Clicky

vrijdag 11 juli 2025 - 19:10 uur

HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAantal oplichtingszaken met nepagenten stijgt fors

Aantal oplichtingszaken met nepagenten stijgt fors

DEN HAAG – Het aantal incidenten waarbij criminelen zich voordoen als politieagent blijft toenemen. In het eerste halfjaar van 2025 zijn al 6.496 meldingen van babbeltrucs met nepagenten geregistreerd, tegenover 8.329 incidenten in heel 2024, zo meldt de politie. Vooral ouderen zijn het doelwit van deze oplichters, die met geraffineerde praatjes waardevolle bezittingen buitmaken.

Om deze stijgende trend tegen te gaan, zijn de politie en Omroep MAX een landelijke voorlichtingscampagne gestart. Onder de slogan “Is het een nepagent, of is het oké? Check het via 112!” worden senioren opgeroepen om bij twijfel direct alarmnummer 112 te bellen. “Dat verhoogt de kans op een aanhouding op heterdaad en kan nieuwe slachtoffers voorkomen,” aldus Sybren van der Velden Walda van de politie.

Volgens de politie worden er dagelijks gemiddeld 35 van dit soort oplichtingen gemeld. “Maar het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger,” stelt Van der Velden Walda. “Veel slachtoffers schamen zich en doen geen aangifte. Deze laffe praktijken veroorzaken niet alleen financiële schade, maar tasten ook het vertrouwen in de politie aan.”

De campagne is bewust gestart aan het begin van de zomervakantie, wanneer familieleden vaak op vakantie zijn en ouderen minder snel hulp kunnen inroepen bij twijfel over een bezoek aan de deur.

De werkwijze van de oplichters is geraffineerd. Vaak bellen zij eerst op of sturen een brief, waarin zij waarschuwen voor inbraken in de buurt. Vervolgens komen zij aan de deur onder het voorwendsel waardevolle spullen “veilig te stellen”. Daarbij gebruiken ze soms politie-uniformen of noemen ze namen van echte agenten.

De politie benadrukt dat zij nooit onaangekondigd langskomt om sieraden, contant geld of bankpassen met pincode op te halen.

Wijkagent Mae Scheurink uit de gemeente Oude IJsselstreek ziet van dichtbij hoe groot de impact is. “Ouderen zijn niet naïef, maar worden compleet overdonderd aan de voordeur. Als wij later langskomen, is het vertrouwen vaak volledig weg. We moeten dan overtuigen dat wij wél echte agenten zijn.”

De campagneboodschap is vanaf vrijdag 11 juli te zien en te horen op radio, televisie en in reclameblokken van publieke en commerciële zenders. Ook het MAX Magazine verspreidt een flyer met tips, die volgens de politie het beste aan de binnenkant van de voordeur geplakt kan worden. Wijkagenten helpen bij het verspreiden van deze flyers onder ouderen.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter noemt de samenwerking met de politie noodzakelijk: “We horen schrijnende verhalen van onze achterban. Kwetsbare mensen worden het slachtoffer van pure misleiding. Dit moet stoppen. Daarom slaan we samen met de politie de handen ineen.”

MEER NIEUWS