Clicky

woensdag 16 juli 2025 - 23:15 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartSchiphol: probleem zonnepanelen niet verholpen door rechter

Schiphol: probleem zonnepanelen niet verholpen door rechter

SCHIPHOL – Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een “onaanvaardbaar veiligheidsrisico”, reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit “tot verdere actie zal leiden”.

Het zonnepark ligt direct onder de aanvliegroutes van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Het bestaat uit vier velden met daarop in totaal bijna 230.000 zonnepanelen. Ruim 78.000 daarvan, die staan op twee velden, moeten worden verwijderd. Het zijn vooral deze panelen die de schittering veroorzaken, aldus de rechter.

Schiphol meent echter dat de schittering ook speelt op de overige twee velden. De luchthaven sloot in maart nog de Polderbaan voor landend vliegverkeer tussen 10.00 en 12.00 uur om het probleem te vermijden en verwacht dat het probleem in augustus opnieuw speelt.

De luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldde dinsdag nog dat de omgevingsvergunning voor het zonnepark ingetrokken zou moeten worden. Daartoe had zij een verzoek neergelegd bij de gemeente Haarlemmermeer. De ILT-Luchtvaartautoriteit kan zelf alleen handhavend optreden tegen Schiphol, en niet tegen de gemeente die gaat over de omgevingsvergunning.

De rechter oordeelt dat De Groene Energie Corridor “een situatie in het leven heeft geroepen die een ernstig gevaar voor de vliegveiligheid veroorzaakt”, ondanks de vergunning van de gemeente. Daarom moet het bedrijf maatregelen nemen. Als de panelen niet op tijd worden weggehaald, moet de eigenaar een dwangsom van 1 miljoen euro betalen. Daar komt 50.000 euro bij voor iedere dag dat de panelen er nog staan tot een maximum van 25 miljoen euro.

De Groene Energie Corridor is teleurgesteld in de uitspraak. “DGEC is van mening dat zij niet onrechtmatig handelt en niet verantwoordelijk gehouden zou moeten worden voor de kosten van de maatregelen. Wij zullen het vonnis en de gevolgen daarvan voor DGEC nauwkeurig bestuderen en aan de hand daarvan verdere stappen bepalen.”

KLM “verwelkomt” de uitspraak, maar blijft bezorgd over de overige delen van het zonnepark. Daarom beraadt de maatschappij zich ook nog op eventuele vervolgstappen. Als er banen tijdelijk moeten sluiten leidt dat volgens KLM tot miljoenen euro’s schade per dag.

ViaANP
MEER NIEUWS
×