DEN HAAG – Het werkloosheidspercentage in Nederland is in januari 2025 gestegen naar 3,8 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit betekent dat er in de eerste maand van het jaar 386 duizend werklozen waren. Het is voor het eerst in vijf maanden dat het werkloosheidspercentage stijgt.
De toename van de werkloosheid is niet toe te schrijven aan een groter aantal baanverliezers, maar aan een stijging van het aantal mensen dat actief op zoek ging naar werk en niet direct een baan vond. Tegelijkertijd groeide het aantal werkenden met gemiddeld 15 duizend per maand in de afgelopen drie maanden, waardoor het totale aantal mensen met betaald werk in januari uitkwam op 9,8 miljoen. De beroepsbevolking als geheel groeide met 18 duizend per maand en bedroeg in januari 10,2 miljoen mensen.
Stijging WW-uitkeringen
Naast de stijging van de werkloosheid nam ook het aantal lopende WW-uitkeringen toe. Uit cijfers van het UWV blijkt dat er eind januari 189 duizend WW-uitkeringen waren, een toename van 14,6 duizend (8,4 procent) ten opzichte van december 2024. Er werden in januari 37,1 duizend nieuwe WW-uitkeringen toegekend, terwijl 22,5 duizend uitkeringen werden beëindigd. Zoals gebruikelijk was deze stijging deels te verklaren door het aflopen van tijdelijke contracten aan het einde van het jaar.
De stijging in WW-uitkeringen was het grootst in de sectoren detailhandel (+15,3 procent), cultuur (+15,1 procent) en bouw (+13,6 procent).
Jeugdwerkloosheid blijft stijgen
De stijging van de werkloosheid deed zich voor in alle leeftijdsgroepen, maar was het meest uitgesproken onder jongeren. Het werkloosheidspercentage onder 15- tot 25-jarigen steeg van 8,7 naar 8,9 procent. Dit volgt een langere trend van toenemende jeugdwerkloosheid, hoewel deze nog steeds lager ligt dan in eerdere jaren.
Dynamiek op de arbeidsmarkt
De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt worden bepaald door de onderliggende stromen tussen werk, werkloosheid en de niet-beroepsbevolking. In januari stroomden 238 duizend mensen de werkloosheid in, terwijl 229 duizend werklozen een baan vonden of de arbeidsmarkt verlieten. Vooral de toename van mensen die vanuit de niet-beroepsbevolking op zoek gingen naar werk, maar niet direct een baan vonden, droeg bij aan de stijging van de werkloosheid.
Tegelijkertijd nam het aantal mensen buiten de beroepsbevolking af met gemiddeld 17 duizend per maand in de afgelopen drie maanden. Dit zijn voornamelijk mensen die met pensioen zijn gegaan, arbeidsongeschikt zijn, of om andere redenen niet actief deelnemen aan de arbeidsmarkt.
Vooruitzichten
De arbeidsmarkt blijft in beweging, met een stijgende werkloosheid ondanks een toename van het aantal werkenden. Of deze trend zich de komende maanden voortzet, zal afhangen van verdere economische ontwikkelingen en de vraag naar arbeid in verschillende sectoren.