DEN HAAG – In 2025 investeert een kleiner deel van de Nederlandse bedrijven in verduurzaming dan vorig jaar. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft 64,3 procent van de bedrijven aan te investeren in een klimaatneutrale bedrijfsvoering. In 2024 was dat nog 68,1 procent. Vooral financiële beperkingen en onzekerheid over economisch of politiek beleid worden genoemd als belangrijke oorzaken voor deze daling.
De cijfers zijn gebaseerd op de conjunctuurenquête van het CBS onder bedrijven met vijf of meer medewerkers in de industrie, detailhandel, autohandel en dienstverlening.
Terugval in bijna alle sectoren
Vrijwel alle sectoren laten een daling zien in het aandeel bedrijven dat investeert in verduurzaming. De sterkste dalingen zijn zichtbaar in:
- Vervoer en opslag: van 81,7 procent naar 77,8 procent
- Detailhandel (exclusief auto’s): van 76,1 procent naar 69,5 procent
- Cultuur, sport en recreatie: van 77,7 procent naar 68,7 procent
- Industrie: van 74,8 procent naar 70,0 procent
De sector verhuur en handel in onroerend goed vormt een uitzondering met een lichte stijging van 79,5 procent naar 79,9 procent. De sectoren informatie en communicatie (50,5 procent) en horeca (54,8 procent) blijven achter met relatief weinig bedrijven die verduurzamen.
Grootbedrijf investeert vaker dan MKB
Vooral kleine (5–50 werknemers) en middelgrote bedrijven (50–250 werknemers) geven dit jaar minder vaak aan te investeren in verduurzaming dan in 2024. Grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) blijven relatief het vaakst investeren in klimaatmaatregelen.
Verwachtingen voor investeringen dalen fors
Bedrijven die wél investeren, verwachten in 2025 gemiddeld minder te investeren dan vorig jaar. Het saldo van bedrijven dat een toename verwacht minus het aantal dat een afname verwacht, is gedaald van 13,1 procent (2024) naar 6 procent (2025). Vooral in de detailhandel en de onroerendgoedsector zijn de investeringsverwachtingen flink gedaald.
In sommige sectoren is zelfs sprake van negatieve saldi, wat betekent dat meer bedrijven een afname verwachten dan een toename:
- Autohandel en -reparatie: -2,4 procent
- Horeca: -6,1 procent
- Overige dienstverlening: -7,0 procent
De sector vervoer en opslag laat nog wel een relatief hoog positief saldo zien (18,7 procent), wat erop wijst dat binnen deze sector relatief veel bedrijven hun investeringen in verduurzaming verwachten op te voeren.
Belemmeringen: geld, onzekerheid en aanbod
Ruim twee derde van de bedrijven geeft aan belemmeringen te ervaren bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. De belangrijkste redenen zijn:
- Financiële beperkingen: meer dan 50 procent noemt dit als grootste obstakel.
- Onzekerheid over economisch en overheidsbeleid: genoemd door 31 procent van de bedrijven.
- Gebrek aan duurzame alternatieven: vooral een probleem bij grote bedrijven.
- Beperkingen in het energienet: door 18 procent genoemd.
- Tekort aan geschikt personeel: 13 procent noemt dit als belangrijkste belemmering.