Transport Online - Vrachtwagenchauffeurs: Franse douane weigert CO2-scan in Calais [+foto's en video]

Vrachtwagenchauffeurs: Franse douane weigert CO2-scan in Calais

Vrachtwagenchauffeurs: Franse douane weigert CO2-scan in Calais [+foto's en video]
02-06-2015 10:57 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN – Na het verhaal van vrachtwagenchauffeur Reinier Vogel, die zaterdag bij Calais van de Franse douane te horen kreeg dat hij met zijn koelwagen 'niets te zoeken had' bij de CO2-scan, kreeg de redactie van Transport Online meer verhalen te horen van chauffeurs die regelmatig bij de scan worden weggestuurd.

Lees hier wat vrachtwagenchaffeur Reinier Vogel meemaakte zaterdag.

Tobi van der Ree Doolaard van ReeDooTrans VOF vertelt dat hij ook regelmatig geweigerd is in de scanner bij de Franse douane. “De CO2-controle doen ze wel, maar wij hadden in onze walkingfloor toch vijf mensen zitten, ná daar te zijn gecontroleerd.” Doolaard voegt daaraan toe: “Als je er niet op zit te wachten dan moet je de scanner in, maar als je het vrijwillig wilt doen word je steevast geweigerd.”Vrachtwagenchauffeur Adrian Mol houdt elke keer zijn adem in als hij met de Eurotunnel via Calais naar Groot-Brittannië moet. “In de hoop dat er niks staat aan file of vertraging buiten de ingang.”

Vorige week heeft Mol namelijk hetzelfde meegemaakt als zoveel chauffeurs inmiddels is overkomen: “Aansluiten in de file terwijl die migranten dan kans zien op of in, en zelfs eronder te kruipen. Ze sloegen tot vijf keer toe mijn spiegels dicht en in drie seconden zitten ze boven op je dak, omdat jij dan niet meer naar rechts kan kijken."

Douane: 'niks mee te maken'

De chauffeur vertelt dat eenmaal bij de controle een hond om zijn vrachtwagen heen geleid werd. “En ik kreeg goedkeuring door te rijden. Na een gesprek met de security vertelde ik dat het niet goed was, en dat ik een paar vluchtelingen op of in de trailer had. Niks mee te maken, was hun antwoord. Ik moest verder.”Adrian Mol gaf echter niet op, hij is blijven staan en is niet weggereden voordat de migranten eruit waren. “Er bleken er inderdaad drie in te zitten die met een mes een gat in het dak hadden gesneden. Eenmaal binnen vroeg ik om een scan, maar dit kon niet vanwege de drukte.” Alleen koelers of dichte wagens moesten door de scan, kreeg hij te horen.

Ook Mol constateert dat het drama bij Calais steeds grotere vormen aanneemt. “Vorig jaar was dit lang zo erg niet als de laatste drie weken. Ze worden steeds agressiever en staan met messen, stokken en buizen te zwaaien, ze gaan nu zelfs met stenen gooien. Ik heb dit ook met mijn baas besproken en die zit ook met zijn handen in het haar voor een oplossing, maar wanneer komt die? Of moeten er eerst doden geofferd worden, want we gaan wel die kant op!”, vreest hij. Hij heeft wel kans gezien enkele foto’s te maken.

'Red jezelf maar!'

Vrachtwagenchauffeur André van Smeden zag kans een klein filmpje te maken afgelopen week in Calais, midden in de nacht bij de trein. Van Smeden haalde daar samen met een Duitse chauffeur een migrant uit de wagen. “Ik kom er elke week”, vertelt de chauffeur. Hij werd zaterdag ook geweigerd bij de CO2-controle. “Die Fransen doen er niets aan. Het komt hier op neer: red jezelf maar!”

Europarlementariër: Schandalig

Europarlementariër Dennis de Jong (SP) beloofde twee weken geleden aan Transport Online: "Ik ga opnieuw met de Fransen in gesprek over Calais." De Jong noemt deze nieuwste ontwikkeling, weigering van de CO2-scan door de Franse douane, ‘schandalig’. “Ik ben er druk mee bezig”, belooft de Europarlementariër.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions