AMSTERDAM – De financiële gezondheid van energieleveranciers in Nederland is in het afgelopen halfjaar over het algemeen verder verbeterd. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van een analyse van alle 52 leveranciers. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat die leveranciers ook bij plotselinge prijsschommelingen op de energiemarkt in staat blijven om op betrouwbare wijze stroom en gas te blijven leveren.
Volgens het onderzoek is het gemiddelde eigen vermogen van leveranciers in de afgelopen maanden verder gegroeid. Ook hebben ze in doorsnee meer geld achter de hand om op korte termijn rekeningen te kunnen betalen, bijvoorbeeld als ze onverwacht meer gas of elektriciteit moeten inkopen.
De ACM zegt dat vier leveranciers nog wel onder verscherpt toezicht staan door zorgen over de financiën of omdat de inkoopstrategie niet in orde is. Die bedrijven worden daarom extra gemonitord, door bijvoorbeeld regelmatig meer informatie op te vragen en via controles.
De financiële analyse wordt twee keer per jaar uitgevoerd. Voor de winter wordt gecheckt of leveranciers er goed genoeg voor staan om een strenge winter door te komen. In het voorjaar wordt dan gekeken hoe ze door de winter gekomen zijn. In de winterperiode wordt de meeste elektriciteit en gas verbruikt door consumenten.
De ACM zegt verder dat als er bij een energieleverancier direct gevaar is voor de leveringszekerheid, er maatregelen worden genomen en klanten een contract bij een andere leverancier krijgen. Volgens de toezichthouder hoeven klanten daarom nooit bang te zijn dat ze zonder energie komen te zitten. In de eerste helft van dit jaar zijn geen vergunningen van leveranciers ingetrokken door de ACM.