Clicky

zondag 27 juli 2025 - 14:22 uur
Home Blog

Bloomberg: fusiedeal grote spoorvrachtvervoerders VS bijna rond

Union Pacific
Foto: Adobe Stock | IanDewarPhotography

NEW YORK – De fusiegesprekken tussen de grote Amerikaanse spoorvrachtvervoerders Union Pacific en Norfolk Southern zijn bijna klaar en volgens persbureau Bloomberg kan komende week al een deal gemeld worden. Door die combinatie zou een bedrijf ontstaan ter waarde van ongeveer 200 miljard dollar. Het zou de grootste spoorfusie in de Verenigde Staten ooit zijn.

Union Pacific, de grootste vervoerder van vracht op het Amerikaanse spoornetwerk, en het kleinere Norfolk Southern maakten donderdag formeel bekend vergevorderde fusiegesprekken te voeren, nadat eerder door bronnen was gemeld dat er onderhandelingen waren.

Door een samengaan zou een spoorbedrijf ontstaan met een enkel spoornetwerk tussen de Amerikaanse west- en oostkust. Nu is dat vrachtvervoer nog opgedeeld tussen regionale maatschappijen in het westen en het oosten van de VS.

Union Pacific heeft een marktwaarde van ongeveer 133 miljard dollar en Norfolk Southern is circa 64 miljard dollar waard. Union Pacific is gevestigd in Omaha in de staat Nebraska en telt meer dan 30.000 werknemers. Norfolk Southern heeft zijn hoofdkantoor in Atlanta in de staat Georgia en heeft ongeveer 20.000 werknemers.

Over het spoor worden bijvoorbeeld veel staal, chemicaliën, grondstoffen en landbouwproducten vervoerd naar zeehavens aan de west- en oostkust. Topman Jim Vena van Union Pacific zei eerder dit jaar nog dat een transcontinentale fusie goed zou zijn voor klanten, omdat vracht dan niet meer hoeft te worden overgeladen tussen maatschappijen in Chicago, een belangrijk knelpunt op het spoor. Daardoor zouden vertragingen kunnen worden verminderd.

De fusie zal waarschijnlijk wel nauwlettend worden bekeken door toezichthouders rond de gevolgen voor concurrentie en marktmacht.

Man uit Westerwolde aangehouden na aanrijding fietsster in Meeden

WESTERWOLDE – Een 35-jarige man uit Westerwolde is zaterdagavond aangehouden omdat hij eerder op de dag in het Groningse Meeden een fietsster zou hebben aangereden.

De 73-jarige vrouw uit Oldambt raakte ernstig gewond door de aanrijding op de Beneden Veensloot.

De automobilist ging er vandoor richting Winschoten en de politie ging op zoek naar de kleine grijze auto. Die werd ‘s avonds gevonden, waarop de verdachte werd aangehouden.

FT: overleg VS-EU in aanloop ontmoeting Trump en Von der Leyen

WASHINGTON – Functionarissen van de Europese Unie en de Verenigde Staten voeren “intense” handelsgesprekken in aanloop naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zondagmiddag in Schotland. Dat meldt zakenkrant Financial Times.

Von der Leyen vloog zaterdagavond naar Glasgow. De ontmoeting met Trump vindt aan het einde van de middag plaats op zijn golfbaan in Turnberry in het zuidwesten van Schotland. Naar verluidt komen ook de Amerikaanse handelsminister Howard Lutnick en handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer naar Turnberry.

De EU probeert een handelsdeal met de VS te sluiten voordat de deadline van 1 augustus afloopt. Trump zei vrijdag nog dat hij de kans op een deal op 50-50 schat.

Quota

De partijen zouden een deal naderen voor een algemene importheffing van 15 procent op goederen uit de EU, met uitzonderingen voor bepaalde producten, zoals vliegtuigen, sterkedrank en medische apparatuur. De VS hebben nu nog een algemene heffing van 10 procent voor EU-goederen, naast tarieven van 25 procent voor auto’s en 50 procent voor staal en aluminium uit de EU.

Mogelijk komt er voor staal en aluminium een speciaal quota voor invoer in de VS dat dan met lagere heffingen te maken krijgt. Alle hoeveelheden daarboven zouden dan wel met 50 procent belast worden.

Tegenpakket

De EU zou bijvoorbeeld bereid zijn om meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de VS te importeren en ook andere toezeggingen rond investeringen willen doen. Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) gaat ook naar Schotland voor gesprekken.

De EU heeft al wel een tegenpakket met importtarieven op Amerikaanse goederen ter waarde van 93 miljard euro klaarliggen als een deal zou mislukken en de VS een heffing van 30 procent opleggen.

Washington sloot afgelopen week nog een handelsakkoord met Japan waarbij algemene heffingen van 15 procent worden opgelegd op Japanse goederen, waaronder auto’s. De heffing van 50 procent op staal en aluminium uit Japan blijft wel in stand.

Bijna derde van arme Nederlanders heeft problematische schulden

DEN HAAG – Bijna een derde van de Nederlanders die in armoede leven kampt met problematische schulden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers over 2023. Bij mensen die net boven de armoedegrens leven, komen problematische schulden volgens het CBS in ruim een vijfde van de gevallen voor.

Het CBS spreekt van armoede als mensen te weinig geld overhouden voor basisbehoeften na het betalen van vaste lasten. Het CBS maakte vorig jaar al bekend dat 540.000 mensen in 2023 onder de armoedegrens leefden, maar heeft nu voor het eerst een verband gelegd tussen problematische schulden en armoede. Uit deze analyses komt naar voren dat 163.000 mensen uit deze groep kampten met problematische schulden.

Het statistiekbureau stelt vast of iemand problematische schulden heeft aan de hand van verschillende registraties. Het gaat dan bijvoorbeeld om schulden bij de Belastingdienst of betalingsachterstanden bij zorgpremies en verkeersboetes. Ook registraties bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) worden meegenomen.

Bijstand

Het CBS spreekt verder van ‘bijna-arm’ als mensen een inkomen hebben dat tot 25 procent boven de armoedegrens ligt. Ook hebben zij relatief weinig buffers, zoals spaargeld, om financiële tegenslagen op te vangen. Van de 1,2 miljoen mensen uit deze groep hadden 265.000 mensen te maken met problematische schulden, wat in verhouding iets minder is dan onder arme mensen.

Onder de arme bevolking met problematische schulden had iets meer dan de helft een schuld openstaan bij de Belastingdienst. Daarnaast had vier op de tien mensen uit deze groep een betalingsachterstand die geregistreerd stond bij het BKR. Bijna-arme mensen hadden het vaakst te maken met een registratie bij het BKR, gevolgd door een openstaande aanslag bij de Belastingdienst.

In vergelijking met twee jaar eerder is het aandeel mensen met problematische schulden toegenomen, constateert het CBS. De toename was net iets groter onder bijna-armen. Veel ontvangers van een bijstandsuitkering, die relatief veel te maken hebben met problematische schulden, kwamen net boven de armoedegrens uit door de energietoeslag.

Fietser zwaargewond door aanrijding Meeden, bestuurder ervandoor

MEEDEN – Een fietser is ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een auto op de Beneden Veensloot in het Groningse Meeden. De automobilist is ervandoor gegaan, meldt de politie.

De melding van het ongeluk kwam rond 16.00 uur binnen. De automobilist reed weg in de richting van Winschoten, het gaat om een kleine grijze auto met mogelijk schade aan de voorkant.

De bestuurder is volgens het signalement op Burgernet een man van een jaar of 30 met een kaal hoofd.

Auto rijdt woning Hengelo binnen

HENGELO – In het Overijsselse Hengelo is een auto een huis binnengereden op de Albert Verweijstraat. Niemand raakte gewond.

Volgens regionaal dagblad Tubantia werd de auto bestuurd door een meisje van 11 jaar, dat van haar vader een stukje mocht rijden. De vader heeft dat aan de krant bevestigd. De politie wil het niet bevestigen, omdat er bij het ongeval geen slachtoffers zijn gevallen.

Het meisje zou per ongeluk het gaspedaal hebben ingetrapt in plaats van de rem, schrijft de krant.

Op beelden op de website van Tubantia is te zien dat de woning aanzienlijke schade heeft.

Duitse minister wil dat Duitsers langer en harder werken

BERLIJN – Duitsers moeten langer en harder werken, heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche verklaard in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Haar uitspraken kwamen haar ook meteen op felle kritiek te staan.

“Demografische veranderingen en een stijgende levensverwachting maken dit onvermijdelijk. De tijd die mensen werken in hun leven moet omhoog”, betoogde de minister. Volgens haar is het op de lange termijn niet haalbaar om slechts twee derde van het volwassen leven te werken en een derde met pensioen te zijn.

Hoewel velen fysiek zwaar werk doen, zijn er volgens Reiche veel mensen die langer kunnen en willen werken. Ze merkte op dat bedrijven melden dat werknemers in de Verenigde Staten 1800 uur per jaar werken, tegenover slechts 1340 uur in Duitsland.

Hervormingen niet voldoende

De minister stelde verder dat de hervormingen waarmee de nieuwe Duitse regering heeft ingestemd in het coalitieakkoord op de lange termijn niet voldoende zullen zijn. “De sociale zekerheidsstelsels zijn overbelast.” Ook zou de situatie de Duitse concurrentiekracht raken.

Christian Bäumler, hoofd van de werknemersvereniging binnen Reiches eigen partij CDU, haalde in een eerste reactie direct fors uit naar de bewindsvrouw en merkte op: “Een minister van Economische Zaken die niet beseft dat Duitsland een hoog percentage deeltijdwerkers heeft, en daardoor een lage gemiddelde jaarlijkse arbeidstijd, is de verkeerde keuze voor deze positie.”

Vergrijzing

Volgens het Duitsland Instituut in Nederland is de vergrijzing een groot thema in Duitsland. In 2015 was al meer dan een kwart van de Duitse bevolking gepensioneerd. Lang was de pensioenleeftijd er 65 jaar, maar sinds 2012 wordt deze jaarlijks verhoogd zodat deze in 2030 67 jaar is.

A27 komende weken verschillende keren dicht door werkzaamheden

A27 verkeersbord

HOUTEN – De A27 is komende weken deels of helemaal gesloten door werkzaamheden. Tot vrijdagavond 1 augustus is de snelweg in de richting van Utrecht dicht tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Everdingen. Het weekend daarna is de weg op dat stuk in beide richtingen afgesloten.

Rijkswaterstaat is sinds 2024 bezig met de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. Tijdens de afsluitingen van komende weken moeten automobilisten rekening houden met een extra reistijd tot een uur.

Van maandag 4 augustus tot woensdagochtend 13 augustus is de A27 richting Breda afgesloten tussen de twee knooppunten. Tussen 13 en 18 augustus is de snelweg richting Utrecht dicht tussen twee andere knooppunten: Sint-Annabosch en Hooipolder. In de richting van Breda is de weg tussen knooppunt Hooipolder en afrit Oosterhout dicht.

Ook zijn er meerdere afsluitingen in de nacht richting Utrecht tussen knooppunt Hooipolder en afrit Geertruidenberg. Verkeer wordt tijdens de afsluitingen omgeleid.

In Noorwegen vermiste Nederlander na twee dagen teruggevonden

RAUMA- Een Nederlandse toerist van 60 die sinds donderdag was vermist in Noorwegen, is terecht, zo melden Noorse media. Hij werd door zijn familie als vermist opgegeven, aldus de omroep NRK.

De man was vermist geraakt in de buurt van de Trollenweg, een toeristische autoweg in Noorwegen.

Volgens de nieuwswebsite Sunnmørsposten is de man fysiek in goede conditie. Ook de krant Aftenposten schrijft over de reddingsactie.

Volgens NRK was de zoektocht naar de man lastig door de dichte mist en het slechte weer in de regio.

Meisje zwaargewond na aanrijding door auto op camping Hoenderloo

HOENDERLOO – Op het terrein van een camping in het Gelderse Hoenderloo is zaterdagochtend een meisje ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een personenauto.

Het gaat om een minderjarig meisje, dat na het ongeluk wel aanspreekbaar was.

Ze is naar het ziekenhuis gebracht, zegt een politiewoordvoerder.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het ongeluk gebeurde op een camping aan de Woeste Hoefweg in Hoenderloo.

Reuters: Qatar dreigt gaslevering aan EU stop te zetten

BRUSSEL – Qatar heeft gedreigd de gasleveringen aan de Europese Unie stop te zetten als reactie op de Europese zorgplichtwet aangaande dwangarbeid en milieuschade. Dit blijkt uit een brief van Qatar aan de Belgische regering, die persbureau Reuters heeft ingezien.

Qatar is ‘s werelds op twee na grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), na de Verenigde Staten en Australië. Sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2022 levert de Golfstaat 12 tot 14 procent van alle lng in Europa.

De brief is gedateerd op 21 mei. In het schrijven hekelt de Qatarese minister van Energie Saad Al-Kaabi de zogenoemde CSDDD-richtlijn. Deze verplicht grotere bedrijven in de EU om mensenrechten- en milieuproblemen in hun toeleveringsketen aan te pakken.

Onderhandelingen

“Als de CSDDD niet verder wordt aangepast, zullen QatarEnergy en de staat Qatar zich genoodzaakt zien om serieus te overwegen onze producten en lng naar andere markten buiten de EU te verplaatsen.”

Een woordvoerder van de Belgische vertegenwoordiging bij de EU weigerde tegenover Reuters commentaar te geven op de brief, waarover ook het Duitse blad Welt am Sonntag schreef. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie ontving zij al een vergelijkbare brief op 13 mei. Landen onderhandelen nog over eventuele wijzigingen in de CSDDD.

Klimaatplan

Brussel heeft de CSDDD al aangepast om de eisen wat te versoepelen, maar volgens Qatar gaan die veranderingen niet ver genoeg. Al-Kaabi uitte vooral bezorgdheid over de eis dat bedrijven een klimaatplan moeten hebben dat is afgestemd op het Klimaatakkoord van Parijs. In de brief staat dat noch QatarEnergy, noch de staat Qatar plannen heeft om hun CO2-uitstoot in de nabije toekomst tot nul te reduceren.

Regen in Alpen leidt tot extra oponthoud voor vakantieverkeer

DEN HAAG – Zware regenval in de Alpenlanden veroorzaakt zaterdag extra lange files voor vakantieverkeer.

“Het verkeer rijdt langzamer door het slechte weer en daardoor zijn de files ook langer”, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de bekende vakantieroutes staan lange files. Ten zuiden van de Duitse stad München richting Oostenrijk duurt de reis meer dan een uur langer.

Vergelijkbare vertragingen zijn er op de Franse snelweg A7 tussen Lyon en Valence en op de A1 in Kroatië.

Voor de Gotthardtunnel is de wachttijd rond het middaguur opgelopen tot tweeënhalf uur. Bij de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië bedraagt de wachttijd anderhalf uur in oostelijke richting en twee uur de andere kant op, omdat daar een ongeval is gebeurd.

VVD wil snijden in zorg en uitkeringen, lagere lasten voor bedrijven

DEN HAAG – De VVD wil de komende jaren bezuinigen op onder meer de zorg en sociale zekerheid. Op die manier willen de liberalen ruimte maken voor de hogere uitgaven aan defensie waartoe Nederland zich vorige maand op de NAVO-top in Den Haag heeft verplicht. Ook willen zij de lasten voor bedrijven en werkenden verder verlagen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma dat de partij zaterdag heeft gepresenteerd.

Veel van de voorstellen zijn nog niet concreet uitgewerkt. Op de gezondheidszorg moet bijvoorbeeld bespaard worden door het basispakket te verkleinen, maar welke behandelingen de VVD dan precies niet meer wil vergoeden, vertelt de partij er niet bij. En bij de sociale zekerheid zeggen de liberalen slechts dat uitkeringen “activerender” moeten worden.

Ook een “kleinere overheid” met minder ambtenaren moet volgens de liberalen helpen de overheidsuitgaven te verlagen. Hoeveel al deze maatregelen de schatkist precies moeten gaan schelen, wordt nog niet duidelijk. De VVD laat het verkiezingsprogramma nog doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), dat zijn bevindingen in oktober publiceert.

Lastenverlichtingen

De VVD wil wettelijk vastleggen dat werkenden er altijd het meest in koopkracht op vooruit moeten gaan. Daarom wil de partij af van de koppeling van veel uitkeringen aan het minimumloon. Alleen de AOW en regelingen voor arbeidsongeschiktheid groeien straks nog mee met de gemiddelde loonstijging, de rest wordt gekoppeld aan de inflatie.

Verder moet lastenverlichting ervoor zorgen dat werkenden het beter krijgen. Maar de VVD wil ook de vaste lasten beteugelen, bijvoorbeeld met een blijvende verlaging van de brandstofaccijnzen, behoud van de hypotheekrenteaftrek en een beperking van de jaarlijkse stijging van gemeentelijke lasten.

Aanpassen verdragen

De VVD wil internationale verdragen, bijvoorbeeld voor de bescherming van vluchtelingen en de mensenrechten, “aanpassen of opzeggen”. Ook pleit de partij voor “realisme” in het buitenlandbeleid. Daarin moet “moralistische politiek” soms wijken voor veiligheid.

De klimaatwet, waarin doelen zijn vastgelegd voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, gaat wat de VVD betreft op de schop. Er moet meer oog komen voor de economische gevolgen van klimaatbeleid, vindt de partij.

Grote verkeersdrukte verwacht op wegen naar vakantiebestemmingen

DEN HAAG – Op de wegen naar de populaire vakantiebestemmingen wordt zaterdag grote drukte verwacht.

Zo wordt het zeer druk op de Franse Autoroute du Soleil richting de Rivièra, maar ook in noordelijke richting.

In de Alpenlanden is de vakantiedrukte zaterdagochtend al vroeg begonnen.

Automobilisten moeten rekening houden met anderhalf uur vertraging voor de Gotthardtunnel in Zwitserland en in Oostenrijk duurt het wachten voor de Karawankentunnel een uur, meldt de ANWB.

NASA: 20 procent personeel vertrekt

Foto: Adobe Stock

WASHINGTON – Zo’n 20 procent van het personeel van NASA zal vertrekken, laat een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie vrijdag weten. Het zou gaan om zo’n 3870 medewerkers, aldus NASA. Er werken nu nog zo’n 18.000 mensen bij NASA, dat zou dalen naar ruim 14.000.

Onduidelijk is of het om ontslagen gaat. CBS News meldt dat het om medewerkers gaat die zelf hebben aangegeven te willen vertrekken. Dat zou in twee verschillende rondes zijn gebeurd.

De regering-Trump maakte in mei bekend dat het NASA-budget voor volgend jaar met een kwart wordt verlaagd naar 18,8 miljard dollar. “We moeten verantwoordelijke beheerders van belastinggeld blijven”, schreef NASA-bestuurder Janet Petro in een begeleidende brief. Nieuwssite Spacenews.com meldde toen al dat duizenden banen verloren dreigen te gaan.

Gevolgen personeelsreducties

Sommige experts beweren dat de Nasa door de bezuinigingen een deel van zijn beste talent verliest. In een brief aan de pas benoemde interim-bestuurder van NASA, transportminister Sean Duffy, waarschuwden honderden medewerkers ook dat de personeelsreducties de veiligheid en efficiëntie van operaties in gevaar kunnen brengen. Eerder werd al duidelijk dat veel wetenschappelijke missies geschrapt moeten worden.

De Amerikaanse regering zei ook te willen stoppen met het ruimteschip dat is ontwikkeld om mensen naar de maan te brengen. De Orion moet op zijn vroegst in 2027 mensen op de maan zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn. Meteen daarna moest de capsule met pensioen gaan. Op dat laatste plan lijkt Washington recent wel weer wat te zijn teruggekomen. Het Amerikaanse Congres heeft onlangs geld beschikbaar gemaakt voor enkele extra maanlandingsmissies in het Artemis-programma.

×