SVENDBORG – Vier mannen zijn in Denemarken veroordeeld tot celstraffen voor een grootschalige protestactie waarbij op 1 juni 2023 tonnen aardappelen werden gedumpt op de Sønderjyske Motorvej bij Kolding en op de Storebæltsbrug. De actie, die het verkeer urenlang lamlegde, was gericht tegen de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens.
De zwaarste straf werd opgelegd aan een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dørken bij Give. Hij kreeg 1 jaar en 9 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een rijontzegging van 5 jaar en 6 maanden. De man was volgens de rechtbank de organisator van de actie en wist drie anderen over te halen om mee te doen.
De rechter oordeelde dat er sprake was van “ernstig roekeloos gedrag” waarbij andere weggebruikers in gevaar zijn gebracht. Op de Storebæltsbrug werd in beide rijrichtingen aardappelen gedumpt, waardoor het verkeer volledig vastliep. De mannen gebruikten meerdere vrachtwagens om het protest uit te voeren.
De overige betrokkenen kregen eveneens forse straffen:
Een 56-jarige landbouwer uit Zuid-Jutland kreeg 1 jaar en 3 maanden cel, verloor zijn rijbewijs voor 5 jaar en zijn Renault Twingo werd in beslag genomen.
Een 36-jarige vrachtwagenmonteur uit de regio Give kreeg 1 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan de actie.
Een 21-jarige leerling van een landbouwmechanisatiebedrijf, die alleen meedeed op de snelweg bij Kolding, werd veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rest moet hij compenseren met 100 uur taakstraf.
Volgens het Openbaar Ministerie werden de mannen vervolgd voor onder meer gevaarzetting in het verkeer, vernieling, en het veroorzaken van ernstige verstoring van een maatschappelijk vitaal verkeersknooppunt.
De hoofdverdachte gaf tijdens de rechtszaak aan gefrustreerd te zijn over het overheidsbeleid. Hij trad in het verleden op als woordvoerder voor de actiegroep ‘No farmers, no food, no future’. In de rechtbank verklaarde hij: “Het hadden net zo goed rotte vissen kunnen zijn. Het ging erom dat Seeland van de rest van Denemarken werd afgesneden.”
De rechtbank stelde dat met de actie niet alleen de verkeersveiligheid werd geschonden, maar ook de wet werd overtreden. De uitspraak volgde de eis van het Openbaar Ministerie, dat ook pleitte voor rijontzeggingen en confiscatie van voertuigen.
De veroordeelden hebben 14 dagen bedenktijd om te beslissen of zij in hoger beroep gaan.