HAARLEM – De provincie Noord-Holland ziet af van twee van de drie onderzochte alternatieven voor een nieuwe verbindingsweg tussen de A8 en de A9. Het gaat om het eerder vastgestelde Golfbaanalternatief (met Landschapsplan) en een route langs de nieuwe wijk Kreekrijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat beide varianten grote nadelige effecten hebben op de leefbaarheid en bereikbaarheid elders in de regio en niet haalbaar zijn binnen de huidige stikstofwetgeving.
De provincie baseert haar besluit op recente onderzoeksresultaten waarin de verkeersprognoses tot 2040 zijn meegenomen. Hoewel de twee afgevallen alternatieven lokaal een verbetering bieden – onder meer in Krommenie en Assendelft – verschuift het verkeersprobleem volgens de provincie alleen maar naar andere delen van de regio. Daarnaast zouden de stikstofeffecten zo groot zijn dat uitvoering wettelijk niet mogelijk is.
N203 wordt onderzocht als alternatief
De enige overgebleven optie is een verbetering van de bestaande verbindingsweg via de N203. Dit tracé heeft volgens de provincie weliswaar beperkt effect op de regionale bereikbaarheid, maar kan wel lokaal bijdragen aan een betere doorstroming en minder overlast. Na de zomer start de provincie daarom een variantenstudie om te kijken hoe de N203 aangepast kan worden. Gemeente Zaanstad en de omgeving worden hierbij actief betrokken.
Gedeputeerde Jeroen Olthof benadrukt dat het geen eenvoudige opgave is: “De leefbaarheid in Krommenie en Assendelft blijft een terechte zorg. Nieuwe infrastructuur betekent echter meer verkeer, en dat kan het omliggende wegennet niet aan. We verplaatsen dan alleen het probleem.”
Breder bereikbaarheidsvraagstuk boven het Noordzeekanaal
De verkeersmodellen laten volgens Olthof zien dat de groei van het verkeer, samen met de ambitieuze woningbouwplannen, de bereikbaarheid van heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal onder druk zet. Een enkele verbinding tussen A8 en A9 biedt hiervoor geen structurele oplossing. “Dit vraagt om een bredere aanpak. Samen met de Vervoerregio Amsterdam en betrokken gemeenten gaan we hierover in gesprek met het Rijk,” aldus Olthof. Hierbij wordt ook een directe A8-A9-verbinding opnieuw betrokken in de gesprekken.
Kosten en onderzoek
De kosten voor het Golfbaanalternatief – met een landschappelijke inpassing in het werelderfgoed Stelling van Amsterdam – werden in 2021 nog geraamd op ruim € 900 miljoen. Omdat financiering vanuit het Rijk onzeker is, onderzocht de provincie ook twee oudere varianten die buiten het werelderfgoed vallen. Deze drie opties zijn recent opnieuw tegen het licht gehouden met geactualiseerde verkeersmodellen waarin ook alle geplande woningbouw is verwerkt.
De provincie concludeert nu dat geen van de nieuwe verbindingen de regionale bereikbaarheid en leefbaarheid in 2040 wezenlijk verbeteren. Alleen aanpassing van de N203 biedt op dit moment enig perspectief, al is ook dat geen structurele oplossing.