ULSAN – De Qatarese rederij Nakilat is gestart met de bouw van 17 nieuwe LNG-tankers bij Hyundai Heavy Industries in het Zuid-Koreaanse Ulsan. De symbolische staaldoorsnede markeert het officiële begin van de constructie van de geavanceerde schepen, die elk een capaciteit krijgen van 174.000 kubieke meter vloeibaar aardgas (LNG).
De nieuwe LNG-carriers maken deel uit van de historische vlootuitbreiding van QatarEnergy. Deze uitbreiding is bedoeld om te voorzien in toekomstige vervoersbehoeften van de groeiende LNG-productie, maar ook om verouderde schepen binnen de bestaande vloot te vervangen. De schepen zijn eigendom van Nakilat en worden op lange termijn gecharterd aan dochterondernemingen van QatarEnergy.
Tijdens de ceremonie op 26 mei waren hoge vertegenwoordigers van Nakilat, Hyundai Heavy Industries en andere betrokken maritieme partijen aanwezig. Nakilat-CEO Abdullah Al-Sulaiti sprak van “een belangrijke mijlpaal in de strategie voor vlootvernieuwing en groei van het bedrijf.”
Groei en duurzaamheid centraal
De nieuwe LNG-tankers worden uitgerust met de nieuwste technologieën en innovatieve ontwerpen. Hiermee wil Nakilat niet alleen voldoen aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid en operationele efficiëntie, maar ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid binnen de maritieme sector.
“Onze samenwerking met QatarEnergy en HHI onderstreept onze inzet voor een wereldwijde topvloot, waarbij we nieuwe standaarden stellen op het gebied van efficiëntie, veiligheid en milieuprestaties,” aldus Al-Sulaiti.
Grootschalige vlootuitbreiding
Nakilat sloot in februari 2024 al overeenkomsten met QatarEnergy voor het leasen en exploiteren van in totaal 25 moderne LNG-tankers van conventioneel formaat. Deze schepen worden allemaal gebouwd op scheepswerven in Zuid-Korea. Met deze stap verstevigt Nakilat zijn positie als wereldleider in het LNG-vervoer.
De bouw van de nieuwe LNG-carriers is een belangrijke stap in de verdere uitbreiding van het wereldwijde LNG-transportnetwerk en sluit aan bij de sterk toenemende vraag naar vloeibaar aardgas op internationale markten.