Clicky

woensdag 12 juni 2024 - 01:03 uur
Home Blog

Hamas bereid positief te handelen, wil totaal einde aan agressie

Gaza

GAZA – In hun officiële reactie op het jongste plan voor een bestand in de Gazastrook, eisen de Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad een “totaal einde” aan de Israëlische agressie. De Palestijnse onderhandelingsdelegatie zegt ook bereid te zijn “positief te handelen om een overeenkomst te bereiken om deze oorlog tegen ons volk te beëindigen”, aldus een verklaring van de twee groeperingen.

De afgelopen tijd is Hamas herhaaldelijk opgeroepen te reageren op het plan dat eind mei door de Amerikaanse president Joe Biden was gepresenteerd, en dat volgens hem een Israëlisch voorstel was. De Palestijnse bewegingen laten nu aan bemiddelaars Qatar en Egypte weten te willen onderhandelen, maar ze willen ook dat de “voortdurende agressie tegen Gaza” volledig stopt en dat Israël zich compleet terugtrekt uit de hele Gazastrook.

Volgens het door Biden voorgestelde plan zou een en ander in fases moeten gebeuren en moet Hamas ook beginnen gijzelaars vrij te laten.

De reactie van Hamas komt volgens een anonieme Israëlische functionaris neer op een afwijzing. “Hamas heeft het voorstel voor de vrijlating van gijzelaars, dat werd gepresenteerd door president Biden, verworpen”, zei de functionaris tegen Reuters. “Ze hebben alle belangrijke parameters veranderd.”

Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep in opruiingszaak

Gideon van Meijeren

DEN HAAG – Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die de FvD-politicus dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur oplegde voor opruiing. Op X zegt Van Meijeren dat hij strafrechtelijk is veroordeeld om zijn mening. “Dit is niet alleen een aanval op mij, maar op de vrijheid van ons allemaal. Uiteraard leg ik me hier niet bij neer en ga ik in hoger beroep. Als wij niet opgeven, zal uiteindelijk de waarheid overwinnen!”

Van Meijeren stond terecht voor twee gevallen van opruiing, die de rechtbank beide bewezen achtte. Het eerste moment was toen de FvD’er in juli 2022 in een toespraak tijdens een boerenmanifestatie sprak over geweld tegen de overheid, als er boerenbedrijven zouden worden onteigend. Het tweede geval van opruiing had betrekking op een interview later dat jaar, waarin Van Meijeren aanspoorde om op te trekken naar het parlement en daar net zolang te blijven tot de regering weg zou zijn.

Volgens de rechtbank gebruikte Van Meijeren zijn positie als volksvertegenwoordiger om het publiek, in dit geval ontevreden boeren, aan te zetten tot gewelddadige acties. “U benoemt de mogelijkheid om met geweld in opstand te komen”, aldus de rechtbank. “U bent zelf misschien wel voorstander van vreedzaam en geweldloos verzet, maar uw publiek hoeft dat niet te zijn.”

In een video op X noemt Van Meijeren de uitspraak “zeer teleurstellend en bovenal onrechtvaardig”. Volgens hem is sprake van een politiek en oneerlijk proces en heeft hij juist opgeroepen tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hij zegt zich “tot de laatste snik” te zullen verdedigen “tegen deze bizarre beschuldigingen”. “En daarom ga ik in hoger beroep, niet alleen voor mezelf maar voor de vrijheid van meningsuiting van ons allemaal.”

Vrachtwagen verliest gedeelte lading ananas op A59 [+foto]

Foto: Rijkswaterstaat | X

RUCPHEN – Op de A58 bij Rucphen is een vrachtwagen dinsdag aan het eind van de middag een gedeelte van zijn lading verloren. Verschillende dozen met blikjes ananas kwamen op de weg terecht en zijn opengesprongen, aldus Rijkswaterstaat.

Er worden een ZOAB-cleaner en knijperwagen ingezet om de weg weer schoon te krijgen. Verwacht wordt dat de rijstroken rond 19:45 uur weer vrijgegeven kunnen worden.

Het verkeer richting Breda wordt via de vluchtstrook geleid.

Het is niet bekend waardoor de vrachtwagen de lading verloor.

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

UTRECHT – De vervoerbedrijven Transdev en Keolis gaan vanaf eind 2025 het openbaar vervoer verzorgen in de provincie Utrecht. Gedeputeerde André van Schie maakte dinsdag bekend dat Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten concessies aan de twee bedrijven te verlenen voor de periode tot en met 2035. Beide vervoerders gaan, zoals voorgeschreven door de provincie, rijden onder de merknaam U-OV.

Op de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer hadden alle vijf vervoerders die op de Nederlandse markt actief zijn ingeschreven. “Dat zegt wel iets over de aantrekkelijkheid van onze regio. We hebben niet alleen veel leuke reizigers, er gebeurt ook veel”, zei Van Schie. De gedeputeerde wees onder meer op het streven in de periode tot 2040 165.000 nieuwe woningen te bouwen.

Transdev krijgt de concessie voor Utrecht Binnen (bus en tram in de stad Utrecht en omgeving). De concessie voor Utrecht Buiten (bus in het westelijk en oostelijk deel van de provincie, inclusief de stad Amersfoort) gaat naar Keolis. Met een concessie heeft een vervoerder het alleenrecht om openbaar vervoer te verzorgen in een bepaald gebied gedurende een vastgestelde periode.

Qbuzz

Keolis verzorgt het openbaar vervoer al in Utrecht Buiten en doet dat nu nog onder de naam Syntus. In de concessie Utrecht Binnen gaat met Transdev een andere vervoerder rijden, want daar verzorgt Qbuzz nu het openbaar vervoer. Algemeen directeur Chris Hogeveen van Keolis en topman Manu Lageirse van Transdev zijn vol vertrouwen dat er voldoende personeel zal zijn om de reizigers in de provincie Utrecht op een goede manier te kunnen vervoeren. “We hebben veel ervaring met recrutering”, zei Lageirse. Ook wees hij erop dat het personeel van Qbuzz conform de Wet Personenvervoer overgaat naar Transdev.

Verder hebben Keolis en Transdev toegezegd grote stappen te zetten bij de overgang naar elektrische bussen. Het doel is om vanaf 2028 geen schadelijke stoffen meer uit te stoten. “We zijn op de goede weg. Sinds 2020 hebben we geen dieselbus meer gekocht” aldus Lageirse.

Bezwaar

De vervoerders die geen concessie hebben gewonnen, hebben zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het gunningsbesluit.

VVD krijgt Financiën in nieuw kabinet, Migratie en Zorg naar PVV

Yesilgoz

DEN HAAG – De VVD levert in het nieuwe kabinet de minister van Financiën, een sleutelpost in elke ministersploeg. De PVV levert de meeste ministers, vijf in totaal. De VVD en NSC leveren elk vier ministers, BBB twee. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

De PVV krijgt de portefeuilles Migratie, Volksgezondheid, Economische Zaken, Infrastructuur en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD levert naast Financiën ook de ministers van Justitie, Defensie en Klimaat. NSC heeft Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Onderwijs binnengesleept. BBB krijgt Landbouw en Wonen.

Achter de schermen was de afgelopen tijd te horen over getouwtrek tussen de PVV en de VVD over Financiën. Normaal gesproken komt de premier van de grootste partij, en mag de tweede partij als tweede kiezen, waarmee de keuze doorgaans op Financiën valt. Een populaire post. Maar omdat de beoogde premier Dick Schoof niet specifiek een PVV-kandidaat is, zou de partij van Geert Wilders zelf Financiën willen claimen. De naam van oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf ging rond, maar SGP-leider Chris Stoffer zei dinsdag al te hebben gehoord dat Dijkgraaf het niet zou worden.

In de verdeling is duidelijk de profilering van de partijen te zien: voor de PVV zijn zorg en migratie de belangrijkste thema’s, VVD vindt Financiën en Justitie uiterst belangrijk. NSC kent als kernthema ‘goed bestuur’, wat goed aansluit bij Binnenlandse Zaken. Voor de BBB is landbouw altijd een belangrijk thema geweest.

Al weken gaan tal van namen rond voor ministersposten, waarvan sommige geruchten hardnekkiger zijn dan anderen. Tot nu toe zijn slechts twee namen echt bevestigd: Dick Schoof wordt premier, en ook Kamerlid Mona Keijzer kondigde dinsdag aan dat ze namens BBB toetreedt tot het kabinet.

Dinsdag kondigde Wilders als leider van de grootste partij aan dat de vier beoogde coalitiepartners een akkoord hadden bereikt over de kabinetsploeg. Maar daarna hielden de formatiekopstukken de kaken op elkaar. Woensdag wordt de verdeling van de posten officieel bekendgemaakt, later volgen de namen.

OM legt boetes op voor trampolineongeval in Veghel

Openbaar Ministerie

VEGHEL – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een bedrijf uit Veghel (exploitant van een trampolinepark) en een fabrikant (ontwerper en leverancier van het trampolinepark) een strafbeschikking opgelegd, in de vorm van een geldboete van 20.000 euro respectievelijk 15.000 euro. Het OM verwijt beide bedrijven het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld, bij een trampolineongeval dat in december 2018 plaatsvond.

Drie gebroken nekwervels

Bij het betreffende ongeval liep een 19 jarige jongen letsel op in een trampolinehal toen hij met een dubbele salto vanaf een trampoline in een daarnaast gelegen foampit (een bak met schuimblokken waaronder een doek is gespannen) sprong en daarbij drie nekwervels brak. De jongen heeft blijvend fysiek letsel.

Onvoldoende instructie en onvoldoende toezicht

Volgens het OM heeft het bedrijf uit Veghel het slachtoffer onvoldoende geïnstrueerd en was er onvoldoende toezicht tijdens het springen. Daarnaast is de trampolinehal open gegaan zonder het keuringsrapport en de gebruikershandleiding te hebben ontvangen van de fabrikant. Na het ongeval is vastgesteld dat het doek onder de schuimblokken onvoldoende op spanning was.

Testrapport en gebruikershandleiding

De fabrikant wordt verweten dat zij niets heeft gedaan met de aanbevelingen uit het keuringsrapport, dat zij zelf hadden aangevraagd. In het keuringsrapport staat het advies om een nadere risico-inventarisatie te doen omtrent het gebruik van deze trampoline in combinatie met een foampit. Het bedrijf heeft hier niets mee gedaan en heeft het rapport ook nooit verstrekt aan het bedrijf uit Veghel. Het OM is van mening dat het bedrijf onvoorzichtig heeft gehandeld met het ongeval tot gevolg.

Strafbeschikking

De strafbeschikking voor het bedrijf uit Veghel van 20.000 euro is hoger dan de strafbeschikking voor de fabrikant van 15.000 euro. Het OM weegt hierbij mee dat het bedrijf uit Veghel primair verantwoordelijk was als degene die het slachtoffer in haar trampolinepark heeft laten springen. Zij moet weten en hoort zelfstandig te onderzoeken in hoeverre haar publiek veilig kan springen.

Verbeteringen in de branche

Bij de opgelegde strafbeschikkingen heeft het OM rekening gehouden met het feit dat er weinig formele regels waren ten tijde van het ongeval, dat trampolineparken zich snel ontwikkelden, van sportgelegenheid naar speelgelegenheid, en dat de branche, ook deze twee bedrijven, na het ongeval veel verbeteringen heeft doorgevoerd.

OM legt strafbeschikking van 50.000 euro op na dodelijk bedrijfsongeval in Harskamp

HARSKAMP – Op 12 juli 2022 heeft binnen het bedrijf Van der Velden Staalbouw BV in Harskamp een arbeidsongeval plaatsgevonden. Een 24-jarige werknemer is daarbij overleden. Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat dit ongeval heeft kunnen plaatsvinden omdat het bedrijf nalatig is geweest en daarmee in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet heeft gehandeld. Het OM legt het bedrijf een geldboete van 50.000 euro op. Na betaling van de geldboete is de strafzaak afgedaan.

Ongeval

Op 12 juli 2022 was het slachtoffer, destijds 25 jaar oud, met een collega zogenoemde IPE-balken (constructiebalken) aan het zagen bij het betreffende bedrijf. De IPE-balken werden in de bedrijfshal opgestapeld. Een stapel balken is tijdens dit proces weggeschoven of gekanteld richting de plaats waar het slachtoffer zich op dat moment bevond. Het slachtoffer is gevallen en de balken zijn bovenop hem terecht gekomen.

Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is gebleken dat er zeven IPE 450-balken steunden op drie stuks stophout. Eén IPE 450-balk weegt 1019 kg. Het totaalgewicht dat op het stophout rustte bedroeg 7133 kg. Enkele stophoutjes zijn bezweken onder het gewicht van de balken. Vijf van deze zeven balken (5095 kg) zijn bovenop het slachtoffer terecht gekomen. Hij is ter plekke overleden.

Strafbare feiten

Het OM is van mening dat Van der Velden Staalbouw B.V. verwijtbaar tekort is geschoten in het verschaffen van een veilige werkomgeving voor haar werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat er geen instructies zijn gegeven over het veilig stapelen van IPE-balken. Er werd vertrouwd op de ervaring en het inzicht van de werknemers. Ook werd hier geen toezicht op gehouden. Daarmee heeft het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet overtreden, waarin staat dat de werkgever de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers centraal moet stellen, waarvoor de werkgever een aantal voorschriften dient na te leven. In dit geval is er onvoldoende gedaan om dit ongeval te voorkomen.

Maatregelen na ongeval

Van der Velden Staalbouw B.V. heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijk ongeval nog een keer kan gebeuren en betreurt de dood van het slachtoffer.

Touringcar door uitwijkmanoeuvre van de dijk in Schoonrewoerd gereden [+foto]

SCHOONREWOERD – Een touringcar is dinsdagmiddag 11 juni na een uitwijkmanoeuvre van de Diefdijk in Schoonrewoerd gereden.

De chauffeur moest in een bocht uitwijken voor een ander voertuig. De bus raakte in de berm, waarna de bus van de dijk af gleed.

In de bus was alleen een chauffeur aanwezig. De chauffeur is door een toegesnelde ambulance gecontroleerd. Voor zover nu bekend raakte hij niet ernstig gewond.

Uiterst links en rechts boycotten speech Zelensky Duits parlement

Volodymyr Zelensky

BERLIJN – Een deel van de Duitse parlementariërs heeft dinsdag een toespraak geboycot van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Afgevaardigden van de uiterst rechtse AfD en de extreem linkse BSW zorgden voor lege zetels in de Bondsdag.

Volgens BSW-kopstuk Sahra Wagenknecht draagt Zelensky bij aan een extreem gevaarlijke spiraal van steeds meer geweld. Hij zou zelfs het risico op een conflict met kernwapens op de koop toe nemen.

Andere partijen veroordeelden het wegblijven van AfD’ers en BSW’ers, melden Duitse media. De sociaaldemocratische regeringspartij SPD noemde de boycot pijnlijk en respectloos. En volgens de liberale coalitiepartner FDP wordt door de actie “al het gepraat van mevrouw Wagenknecht over vrede absoluut ongeloofwaardig”.

Zelensky dankte in zijn rede de Duitse regering, die door militaire steun “duizenden mensenlevens heeft gered.” Het was de tweede toespraak van de Oekraïense president in de Bondsdag, maar twee jaar geleden was het per videoverbinding. Dat was toen kort na de Russische invasie in Oekraïne.

Kans op terroristische aanslag in Nederland licht toegenomen

zwaarbewapende marechaussees

DEN HAAG – De kans dat in Nederland een terreuraanslag gepleegd wordt, is het afgelopen half jaar licht toegenomen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het halfjaarlijkse dreigingsbeeld. In december werd het dreigingsniveau voor Nederland al verhoogd naar niveau vier, het een na hoogste, wat betekent dat er een reële kans is op een aanslag.

De belangrijkste dreiging is nog altijd afkomstig van het jihadisme. “Aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en koranschendingen in Nederland”, aldus de NCTV.

Ook gaat nog altijd dreiging uit van jihadistische netwerken die in Europa actief zijn. Buiten autonome netwerken, gaat het om groepen die bijvoorbeeld gelieerd zijn aan terreurgroep Islamitische Staat, zoals ISKP, de van oorsprong Afghaanse tak van IS. Daarnaast ziet de NCTV personen die online radicaliseren, sommigen al heel jong. Enkelen zijn volgens de dienst ook daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag of hebben een aanslag gepleegd. Zo zou blijken uit verschillende aanhoudingen in Europa.

Rechts-terroristisch onlinemilieu

Naast jihadisme geldt voor Nederland ook nog een dreiging van geweld uit het rechts-terroristisch onlinemilieu, aldus de NCTV. Volgens de dienst is de dreiging van geweld uit deze hoek “onvoorspelbaarder en moeilijker te detecteren”, dan enkele jaren geleden. Dat zou onder meer komen doordat mensen snel van profiel wisselen en door een versplintering van groepen online. De rechts-extremistische groepen hebben voornamelijk als doel hun gedachtegoed te normaliseren. Onderlinge samenwerking tussen de verschillende groepen, lijkt zowel nationaal als internationaal toe te nemen.

Links-extremisten zorgen voor een beperkte dreiging, volgens de NCTV. De dienst ziet de laatste tijd wel verharding bij hun acties, waarbij het voornamelijk gaat om intimidatie als doxing. Dat is het online verspreiden van persoonsgegevens. De NCTV sluit niet uit dat in de toekomst enkelen wel geweld zullen gebruiken om hun doel te bereiken.

Woensdag verdeling ministersposten bekend, namen komen later

Wilders

DEN HAAG – Het is nog niet bekend welke partij bewindspersonen mag leveren voor welke ministeries. Dat wordt woensdag naar buiten gebracht, meldt een ingewijde.

Dinsdagmiddag kwam naar buiten dat PVV, VVD, NSC en BBB het eens zijn geworden over de verdeling. PVV-leider Geert Wilders meldde het na een gesprek met de formateur.

De namen van beoogde ministers en staatssecretarissen volgen later deze week.

Woensdagochtend zal formateur Richard van Zwol eerst beoogd premier Dick Schoof ontvangen. De premierskandidaat zal daarna voor een formeel kennismakingsgesprek langs gaan bij Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Schoof is al eerder naar voren geschoven door de partijen en was de afgelopen weken ook betrokken bij de indeling van het nieuwe kabinet.

Begin van de woensdagmiddag schuift Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn aan bij de formateur.

Deense premier nog niet hersteld na aanval op straat

Mette Frederiksen

KOPENHAGEN – De Deense premier Mette Frederiksen is nog steeds herstellende nadat ze vrijdag op straat was geslagen. “Ik ben nog niet mezelf”, aldus de sociaaldemocratische regeringsleider tegen de Deense omroep DR in haar eerste interview sinds de aanval.

Frederiksen heeft afgelopen weekend gewerkt, maar naar eigen zeggen “niet op dezelfde manier als normaal”. Ze zegt te zijn aangevallen “door een man die de premier van het land herkende”. “Als mens voelt het als een aanval op mijzelf. Ik werd geslagen. Maar ik twijfel er niet aan dat het de premier was die werd geslagen. In die zin was het een aanval op ons allemaal.”

Frederiksen vindt dat de toon van politieke discussies veranderd is en dat de grenzen “spectaculair verlegd zijn, vooral sinds de oorlog in het Midden-Oosten begon”. Ze meent dat het nu voor politici, of een deel van hen, niet meer mogelijk is overal naartoe te gaan. “Ik heb mezelf altijd beschikbaar gesteld, maar de situatie op straat is veranderd”. Haar beveiliging wordt nu opgeschroefd. Frederiksen verklaart dat geweld geen plek heeft in de Deense samenleving en wijst erop dat Denen trots waren dat hun premiers naar werk konden fietsen.

De premier liep vrijdagavond door het centrum van Kopenhagen toen ze plotseling werd aangevallen. Ze liep een “lichte whiplash” op, aldus haar woordvoerder. Een 39-jarige Poolse man is aangehouden. Hij was volgens de autoriteiten onder invloed van alcohol of drugs en had vermoedelijk geen politiek motief.

Sunak belooft kiezers het aantal migranten te halveren

Rishi Sunak

LONDEN – De Britse premier Rishi Sunak zegt het aantal migranten dat per jaar naar het Verenigd Koninkrijk komt te willen halveren. Ook daarna moet hun aantal ieder jaar dalen. Sunak sprak bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn Conservatieve Partij. Daarin spelen ook belastingverlagingen een grote rol.

De Conservatieven beloven in het verkiezingsprogramma een maximum in te voeren voor het aantal mensen dat naar het VK mag verhuizen. Ook Sunaks plannen om mensen die illegaal naar het VK komen naar Rwanda te sturen is een prominent onderdeel van de plannen van de partij. Dat was ook al het geval in het beleid van het huidige kabinet.

In de peilingen staan de Conservatieven ver achter op Labour. Sunak hoopt het tij te keren door zich te richten op belastingverlagingen, veiligheid en zorg. De partij wil de belastingen in de loop van 2030 met ruim 17 miljard pond (ruim 20 miljard euro) verlaagd hebben. Dat geld komt voor het grootste deel uit een besparing op de uitkeringen van 12 miljard pond.

“Het ontgaat mij niet dat mensen gefrustreerd zijn over onze partij en over mij”, zei Sunak op het Formule 1-circuit van Silverstone. “Het is niet altijd makkelijk geweest en we hebben niet alles goed gedaan, maar we zijn de enige partij die deelneemt aan deze verkiezingen met de grote ideeën om ons land een fijnere plek te maken om te wonen.”

Keijzer gaat kabinet in, Agema ‘beschikbaar’

Mona Keijzer

DEN HAAG – BBB-Kamerlid Mona Keijzer bevestigt dat zij een plek in het kabinet krijgt. Ze maakte niet bekend welke post zij zal innemen.

De BBB-politica was eerder staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III, toen zij nog lid was van het CDA. Zij werd door premier Mark Rutte ontslagen, omdat zij zich in media negatief had uitgelaten over het coronabeleid van het kabinet.

PVV-Kamerlid Fleur Agema zegt “beschikbaar” te zijn voor een kabinetspost. Maar, zegt Agema, voor een antwoord op de vraag of zij het kabinet in gaat “is het nog niet zo ver”. Formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof komen later met de verdeling van de kabinetsposten.

VDL Groep stelt 1600 banen veilig na overname diverse onderdelen Van Hool

EINDHOVEN – VDL Groep neemt onderdelen over van de Vlaamse busproducent Van Hool. Het industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven voegt enerzijds onderdelen toe van het gefailleerde Van Hool in België. Anderzijds neemt VDL de productiefaciliteit van Van Hool in Noord-Macedonië over.

Met de overgenomen onderdelen van Van Hool denkt VDL Groep de activiteiten van zijn divisie Bussen verder te kunnen versterken. Met de overname worden per direct ongeveer 1.600 banen in de hoogwaardige Europese bussenindustrie gered. De bedragen die met de overname zijn gemoeid, worden niet bekendgemaakt.

Voor de vestiging van Van Hool in Koningshooikt (België) worden ongeveer 250 medewerkers van Van Hool aangenomen die aan de slag gaan met onder meer onderdelenproductie, aftersales, inkoop, ontwikkeling en financiën. Met de vakbonden is overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden.

Verder neemt VDL Groep alle intellectuele eigendommen, ontwerprechten, software, productnamen, gereedschappen en machines over van Van Hool evenals de busfabriek van Van Hool in Noord-Macedonië waar ongeveer 1.350 medewerkers werken. VDL heeft afspraken gemaakt met distributeur ABC Companies voor de levering van Van Hool-bussen in de Verenigde Staten en Canada. De samenwerking met ABC leidt tot versterking, over en weer, op het gebied van markten en productportfolio.

Toegevoegde waarde

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Wij zijn verheugd aan te kondigen dat wij onderdelen van Van Hool hebben kunnen overnemen. Deze onderdelen bieden toegevoegde waarde aan onze bus- en coach-activiteiten waardoor we onze positie als busproducent verder kunnen versterken. De strategische samenwerking met onze Amerikaanse partner ABC Companies maakt het mogelijk dat we onze internationale activiteiten verder vorm kunnen geven.”

VDL Groep zal de overgenomen activiteiten van Van Hool vooralsnog niet integreren in zijn bus- en coach-activiteiten.

LAATSTE NIEUWS