UTRECHT – De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het Openbaar Vervoer zijn dinsdag 22 april hervat, maar opnieuw zonder concreet resultaat afgesloten. Vakbond FNV Streekvervoer laat weten zeer teleurgesteld te zijn over het uitblijven van afspraken op het gebied van werkdrukverlaging en loon.
Volgens de bond zijn na zes onderhandelingsrondes nog altijd alle verslechteringsvoorstellen van de werkgeverszijde ongewijzigd op tafel blijven liggen. “We willen positief het gesprek blijven voeren, maar dat is lastig als de werkgevers vasthouden aan verslechteringen,” aldus FNV in een verklaring.
Teleurstelling over gebrek aan voortgang
FNV gaf bij aanvang van de zesde onderhandelingsronde aan dat er tot nu toe geen enkele concrete stap is gezet richting het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de beloning. “Het werk moet aantrekkelijk blijven voor alle OV-medewerkers,” benadrukt de bond. “Maar zonder duidelijk perspectief op verbetering is eindeloos door onderhandelen geen optie.”
Aangepaste voorstellen van tafel
In de loop van de dag werd duidelijk dat twee eerdere voorstellen van werkgevers zijn ingetrokken: het verhogen van de pensioenpremie voor werknemers van circa 20 procent naar 33 procent en het verlagen van de overwerktoeslag van 35 procent naar 20 procent. Over andere voorstellen, waaronder de loondoorbetaling bij ziekte en het opschuiven van leeftijdsregelingen van 50 naar 55 jaar, bestaat nog altijd geen overeenstemming. Op het thema loon is volgens de vakbond “nog niets gebeurd”.
Over de RVU-regeling (Regeling voor Vervroegde Uittreding) is wél een voorlopige afspraak gemaakt: als partijen er niet uitkomen, zal er per 1 januari 2026 een regeling komen voor ‘roostergebonden personeel’.
Werkdruk blijft twistpunt
Het belangrijkste twistpunt blijft echter de werkdruk. FNV benadrukt dat de werkgevers nog steeds geen concrete voorstellen hebben gedaan om de hoge werkdruk in het OV terug te dringen. Dit leidt tot groeiend onbegrip bij de vakbond. “De vraag is inmiddels of het überhaupt zin heeft om verder te praten, zolang alle verslechteringen blijven liggen,” aldus FNV.
Tijdens de laatste schorsing van het overleg, die plaatsvond tijdens het diner, spraken de werkgevers wel de intentie uit om er “gezamenlijk uit te komen”. Maar volgens FNV staat deze intentie haaks op de realiteit aan de onderhandelingstafel.
Vervolg op 28 april
Het overleg wordt hervat op maandag 28 april om 14.00 uur. FNV spreekt van een “beslissend moment”. Of partijen dan wel tot een doorbraak weten te komen, is vooralsnog onzeker.