Clicky


Europarlementariër Dennis de Jong belooft Transport Online: "Ik ga opnieuw met de Fransen in gesprek over Calais"

Europarlementariër Dennis de Jong belooft Transport Online:
19-05-2015 15:17 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN – Naar aanleiding van een telefoongesprek met de redactie van Transport Online gaat Europarlementariër Dennis de Jong (SP) opnieuw in gesprek met de Franse autoriteiten over de onhoudbare situatie met migranten die vrachtwagens bestormen in Calais.

“Ik heb goede contacten met de Franse autoriteiten. Als jullie zeggen dat er weer nieuwe incidenten spelen, zeg ik toe dat ik weer contact met hen opneem en zal aandringen op een oplossing”, aldus Dennis de Jong.

Afgelopen januari was de Europarlementariër op werkbezoek in Calais en zag met eigen ogen hoe het er daar aan toe ging. “De Fransen zijn druk bezig met het verbeteren van de infrastructuur bij Calais, om de doorstroming te verbeteren. Ze beloven dat voor het einde van dit jaar te zullen doen. Maar naar wat ik nu van jullie hoor, begrijp ik dat er ook in het voortraject maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat er geen files ontstaan.”

Actueler dan ooit

Vrachtwagenchauffeur Remon van Es bevestigt dat het probleem actueler is dan ooit: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zoals vorige week woensdag nog nooit zo erg heb meegemaakt. Je weet, doordat je al jaren via Calais naar Engeland gaat, dat het probleem groot is. Maar op het moment dat er door drukte bij de Eurotunnel ineens een file ontstaat tot bijna op de snelweg, zie je het probleem ineens met je eigen ogen.”

Doordat op dat moment collega Roy Ouwendijk achter Remon stond, had Remon gelukkig wat aanspraak en wist hij wat er allemaal achter zijn auto gebeurde. “Ondanks het gebruik van een slot op de trailer gaan ze toch met hordes tegelijk aan de deur staan trekken. Ze komen er niet in, dus proberen ze het op een andere manier”, vertelt Remon. “Dan worden ineens je spiegels ingeklapt om ongezien in je palletkist en of op je assen te klimmen. Wil je een foto maken als bewijs, wordt je auto bekogeld!” Volgens Remon deed de politie niets. “Ze staan erbij en kijken er naar, maar doen buiten af en toe dreigen met de wapenstok en/of traangas gebruiken helemaal niks. Dit moet echt stoppen!”

Om duidelijk te maken wat hem is overkomen bij Calais, heeft Remon een video gemaakt. Die is te zien onderaan dit artikel.

‘Zorgen dat deze ellende ophoudt’

De redactie heeft van ooggetuigen en chauffeurs begrepen dat juist in de files, vooraan in het traject om over te steken naar Groot-Brittannië, vrachtwagens die stilstaan belaagd worden. De plannen van de Fransen om de infrastructuur te verbeteren, betreffen vooral het laatste stuk. “De enige oplossing lijkt mij dat we gaan zorgen dat chauffeurs kunnen doorrijden, tot het einde toe. Ik heb die contacten en ga het nog eens aankaarten. Ik zeg dat toe en ik houd jullie op de hoogte”, belooft Dennis de Jong nogmaals.

Blijft over de Britten, die zonder pardon Nederlandse vrachtwagenchauffeurs beschuldigen van mensenhandel als er toch een migrant onder de vrachtwagen blijkt te hangen bij aankomst in Groot-Brittannië. Duizenden euro’s boete zijn geen uitzondering. “Over één of twee weken heb ik een afspraak met de ambassade van de Britten bij de EU, dan gaan we dit probleem formeel bespreken, om ervoor te zorgen dat deze ellende ophoudt en dat de controles worden afgestemd op de Fransen”, aldus de Europarlementariër.

Hij erkent dat het overgrote deel van de chauffeurs goedertrouw is en echt niet wil dat migranten stiekem meereizen en/of de lading vernielen. “Het is heel duidelijk dat dit een noodsituatie is. Ik heb gezien wat daar gebeurt. Ik vond het ook heel dubbel: je ziet daar tentenkampen waar heel veel mensen bij elkaar zitten. Maar het zijn ook strijdbare mensen, ze deinzen voor weinig terug”, erkent Dennis de Jong.

Machteloos

Volgens Remon van Es is het niet de vraag óf deze situatie zal escaleren maar eerder wanneer. “Die mensen worden met de dag agressiever. Als chauffeur sta je machteloos, want je stapt echt niet uit om ze weg te jagen. Wat als je als chauffeur zijn de er onverhoopt één platrijdt omdat hij zo graag op je assen mee wilt liften?”, vraagt Remon zich vertwijfeld af. Ook maakt hij zich zorgen over de aankomst in Groot-Brittannië. “Laten we het er maar niet over hebben dat er eentje door de controles heen kan glippen en zo met mijn vrachtwagen meelift tot in de UK. Dan mag ik een tijdje als mensensmokkelaar door het leven gaan.”

“Ik had wel de indruk dat de Fransen heel graag willen meewerken en ik heb ook het gevoel dat een verbetering van de infrastructuur daar bij Calais veel zal oplossen”, aldus Dennis de Jong. “Kunnen doorrijden tot het einde toe lijkt mij de oplossing. Daarnaast heb ik de toezegging van de immigratiepolitie dat chauffeurs die problemen hebben met migranten, dat altijd bij hen kunnen melden. De verkeerspolitie staat pas verderop op de route en die willen dat chauffeurs gewoon doorrijden, de immigratiepolitie is er echt om dit probleem aan te pakken.”

Europarlementariër houdt Transport Online op de hoogte

Het einde van het jaar is nog lang niet in zich en de situatie lijkt behoorlijk te verergeren. Reden genoeg voor Dennis de Jong om opnieuw aan de bel te trekken, zeer binnenkort dus bij de Britten en op ons verzoek ook weer bij de Fransen. De Europarlementariër heeft beloofd de redactie van Transport Online op de hoogte te houden van de vorderingen in deze zaak.

Voor Remon is het een zaak van eerst zien, dan geloven. “Beloven doen ze al jaren. De kern van het probleem ligt volgens mij niet bij de Fransen maar eerder bij de Engelsen. Zij moeten hun immigratiewet aanpassen waardoor het niet meer zo hoopvol is voor al die illegalen.” Volgens Remon zijn de chauffeurs er nu helemaal klaar mee. “Maar bedankt dat jullie er werk van willen maken!”

 

 

Posted by Remon van Es on donderdag 14 mei 2015