DEN HAAG – Minister Barry Madelener van Infrastructuur en Waterstaat heeft in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Olger van Dijk (NSC) uitgebreid toegelicht waarom tunnels, zoals de Schipholtunnel, regelmatig worden afgesloten na meldingen van te hoge vrachtwagens. Aanleiding voor de vragen was de klacht van koning Willem-Alexander over regelmatige files bij de Schipholtunnel na “loze alarmen”.
Geen loze alarmen: systemen werken zoals bedoeld
De minister benadrukt dat het bij meldingen van te hoge vrachtwagens niet gaat om fout-positieve meldingen. Wanneer een detectie plaatsvindt, is er daadwerkelijk een voertuig dat (mogelijk) te hoog is voor de betreffende tunnel. De huidige systemen – bestaande uit een waarschuwingsfase en een roodfase – voorkomen dat vrachtwagens met te hoge lading de tunnel inrijden, wat gevaarlijke situaties en schade kan veroorzaken.
Voor de zomer wordt bij de Schipholtunnel ook de adviesfase van het systeem geïnstalleerd. Dit moet chauffeurs eerder informeren en in staat stellen op tijd een alternatieve route te kiezen.
Cijfers hoogtedetectie 2024
Uit de cijfers blijkt dat er in 2024 honderden meldingen zijn geweest:
- Drechttunnel: 1671 meldingen
- Noordtunnel: 1658 meldingen
- Wijkertunnel: 1157 meldingen
- Schipholtunnel (sinds oktober 2024): 325 meldingen
De gemiddelde afhandeltijd van een tunnelafsluiting is minder dan 3 minuten.
Hogere pakkans voor hardnekkige overtreders
Ondanks waarschuwingsborden, DRIP’s en detectiesystemen zijn er jaarlijks meer dan 10.000 gevallen waarin vrachtwagens toch doorrijden na waarschuwingen en zelfs het rode licht negeren. De minister noemt dit gedrag onacceptabel en wil de pakkans verhogen door inzet van BOA’s, cameratoezicht op roodlichtnegatie en automatische hoogtehandhaving.
Samenwerking met sector en nieuwe technologie
Het ministerie werkt samen met brancheorganisaties, waaronder TLN, aan betere communicatie richting chauffeurs. Ook wordt gekeken naar het inzetten van nieuwe technologie, zoals linescancamera’s en AI-modellen, om rijdend vrachtwagens te kunnen controleren. Fysieke nabetaling blijft echter noodzakelijk voor het opleggen van boetes.
Verder wordt onderzocht of op strategische locaties in het land, zoals de Maasvlakte, al eerder gewaarschuwd kan worden voor te hoge vrachtwagens. Daarnaast wordt bekeken of bij tunnelrenovaties de profielvrije ruimte kan worden vergroot.
Doel: minder afsluitingen, kortere afhandeltijd, betere doorstroming
De minister onderstreept dat het uiteindelijke doel is om het aantal onnodige tunnelafsluitingen terug te dringen, de afhandeltijd te verkorten en de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Voor de zomer wordt de Kamer opnieuw geïnformeerd over de voortgang van de aanpak en de eerste ervaringen met het volledige detectiesysteem bij de Schipholtunnel.