Clicky

vrijdag 9 mei 2025 - 20:44 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerFNV positief over inzet buitenlandse chauffeurs in streekvervoer, maar waarschuwt voor risico’s

FNV positief over inzet buitenlandse chauffeurs in streekvervoer, maar waarschuwt voor risico’s

UTRECHT – Vakbond FNV kijkt positief naar de toenemende inzet van buitenlandse chauffeurs in het streekvervoer, zolang dit gebeurt onder eerlijke en veilige omstandigheden. Volgens FNV Streekvervoer helpt het inzetten van arbeidsmigranten om de bereikbaarheid op peil te houden en de werkdruk bij Nederlandse chauffeurs te verlichten. Tegelijkertijd waarschuwt de bond voor risico’s als er geen goede afspraken worden gemaakt over taalvaardigheid, veiligheid en arbeidsvoorwaarden.

De reactie van de vakbond volgt op berichtgeving in de media, waaruit blijkt dat er in steeds meer regio’s buitenlandse chauffeurs actief zijn in het streekvervoer. “Iedere werknemer die goed werk kan verrichten, terwijl wij kampen met flinke personeelstekorten, is welkom,” stelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer. “Het helpt onze mensen om bijvoorbeeld fatsoenlijk verlof op te nemen.”

Strikte voorwaarden noodzakelijk

Volgens de FNV is het echter van groot belang dat de inzet van buitenlandse chauffeurs onder strikte voorwaarden plaatsvindt. Met name de veiligheid mag niet in het gedrang komen. “Een te laag taalniveau kan leiden tot misverstanden of zelfs gevaarlijke situaties, vooral bij calamiteiten”, aldus Van der Gaag.

Gelijke beloning

Ook benadrukt de vakbond dat er geen sprake mag zijn van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. “Als arbeidsmigranten worden ingezet omdat ze goedkoper zijn, verdringt dat onze banen. Dat accepteren we niet”, zegt Van der Gaag. “De arbeidsvoorwaarden moeten gelijk zijn aan die van Nederlandse chauffeurs.”

Rol voor cao-afspraken

Om uitbuiting en ongelijke behandeling te voorkomen, pleit de FNV voor duidelijke cao-afspraken. Daarmee moeten verschillen in beloning, arbeidsomstandigheden en veiligheidsrisico’s worden aangepakt en voorkomen.

MEER NIEUWS
×