LEIPZIG – DHL heeft een succesvolle praktijktest afgerond met een nieuwe, door Scania ontwikkelde elektrische truck met een ingebouwde range extender. De zogeheten Extended Range Electric Vehicle (EREV) reed in 100 dagen tussen de sorteercentra in Berlijn en Hamburg bijna 22.000 kilometer, waarbij ruim 90 procent van de ritten volledig elektrisch werd afgelegd. Volgens DHL is daarmee ruim 16 ton CO₂-uitstoot bespaard ten opzichte van een conventionele dieseltruck.
De EREV werd donderdag 22 mei officieel gepresenteerd tijdens het International Transport Forum in Leipzig. De truck is uitgerust met een verbrandingsmotor die uitsluitend dient als generator voor het opladen van de batterij als een laadpaal niet beschikbaar is. Anders dan bij hybride voertuigen drijft de verbrandingsmotor het voertuig niet direct aan.
Praktische oplossing voor logistieke betrouwbaarheid
De test, uitgevoerd door DHL’s divisie Post & Pakket Duitsland, laat zien dat de EREV-technologie de operationele flexibiliteit van conventionele trucks combineert met de milieuwinst van volledig elektrisch rijden. De truck reed dagelijks ongeveer 250 kilometer tussen de hubs in Ludwigsfelde en Hamburg op hernieuwbare stroom. Alleen bij extreme kou of laadproblemen werd de generator kortstondig ingezet — goed voor slechts 8,1% van het totale energieverbruik tijdens de test.

Tobias Meyer, CEO van DHL Group, pleit voor snelle beleidskeuzes om deze tussenoplossingen te ondersteunen: “We willen het transport nu al verduurzamen. EREVs zijn een pragmatische oplossing zolang het elektriciteitsnet en de laadinfrastructuur nog niet toereikend zijn. Regels moeten ons daarbij helpen, niet tegenwerken.”
Regelgeving loopt achter
Hoewel de EREV bijna net zo weinig uitstoot als een volledig elektrische truck, wordt het voertuig nog niet als zodanig erkend in bestaande regelgeving. DHL roept overheden op om een aparte emissieklasse in te voeren voor voertuigen met aantoonbare CO₂-reductie, zodat ook bijv. de vrachtwagentol en CO₂-vlootberekeningen rekening houden met het daadwerkelijke uitstootniveau.
DHL verwelkomt de passage in het Duitse coalitieakkoord waarin steun voor EREVs wordt uitgesproken, maar dringt aan op snelle implementatie in de regelgeving.

Technische specificaties en toekomstplannen
De geteste EREV is 10,5 meter lang en heeft een totaalgewicht van 40 ton. Hij wordt aangedreven door een 230 kW elektromotor (piekvermogen 295 kW) en beschikt over een 416 kWh accupakket, met een 120 kW generator als back-up. De volgende generatie krijgt naar verwachting een grotere batterij van 520 kWh.
De truck is geschikt voor het vervoer van circa 1.000 pakketten (een wissellaadbak) en kan een aanhanger met een tweede wissellaadbak trekken. DHL benadrukt dat softwarematige begrenzing van het gebruik van de generator verdere CO₂-reductie mogelijk maakt.

Of DHL meer van deze voertuigen zal aanschaffen, hangt af van politieke erkenning en ondersteuning. Meyer: “De technologie is klaar. Wij zijn klaar. Nu is het aan de beleidsmakers.”