DEN HAAG – In de strijd tegen afleiding in het verkeer is maandag 19 mei in Den Haag de eerste zogenoemde focusflitser officieel in gebruik genomen. Deze slimme camera detecteert automatisch bestuurders die tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden. Wie wordt betrapt, kan een boete van 430 euro verwachten.
De focusflitser werd in februari geplaatst aan de Ypenburgse Stationsweg en na een testperiode nu geactiveerd. De maatregel maakt deel uit van een bredere aanpak van het Openbaar Ministerie (OM) om het aantal verkeersongevallen door afleiding te verminderen.
Boete na beoordeling door boa
De focusflitser maakt gebruik van camera’s die beelden analyseren op het vasthouden van mobiele apparaten. Wanneer een mogelijk strafbare handeling wordt gesignaleerd, wordt de foto doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Een buitengewoon opsporingsambtenaar beoordeelt de beelden en bepaalt of er sprake is van een overtreding. Bij een gegronde overtreding volgt automatisch een boete van 430 euro.
Grote pakkans door landelijke inzet
De focusflitser is verplaatsbaar en wordt op termijn op vijftig locaties in het land ingezet, vooral op N-wegen en drukke stedelijke routes. Na Den Haag volgen onder meer Utrecht en andere drukke regio’s. Het OM verwacht dat de zichtbare en onzichtbare aanwezigheid van de flitsers het gebruik van telefoons achter het stuur aanzienlijk zal terugdringen.
Onderzoek: 75 procent gebruikt telefoon achter het stuur
Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 75 procent van de automobilisten weleens de telefoon gebruikt tijdens het rijden. Dat levert volgens het OM grote risico’s op. “Rijd je 50 km/uur en kijk je drie seconden naar een scherm, dan leg je 42 meter af zonder aandacht voor de weg,” aldus het OM. “Dat is voldoende om een overstekende voetganger of rood licht te missen.”
Onderdeel van bredere handhaving
De inzet van de focusflitser komt bovenop bestaande handhavingsmethoden zoals waarnemingen door agenten, de Monocam en controles vanuit touringcars. De focusflitser versterkt ook de boodschap van de MONO-campagne: laat je onderweg niet afleiden.
Met deze gezamenlijke aanpak hopen OM en politie het rijgedrag van automobilisten structureel te verbeteren en het aantal verkeersongevallen terug te dringen.