De zaak kwam aan het rollen toen het bedrijf lucht kreeg van verkochte apparatuur in het buitenland. De verdachte werd herkend op foto’s van een verkoop in Roemenië. Bij een daaropvolgende doorzoeking van een opslagruimte in Goes – gehuurd op naam van de verdachte – werd een grote hoeveelheid apparatuur aangetroffen. Ook in een aanhanger op de parkeerplaats lagen goederen van het bedrijf.

In totaal werden 136 artikelen teruggevonden, waarvan 61 nog in nieuwstaat en in originele verpakking verkeerden. Volgens de werkgever betrof het voor een groot deel goederen die nooit in containers voor afvoer waren beland, en dus niet waren afgeschreven.

Rechtbank: ernstig misbruik van vertrouwen

De rechtbank rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij het vertrouwen van zijn werkgever ernstig heeft geschonden. “Verdachte had als chauffeur de verantwoordelijkheid over de lading en maakte daar misbruik van door waardevolle goederen achter te houden,” aldus de rechtbank. De totale waarde van de verduisterde goederen werd geschat op ruim € 52.000.

De verdediging stelde dat de man de goederen deels uit containers mocht meenemen of zwart had aangekocht, maar de rechtbank achtte die verklaring ongeloofwaardig. Er was geen enkele aanwijzing dat de werkgever toestemming had gegeven en de verklaringen van de verdachte waren tegenstrijdig.

Celstraf zonder taakstraf

Een taakstraf achtte de rechtbank niet passend, mede omdat onbekend is of de man nog een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft. Vanwege een lichte overschrijding van de redelijke termijn werd geen hogere straf opgelegd dan de geëiste drie maanden.

De man is eerder niet in Nederland veroordeeld. Zijn strafverleden speelde in deze zaak dan ook geen rol.

MEER NIEUWS
×