Clicky

vrijdag 16 mei 2025 - 10:44 uur
Home Blog

Amsterdam test bierboot als duurzaam alternatief voor stadslogistiek

Foto: Gemeente Amsterdam

AMSTERDAM – Minder vrachtverkeer, minder uitstoot én toch volle glazen: in het centrum van Amsterdam is deze week een proef gestart met een zogenoemde bierboot. Deze bevoorraadt cafés en restaurants via de grachten in plaats van via de weg. De proef, die twee weken duurt, moet uitwijzen of watertransport een haalbaar en efficiënter alternatief is voor traditionele stadsdistributie.

De pilot is een gezamenlijk initiatief van brouwerij Heineken, logistiek dienstverlener Zoev City en de gemeente Amsterdam. De bierboot vertrekt dagelijks vanuit een distributiecentrum in het Westelijk Havengebied en meert aan op twee centrale loslocaties in de binnenstad.

In de eerste week – gestart op 12 mei – is dat de Geldersekade, gericht op horeca rond de Wallen. In de tweede week wordt aangelegd bij de Appeltjesmarkt, voor leveringen in De Pijp.

Op de losplaatsen wordt het tankbier overgepompt in drie elektrische, stille tankwagentjes. Deze kleine voertuigen verzorgen de verdere distributie naar de horecagelegenheden in de directe omgeving.

Watertransport als kans voor stadslogistiek

De bevoorrading van horeca zorgt voor veel vrachtverkeer in de smalle straten van Amsterdam, wat bijdraagt aan luchtvervuiling en extra belasting van bruggen en kades. De gemeente Amsterdam onderzoekt daarom al langer alternatieven die bijdragen aan schonere, slimmere stadslogistiek. Transport over water – ooit de norm in de hoofdstad – biedt daarin nieuwe kansen.

Eerdere proeven met bouw- en afvaltransport over water tonen aan dat logistiek via de grachten mogelijk én efficiënt is. Met de huidige pilot wordt gekeken of dit ook werkt voor de horecasector.

Evaluatie volgt na testperiode

Na afloop van de proef volgt een evaluatie met alle betrokken partijen. Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) benadrukt het belang van samenwerking: “We willen samen met het bedrijfsleven ontdekken hoe we bevoorrading via het water tot een volwaardig, efficiënt en aantrekkelijk alternatief kunnen maken. Deze test met Heineken is een mooie stap in die richting. Ik hoop dat meer bedrijven willen aansluiten bij dit soort initiatieven.”

Trump wil zo snel mogelijk ontmoeting regelen met Poetin

ABU DHABI – De Amerikaanse president Donald Trump wil een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin inplannen “zo snel als we het kunnen regelen”.

Een dergelijke bijeenkomst is volgens hem nodig voor een doorbraak in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Trump is bezig met een reis door het Midden-Oosten en keert vrijdag terug naar de Verenigde Staten.

Even was er sprake van dat hij mogelijk naar Turkije zou gaan. Daar zullen Oekraïne en Rusland vrijdag voor het eerst in drie jaar vredesbesprekingen voeren. Amerikaanse functionarissen zijn ook in Istanbul, maar die zijn niet direct betrokken bij het overleg.

Hulpverleners Gaza melden tientallen doden sinds middernacht

GAZA-STAD – Israëlische aanvallen hebben volgens hulpverleners in Gaza sinds middernacht aan vijftig mensen het leven gekost. De slachtoffers vielen in het noorden van de Gazastrook, zegt de burgerbescherming. Die spreekt van aanvallen op woningen van burgers.

Israël kondigde aan dat de aanvallen op Gaza geïntensiveerd zouden worden. Hulpverleners meldden dat daarbij donderdag 120 mensen om het leven kwamen. Bovendien is de bevolking van het gebied in groot gevaar door een gebrek aan voedsel en andere noodzakelijke middelen, waarschuwden onder andere VN-organisaties.

Brandstof en water raken op. Ook is er een tekort aan geneesmiddelen en zijn de ziekenhuizen, die het toch al moeilijk hadden, getroffen door meer aanvallen.

Israël houdt hulpgoederen tegen. De door de VS gesteunde organisatie Gaza Humanitarian Foundation zegt afspraken te hebben met Israël om humanitaire hulp te leveren. De VN willen daar niet mee samenwerken, omdat het geen onpartijdige organisatie is.

North Sea Port ontvangt voor derde keer internationaal milieucertificaat PERS

THESSALONIKI – North Sea Port heeft voor de derde keer het prestigieuze PERS-milieucertificaat in ontvangst genomen. De Europese Organisatie voor Zeehavens (ESPO) reikte het certificaat uit tijdens haar jaarconferentie op 8 mei in het Griekse Thessaloniki. De hercertificering is een erkenning voor de blijvende inzet van de grensoverschrijdende haven op het gebied van duurzaamheid en milieuprestaties.

North Sea Port is sinds 2020 aangesloten bij het EcoPorts-netwerk en zet zich sindsdien actief in voor vergroening van havenactiviteiten, natuurontwikkeling en de klimaat- en energietransitie. Het PERS-certificaat (Port Environmental Review System) is de enige milieumanagementstandaard die specifiek voor havens is ontwikkeld en wordt toegekend na een onafhankelijke beoordeling door LRQA Nederland B.V.

Volgens Isabelle Ryckbost, secretaris-generaal van ESPO, laat North Sea Port zien dat duurzaamheid een kernonderdeel vormt van de strategie. “We feliciteren North Sea Port van harte met deze hercertificering. De haven stelt hoge milieueisen en is toonaangevend in grensoverschrijdende duurzaamheid.”

Ook Tim Verhoeven, Senior Beleidsadviseur bij ESPO en coördinator van EcoPorts, onderstreept de waarde van deze erkenning: “North Sea Port toont leiderschap in het verbeteren van milieuprestaties en samenwerking over landsgrenzen heen – tussen Nederland en België.”

North Sea Port benadrukt dat het certificaat niet het doel op zich is, maar een bevestiging van de gezamenlijke inspanningen van het havenbedrijf, de bedrijven in het havengebied en andere stakeholders. Circulariteit en verduurzaming spelen een centrale rol in de bedrijfsvoering, aldus het havenbedrijf.

In totaal zijn 88 havens uit 26 landen aangesloten bij EcoPorts, waarvan er momenteel 27 het PERS-certificaat bezitten. De certificering is twee jaar geldig en moet daarna opnieuw worden aangevraagd op basis van actuele prestaties en naleving van de milieustandaarden.

Keijzer: alles moet passen om huurbevriezing op tijd te regelen

DEN HAAG – Alles moet meezitten om op tijd de huurbevriezing voor sociale huurders bij woningcorporaties te regelen, stelt minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Op 30 juni moet het wetsvoorstel goedgekeurd zijn door de Tweede en Eerste Kamer en moet de Raad van State er advies over hebben gegeven.

“Het is ongelooflijk krap. Iedereen moet meewerken”, aldus de BBB-bewindsvrouw voorafgaand aan de ministerraad waar de wet wordt besproken. Daarbij zorgt de NAVO-top nog voor een probleem, omdat de Eerste Kamer daardoor een week minder samenkomt en er dus minder mogelijkheden zijn om de wet te bespreken.

Mocht de wet om het bevriezen van de huren alleen voor woningcorporaties te laten gelden niet op tijd worden aangenomen, dan valt een belangrijk voornemen van de coalitiepartijen in het water. “Aan mij gaat het niet liggen. Ik ben vast voornemens om hier keihard aan te trekken. Als ik ja zeg, dan doe ik het ook”, aldus Keijzer.

Schrappen winstbelasting

Woningcorporaties vrezen veel inkomsten mis te lopen door de huurbevriezing. Daardoor kunnen ze minder investeren in nieuwbouw en onderhoud, zei de Autoriteit woningcorporaties donderdag. Een van de oplossingen daarvoor is om de winstbelasting van woningcorporaties te schrappen.

“Daar zitten nog veel haken en ogen aan”, zei minister Eelco Heinen van Financiën over het schrappen van de winstbelasting. Het is volgens de VVD-minister “niet makkelijk” om een goede compensatie te regelen. “Voor specifieke groepen lasten verlichten is lastig.”

Politie onderzoekt beschuldigingen misbruik Smokey Robinson

LOS ANGELES – Motown-legende Smokey Robinson wordt strafrechtelijk onderzocht na beschuldigingen van seksueel misbruik. De politie van Los Angeles County heeft tegen de BBC gezegd dat het onderzoek “in de beginfase” is.

De zaak tegen de 85-jarige artiest werd ruim een week geleden aangespannen door vier oud-medewerkers. De vrouwen beschuldigen hem van seksueel misbruik, onrechtmatige gevangenneming, nalatigheid en gendergerelateerd geweld tussen 2007 en 2024. Hij ontkent de beschuldigingen.

Robinsons vrouw Frances is ook genoemd in de aanklacht. Zij wordt ervan beschuldigd dat zij op de hoogte was van het vermeende wangedrag. Ook zou ze hebben gezorgd voor een vijandige werksfeer, omdat ze de vrouwen zou hebben uitgescholden.

Robinson was de oprichter en frontman van zanggroep The Miracles. Hij was een van de eerste hitschrijvers voor het bekende platenlabel Motown. Daarnaast componeerde en produceerde hij ook liedjes voor Motown-artiesten zoals Marvin Gaye, The Temptations en Michael Jackson.

Eerste vergunning afgegeven voor test met op afstand bestuurd binnenvaartschip in Duitsland

Foto: HGK Shipping

DUISBURG/BERLIJN – HGK Shipping heeft als eerste rederij in Duitsland toestemming gekregen om testvaarten uit te voeren met een op afstand bestuurd binnenvaartschip op het Duitse kanalenstelsel. De Duitse Generale Directie voor Waterwegen en Scheepvaart (GDWS) heeft een zes maanden durende testperiode goedgekeurd, waarmee een belangrijke stap is gezet richting verdergaande automatisering en digitalisering in de binnenvaart.

De duwbootcombinatie “Niedersachsen 2” met duwbak “Hannover” heeft begin mei met succes testritten uitgevoerd op een deel van het traject. Tijdens een evenement in Berlijn overhandigde de Duitse minister van Verkeer, dr. Patrick Schnieder, de officiële vergunning aan HGK Shipping-CEO Steffen Bauer. Ook Eric Oehlmann, hoofd van de GDWS, was daarbij aanwezig.

Oplossing voor personeelstekorten

Minister Schnieder benadrukte het belang van innovatie in de sector: “De binnenvaart staat voor grote uitdagingen, vooral het nijpende tekort aan vakbekwaam personeel. Dat tekort mag geen belemmering vormen voor deze belangrijke, maar vaak onderschatte transportmodaliteit. De goedkeuring van dit proefproject markeert een kantelpunt. Nu is het zaak om de technologie van het lab naar het water te brengen.”

Veiligheid voorop

Volgens GDWS-hoofd Eric Oehlmann is de vergunning pas verleend na een zorgvuldige beoordeling van de wettelijke eisen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid. “De combinatie kan vanaf nu vanuit Duisburg op afstand worden bestuurd. Ik ben trots op de snelheid en samenwerking waarmee mijn collega’s dit mogelijk hebben gemaakt. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe innovatie in de binnenvaart door samenwerking en daadkracht gerealiseerd kan worden.”

Foto: Stella Scheibenzuber | HGK Shipping

Toekomstvisie: minder bemanning, meer flexibiliteit

HGK Shipping werkt samen met technologiepartner SEAFAR, dat vanuit Duisburg een zogenaamd Remote Operations Center runt. Volgens CEO Steffen Bauer is het project een strategische zet om het beroep van schipper aantrekkelijker te maken. “Door digitalisering en vlootvernieuwing kunnen we flexibel met personeel omgaan en het beroep toekomstbestendig maken.”

Tijdens de testperiode blijft er nog een volledige bemanning aan boord aanwezig. De proef wordt uitgevoerd op het traject tussen Scharnebeck en Salzgitter. In een volgende fase hoopt HGK Shipping met een kleinere bemanning te mogen varen.

Foto: Stella Scheibenzuber | HGK Shipping

In België en Nederland wordt al met succes geëxperimenteerd met op afstand bestuurde binnenvaartschepen. Duitsland volgt nu dit voorbeeld en zet daarmee een grote stap richting modernisering van de sector.

Shein opent groot warehouse in Vietnam om invoerheffingen VS te ontlopen

Foto: Adobe Stock

HANOI/SHANGHAI – De Chinese fastfashionwebshop Shein gaat een enorm magazijn huren in Vietnam, meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme bronnen. Het is de eerste keer dat Shein in het land actief is.

Shein zou hiertoe hebben besloten om de blootstelling aan de onvoorspelbare handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China te verminderen.

Shein, dat producten als fietsbroekjes en zomerjurken tegen zeer lage prijzen verkoopt, heeft bijna 15 hectare industriegrond gehuurd voor een magazijn in de buurt van Ho Chi Minhstad, het commerciële centrum van Vietnam, aldus de bronnen.

Eind april berichtte de Financial Times dat Shein mogelijkheden aan het verkennen was om de toelevering voor de VS anders te organiseren om hoge invoerheffingen te ontlopen.

Universiteit Utrecht wil project met regering Israël stoppen

UTRECHT – De Universiteit Utrecht wil stoppen met een project waaraan ook het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meedoet. De universiteit “onderzoekt of dit mogelijk is”. Ook een uitwisseling met de Haifa University wordt opgezegd.

De Universiteit Utrecht heeft vrijdag ook bekendgemaakt voorlopig geen nieuwe samenwerkingen met Israëlische organisaties aan te gaan.

Andere lopende samenwerkingen met instellingen in Israël gaan wel door. Onderzoekers zelf mogen ook blijven samenwerken met collega’s in Israël.

Japanse economie krimpt door dalende export

TOKIO – De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.

De cijfers laten zien dat de Japanse economie al kwakkelde voordat Donald Trump begin april hoge “wederkerige” importheffingen voor veel handelspartners van de Verenigde Staten aankondigde, om ze vervolgens voor een periode van negentig dagen fors te verlagen. Japan, de op drie na grootste economie ter wereld, is erg afhankelijk van de export en verkoopt veel auto’s en auto-onderdelen aan het buitenland.

Economen waarschuwen dat handelsspanningen daarom voor grote problemen voor de Japanse economie kunnen zorgen. “De onzekerheid is sterk toegenomen door de heffingen van Trump en het is waarschijnlijk dat de neerwaartse economische trend de komende tijd duidelijker wordt”, zei econoom Ryutari Kono van de bank BNP Paribas.

Moeizame gesprekken

Net als veel andere landen probeert Japan tot een nieuwe handelsovereenkomst te komen met de VS. Maar de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick liet eerder doorschemeren dat hij moeizame gesprekken verwacht met Japanse vertegenwoordigers. Tokio is onder andere huiverig om concessies te doen die de eigen landbouwsector kunnen schaden.

Ook binnenlandse factoren zetten een rem op de economische groei. Japanners hebben te maken met sterk gestegen kosten, voornamelijk voor voedingsmiddelen. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor de consumptie ook somber.

Export Nederlandse goederen groeide met 3,2 procent in maart

Export

DEN HAAG – De export van Nederlandse goederen is in maart met 3,2 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De toename komt vooral door een hogere uitvoer van machines, chemische producten en voedings- en genotmiddelen.

Ook de invoer van goederen lag in maart hoger dan een jaar eerder: het volume van de import steeg met 2,1 procent. Daarbij werden vooral meer chemische producten, elektrotechnische en optische apparaten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen ingevoerd.

Hoewel het exportvolume in maart groeide, zijn de vooruitzichten voor de export minder gunstig. Volgens de Exportradar van het CBS verslechterden in mei de omstandigheden voor de export ten opzichte van maart. Dit komt met name door ongunstige ontwikkelingen in de reële wisselkoersen, wat een negatieve invloed kan hebben op de concurrentiepositie van Nederland in het buitenland.

De CBS Exportradar beoordeelt maandelijks de exportomstandigheden op basis van onder andere de economische ontwikkelingen in belangrijke afzetmarkten en de Nederlandse concurrentiepositie. Hoewel deze indicatoren doorgaans goed samenhangen met de exportprestaties, betekent een verslechtering niet automatisch dat de export daadwerkelijk afneemt.

Twee doden na aanrijding met twee bestelbusjes op N266

Foto: SQVision

NEDERWEERT – Bij een aanrijding op de N266 in Nederweert (Limburg) zijn vrijdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een frontale botsing tussen twee bestelbusjes, meldt de politie. Beide bestuurders hebben het niet overleefd.

Er waren verder geen inzittenden en ook zijn er geen andere weggebruikers bij het ongeluk betrokken geraakt.

De weg is afgesloten. De politie doet onderzoek.

Over de identiteit van de slachtoffers kan nog niets worden gezegd.

De N266 is een provinciale weg die deels langs de Zuid-Willemsvaart loopt.

Opnieuw NL-Alert voor grote brand op schrootschip in Amsterdamse haven

Foto: Inter Visual Studio

AMSTERDAM – Er is vrijdagochtend opnieuw een NL-Alert uitgestuurd in verband met de grote brand op een schip in de haven van Amsterdam. Deze waarschuwing om uit de rook te blijven, is nu gericht op het centrum van Amsterdam. De wind is gedraaid en daarom is er een nieuw alert uitgegaan.

De brand in het schip met schroot aan de Vlothavenweg ontstond aan het eind van donderdagmiddag. Veel hulpdiensten zijn ingezet, waaronder een gespecialiseerd team uit de regio Rotterdam. Metingen wezen geen schadelijke stoffen uit.

Het Fons Vitae Lyceum, gevestigd in het Museumkwartier in Amsterdam, heeft leerlingen geïnformeerd dat alle buitensportlessen vrijdag niet doorgaan vanwege de rookontwikkeling boven de stad. De school adviseert verder vrijdag “zoveel mogelijk binnen te blijven”, ook op school.

Roetdeeltjes

De brand is moeilijk te blussen omdat laadruimten waarin schroot ligt te branden niet goed bereikbaar zijn. Eerder zijn al vier NL-Alerts verstuurd omdat de rook zich ver verspreidde.

In gebieden waar de rook overheen is getrokken, zijn roetdeeltjes gevonden. De brandweer adviseert die met een sopje te verwijderen en geen groenten uit de eigen moestuin te eten waar die deeltjes op zitten.

De gemeente Amsterdam meldt dat de prioriteit ligt bij het beperken van schade en risico’s voor de omgeving en bij het ondersteunen van alle hulpdiensten.

Bedrijven Rotterdamse haven bezorgd over leveringszekerheid stroom

Elektriciteitsmast
Foto: Transport Online | E. van der Wal

ROTTERDAM – Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. “Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen”, zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.

TenneT stelde dat het nog onzeker is of er na 2030 altijd genoeg stroom kan worden geleverd. De netbeheerder waarschuwde hier eerder ook al voor, omdat de vraag naar stroom toeneemt, traditionele stroomopwekking verdwijnt en hernieuwbare energiebronnen niet altijd constant stroom produceren.

Maar volgens Deltalinqs heeft TenneT niet onderzocht of het bedrijfseconomisch interessant is om centrales open te houden. De ondernemersorganisatie denkt dat meerdere energiecentrales al eerder dreigen te sluiten als er geen maatregelen worden genomen.

De komende jaren wordt het voor veel energiecentrales zeer spannend, stipt Deltalinqs aan. Het aanbod van wind- en zonnestroom groeit en de Noordzee wordt steeds meer de belangrijkste energiebron met alle wind op zee. Tegelijk worden kolencentrales uitgefaseerd en neemt ook het aantal gascentrales af.

“Met de politiek moeten we dan ook zo snel mogelijk werken aan een systeem dat ervoor zorgt dat er ook de komende jaren voldoende duurzame elektriciteit achter de hand blijft voor periodes waarin het niet waait of de zon niet schijnt”, aldus Deltalinqs. De recente situatie in Spanje zou laten zien welke chaos er kan ontstaan als er een dag geen stroom is. In de Rotterdamse haven zouden de gevolgen in zo’n situatie groot kunnen zijn.

Multraship opent nieuw hoofdkantoor in Terneuzen: ‘Belangrijke stap voor verdere groei’

Joan Nuijten-Muller | Multraship/Mark Neelemans Fotografie

TERNEUZEN – Sleep- en bergingsbedrijf Multraship Towage & Salvage heeft donderdagmiddag haar nieuwe hoofdkantoor aan de Middenhavendam in Terneuzen officieel geopend. Het moderne gebouw, dat direct aan de Westerschelde ligt, biedt onderdak aan kantoren, een magazijn, het 24/7 bemande meldcentrum en een simulator-trainingscentrum. De locatie beschikt daarnaast over een eigen kade, werkruimte en ligplaatsen voor een deel van de vloot van het familiebedrijf.

“Dit is een mijlpaal in de verdere ontwikkeling van Multraship,” aldus directeur Leendert Muller tijdens de openingsplechtigheid.

De officiële opening werd verricht door Joan Nuijten-Muller, in aanwezigheid van onder meer burgemeester Erik van Merrienboer van Terneuzen, Eric Marteijn (projectdirecteur Nieuwe Sluis bij VNSC) en tal van genodigden. Nuijten-Muller was als projectdirecteur verantwoordelijk voor de bouw en realisatie van zowel het gebouw als de kade namens Multraship.

Energie-neutraal gebouwd

Het nieuwe gebouw, dat is opgetrokken op een terrein van ruim 6.800 vierkante meter, meet 100 bij 20 meter en telt twee verdiepingen. Bij de bouw is gebruikgemaakt van duurzame en moderne materialen. Het pand is volledig energie-neutraal en beschikt onder meer over een geavanceerd airconditioningsysteem.

Multraship/Mark Neelemans Fotografie

Volgens Muller is het nieuwe hoofdkantoor “een cruciale stap voorwaarts” op het gebied van operationele efficiëntie en samenwerking binnen het bedrijf. “De ligging vlakbij de Nieuwe Sluis stelt ons in staat om onze groei voort te zetten en zowel onze lokale als internationale operaties beter te ondersteunen.”

Groei in windenergie en infrastructuur

De groei van Multraship is deels toe te schrijven aan toenemende betrokkenheid bij grote offshoreprojecten, waaronder de aanleg van windparken en infrastructuurwerken. Zo levert het bedrijf ondersteuning bij onder meer de bouw van de Fehmarnbelt-tunnel tussen Duitsland en Denemarken, het Prinses Elisabeth Energie-eiland voor de Belgische kust en de Oosterweeltunnel bij Antwerpen.

Toename in sleep- en bergingsactiviteiten

Ook het aantal noodhulpsleepboten dat Multraship in opdracht van de Kustwacht inzet, is in de afgelopen jaren uitgebreid naar drie. “We zien een opwaartse trend in zowel sleep- als bergingsactiviteiten,” vervolgt Muller. “In combinatie met onze andere maritieme diensten zijn we inmiddels actief in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.”

Leendert Muller | Multraship/Mark Neelemans Fotografie

Naast de nieuwe locatie aan de Middenhavendam blijft Multraship ook actief op de Goessekade in Terneuzen. Daar bevinden zich ligplaatsen, een magazijn, kantoren en wachtruimten voor zusterbedrijven zoals de Verenigde Bootlieden en Montis Mooring.

×