DEN HAAG – De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, maar onzekerheid over met name de geopolitieke situatie remt investeringen af. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in een nieuwe raming uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 1,3 procent in 2026. Dat is iets gematigder dan in een eerdere raming in februari.
Het effect op de Nederlandse economie van gewapende conflicten en de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend, “vallen vooralsnog mee”, aldus het CPB. Maar de wereldhandel staat wel onder druk en de onzekerheid bij bedrijven en op de financiële markten is groot.
Dat de economie desondanks gematigd blijft groeien, is met name te danken aan de bestedingen van consumenten, geholpen door de toenemende koopkracht. Hoewel de inflatie aan de hoge kant blijft, stijgen de lonen momenteel harder dan het gemiddelde prijsniveau.
Staatsschuld omhoog
Het overheidstekort loopt dit jaar naar verwachting op naar 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een maatstaf voor de omvang van de economie. De komende jaren stijgt het tekort verder, doordat de overheidsuitgaven structureel harder stijgen dan de inkomsten. Daardoor gaat ook de staatsschuld omhoog.
Op de lange termijn dreigt de staatsschuld bij ongewijzigd beleid ver boven het in EU-verband afgesproken maximum van 60 procent van het bbp uit te komen. Door de vergrijzing lopen de uitgaven aan AOW en zorg alleen maar verder op. Het is een van de vraagstukken waarmee het volgende kabinet aan de slag moet, aldus het CPB. Met hogere defensie-uitgaven is dan nog niet eens rekening gehouden.
‘Stapeling van problemen’
Ook opgaven op het gebied van defensie, klimaat en stikstof kan het volgende kabinet niet langer voor zich uitschuiven, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. Hij spreekt van een “stapeling” van problemen die om een oplossing vragen. “Het is van belang om nu keuzes te maken en te investeren in ons toekomstig verdienvermogen en brede welvaart.”
Het CPB is eerder dan gebruikelijk met zijn zomerraming gekomen. Dat heeft te maken met de val van het kabinet en de naderende verkiezingen. Deze raming wordt het uitgangspunt van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen die het CPB daarom vragen