AMSTERDAM – Voor zware bedrijfswagens is de overstap naar batterij-elektrisch rijden nog niet rendabel in Nederland. Ondanks subsidies en beleidsmaatregelen blijven zware batterij-elektrische voertuigen (HCV’s) financieel minder aantrekkelijk dan hun fossiele tegenhangers. Dat blijkt uit een nieuw rapport van RaboResearch over de concurrentiepositie van batterij-elektrische bedrijfswagens op de Nederlandse markt.
José Serrano, analist Energietransitie bij RaboResearch, onderzocht voor verschillende voertuigcategorieën hoe factoren als overheidsbeleid, schaalvoordelen en dalende batterijprijzen de totale eigendomskosten beïnvloeden. Waar lichte en middelzware elektrische voertuigen terrein winnen, blijft de transitie bij zware voertuigen achter.
Zware voertuigen: aardgas voorlopig voordeliger
Voor zware voertuigen is rijden op gecomprimeerd aardgas momenteel de voordeligste optie, vooral door de relatief lage brandstofkosten. Elektrische alternatieven zijn nog fors duurder, zelfs met steun van de overheid. “Voor zware batterij-elektrische trucks moeten de kosten nog flink dalen voordat ze kunnen concurreren met fossiele alternatieven,” aldus Serrano.
Toekomstige prijsdalingen door schaal en technologie
Toch is er perspectief: Serrano verwacht dat schaalvoordelen in de productie en verdere dalingen in batterijprijzen de komende jaren wel degelijk effect zullen hebben. “Maar zelfs bij een daling van 30 procent in batterijprijzen, zakt de totaalprijs van een elektrisch zwaar voertuig slechts met zo’n 6 procent, tenzij fabrikanten deze besparing volledig doorberekenen,” waarschuwt hij.
Besparen met zonne-energie en stroomafnamecontracten
Een kans ligt in het verlagen van operationele kosten. Bedrijven die investeren in zonnepanelen en batterijopslag kunnen hun eigen zonnestroom gebruiken voor hun wagenpark. “Dat drukt de brandstofkosten aanzienlijk. Ook kunnen stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) helpen om prijsfluctuaties op de energiemarkt te beperken,” aldus Serrano.
Elektrificatie lichter vervoer al voordelig
Voor lichte bedrijfswagens is de overstap naar elektrisch al rendabel, ook zonder subsidies. In 2023 was 13 procent van de nieuwe registraties een elektrisch licht voertuig – een verviervoudiging ten opzichte van 2020. Ook middelzware voertuigen worden door subsidies en stijgende fossiele brandstofkosten op termijn financieel aantrekkelijker.
Vooruitzicht zwaar transport: nog een lange weg
Hoewel de technologie zich ontwikkelt en de bedrijfskosten op termijn kunnen dalen, blijft de overstap naar batterij-elektrisch vervoer bij zware bedrijfswagens voorlopig economisch uitdagend. “Voor deze categorie blijft aardgas op dit moment de meest voordelige keuze,” concludeert Serrano.