Clicky

zondag 4 mei 2025 - 08:48 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMaersk doopt nieuw methanolschip ‘Albert Maersk’ tijdens eerste vaart naar India

Maersk doopt nieuw methanolschip ‘Albert Maersk’ tijdens eerste vaart naar India

Mumbai – A.P. M∅ller – Maersk heeft op 28 februari 2025 haar nieuwste dual-fuel methanol-containerschip officieel gedoopt in de haven van Mumbai. Het schip, genaamd Albert Maersk, is het elfde schip in de Maersk-vloot dat kan varen op methanol. De doop vond plaats tijdens de maiden trip van het schip naar India.

De ceremonie werd geleid door Maersk-CEO Vincent Clerc en bijgewoond door de Indiase minister van Havens, Scheepvaart en Waterwegen Sarbananda Sonowal, de staatsminister van Jeugdzaken en Sport Raksha Khadse, evenals diplomaten, overheidsfunctionarissen, klanten, partners en medewerkers van Maersk.

India belangrijke schakel in groene maritieme toekomst

Volgens minister Sonowal is het een primeur dat een buitenlandse rederij ervoor kiest om in India een schip te dopen. Hij ziet hierin een belangrijke erkenning van India’s potentieel als toekomstige producent en leverancier van groene methanol, ammoniak en waterstof. Maersks keuze om te investeren in groene brandstoffen in India wordt door de minister dan ook als een welkome stap gezien. “Deze scheepsdoop is meer dan een traditie, het is een symbool van vertrouwen en samenwerking,” aldus Sonowal.

Duurzame samenwerking tussen Maersk en India

Maersk-CEO Vincent Clerc benadrukte dat het bedrijf met de toevoeging van de Albert Maersk wederom een stap zet richting het vergroenen van de scheepvaart. India is één van de snelst groeiende economieën ter wereld, met een bloeiende maakindustrie en sterk groeiende e-commerce. De transport- en logistieke sector is dan ook van strategisch belang voor het land. Clerc gaf aan dat Maersk graag samen met India wil onderzoeken hoe alternatieve brandstoffen ingezet kunnen worden voor schoner transport, maar ook hoe er samengewerkt kan worden op het gebied van scheepsreparatie en scheepsbouw.

Grote rol voor Maersk in Indiase logistiek

Maersk speelt al een belangrijke rol in de Indiase logistiek. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het vervoer van één op de zes containers die het land in- of uitgaan. Daarnaast beheert Maersk via dochteronderneming APM Terminals terminals in Mumbai en Pipavav, waar jaarlijks meer dan drie miljoen containers worden verwerkt. Het bedrijf beschikt bovendien over 26 warehouses met een gezamenlijke oppervlakte van 350.000 m² en een distributienetwerk dat meer dan 80 procent van alle Indiase postcodes bereikt.

Groene investeringen in havens en infrastructuur

Tijdens de ceremonie kondigde Maersk aan dat het bedrijf een investeringspotentieel van 5 miljard dollar ziet voor de ontwikkeling van havens, terminals en landzijdige infrastructuur in India. Volgens Keith Svendsen, CEO van APM Terminals, is Maersk klaar om te investeren in efficiënte, emissiearme havens die Indiase bedrijven beter verbinden met de wereldmarkt. “Door alle schakels in de supply chain op één plek aan te bieden, van transport tot opslag en distributie, kunnen we de logistieke kosten voor onze klanten verlagen,” aldus Svendsen.

Albert Maersk: onderdeel van groene vloot

De Albert Maersk is gebouwd door Hyundai Heavy Industries in Ulsan, Zuid-Korea, en heeft een capaciteit van 16.592 TEU. Het schip maakt deel uit van een serie van 18 grote methanol-schepen die in 2024 en 2025 aan de Maersk-vloot worden toegevoegd. Deze dual-fuel vloot is een belangrijke pijler in Maersks doelstelling om in 2040 volledig CO₂-neutraal te opereren.

Door te varen op bio- en e-methanol kan de Albert Maersk de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 65 procent verlagen ten opzichte van traditionele stookolie. Maersk roept de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) op om stevige klimaatregels in te voeren die technologieneutraal zijn. Dat betekent dat de keuze voor duurzame brandstoffen niet wordt beperkt tot één oplossing, maar dat er ruimte blijft voor een multi-fuel toekomst. Ook is het belangrijk dat duurzaam transport financieel aantrekkelijker wordt door het prijsverschil tussen fossiele brandstoffen en schone alternatieven te verkleinen.

MEER NIEUWS
×