Clicky


Transport Online Jaaroverzicht 2014 - Deel 3

Transport Online Jaaroverzicht 2014 - Deel 3
29-12-2014 09:00 | Transport | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Het jaar 2014 loopt langzaam ten einde. Tijd voor Transport Online om terug te kijken op het afgelopen bewogen transportjaar. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten van een jaar lang transport? U leest het allemaal in ons vierdelige jaaroverzicht. Vandaag het derde deel van 1 juli tot en met 30 september 2014.

Juli

Dinsdagavond 1 juli omstreeks 22:50 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een vrachtwagenbrand aan de Oogstweg in Zeewolde.



De brandweer was snel ter plaatse en trof een vrachtwagen aan die volledig in de brand stond. De brandweer heeft de vrachtwagen met schuim geblust waarna de brand snel onder controle was.

De E. van Wijk Group, een internationale transport- en automotive groep met vestigingen in Nederland, Roemenië, Oekraïne en Moldavië, heeft per 1 juli 2014 Himex Logistics uit Oldenzaal overgenomen.

Met de overname van Himex Logistics wil de E. van Wijk Group haar logistieke dienstverlening naar Oost-Europa en de CIS landen verder uitbreiden. Vertrekkend DGA Jan Molenaar (65) geeft aan gezocht te hebben naar een overnamekandidaat die de continuïteit kan waarborgen op het gebied van het personeel en de serviceverlening aan de klanten.

Maandagochtend 7 juli 2014 voerden een aantal vrachtwagenchauffeurs in samenwerking met FNV Bondgenoten actie bij Wemmers Tanktransport. Volgens FNV Bondgenoten werken chauffeurs hier middels een postbusconstructie. Vrachtwagenchauffeurs komen hier tegen in opstand.

Dinsdag 8 juli is een 64-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur door de Franse douane gearresteerd op verdenking van drugssmokkel door de Kanaaltunnel. De geschatte straatwaarde van de drugs bedraagt 1,2 miljoen euro (£ 1.000.000).

De drugs, ongeveer 12,5 kilo cocaïne, vier kilo heroïne en drieënhalve kilo amfetamine, zijn door de douane in beslag genomen.

Woensdag 16 juli is er op het parkeerterrein van de bloemenveiling FloraHolland in Honselersdijk het lichaam van een vrachtwagenchauffeur aangetroffen. Dit gebeurde omstreeks kwart over zes 's ochtends.

De vrachtwagenchauffeur reed in een Duitse vrachtwagen. De man bleek een natuurlijke dood gestorven.

Frankrijk heeft halverwege juli een wet aangenomen die chauffeurs verbiedt hun wekelijkse rust in het voertuig te maken. De Franse wetgeving is een nationale vertaling van de Europese rij- en rusttijden regelgeving. Op overtreding staat de chauffeurs of zijn of haar werkgever een boete van 30.000 Euro en 1 jaar gevangenisstraf te wachten.

TLN is van mening dat deze strafmaat  alle proporties te buiten gaat. "Het laat wederom zien dat Nederlandse chauffeurs in toenemende mate vogelvrij zijn in Frankrijk", vindt de organisatie.

Honden van de Stichting Signi Zoekhonden hebben op zondag 20 juli in de Hoge Vaart bij Zeewolde een auto aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken, dat het om de auto van de sinds eind november vermiste Henry de Vries uit Harderwijk gaat. Ook het stoffelijk overschot van de Vries werd aangetroffen.

Op woensdag 27 november 2013 rond 07:00 uur is Henry vertrokken vanuit zijn woonplaats Harderwijk richting Houten om naar zijn werk te gaan, daar is hij echter nooit aangekomen. Rond 10:00 uur is Henry voor het laatst gezien bij een tankstation aan de Dukdalfweg in Almere.

Henry de Vries was vestigingsdirecteur van Beelen Midden Nederland.

"Beekman Transport heeft per direct de bedrijfsactiviteiten van Wassink Expeditie uit Barneveld overgenomen", dat meldde Alfred Beekman 23 juli aan Transport Online. Wassink Expeditie werd dinsdag 22 juli failliet verklaard door de rechtbank van Zutphen.

Beekman Transport verzorgde al sinds enige tijd de gehele logistiek voor Wassink Expeditie waardoor alle activiteiten gewoon konden worden voorgezet voor de gewaardeerde opdrachtgevers van Wassink Expeditie.

FNV Transport & Logistiek lanceerde vrijdag 25 juli een ’10-puntenplan’, dat de verdringing van Nederlandse chauffeurs in de Transport en Logistiek verder moet tegengaan. Het plan bevat tien concrete maatregelen, die wat de vakbond betreft direct ingevoerd kunnen worden.

Zo wil de bond onder andere dat opdrachtgevers aansprakelijk worden voor het naleven van de cao en voor het naleven van de regels waaronder buitenlandse vervoerders in Nederland werk mogen verrichten.

Een niet alledaags tafereel 26 juli op het TT circuit in Assen waar dat weekend het Truckstar Festival werd gehouden. Onder toeziend oog van honderden toeschouwers op het TT circuit werd het huwelijk voltrokken tussen de 24-jarige Kim Kleisterlee en de 28-jarige Peter Levolger uit Lepelstra.

Peter is in het dagelijks leven internationaal vrachtwagenchauffeur bij Kennis Transport uit Breda.

Op maandag 28 juli is bij het bedrijf Van Uden aan de Stuutlaan in Soesterberg een deel van een bedrijfspand ingestort. Dit kwam door de hevige regenval waardoor er te veel regenwater op het dak kwam te staan.

Het bedrijf is na de instorting aan de voorzijde van het pand gelijk ontruimd. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse.

Voor de rechtbank van Gelderland is op dinsdag 29 juli Mundi Logistics BV uit Varsseveld failliet verklaard.

Volgens de curator van het bedrijf, mr. Th.R.M. Welling, ligt door oorzaak van het faillissement in het faillissement van Interwand, een opdrachtgever van Mundi Logistics. Interwand ging op 25 juni failliet. Bij het bedrijf waren acht mensen werkzaam waarvan twee oproepkrachten, meldt de curator.

Augustus

Maar liefst duizenden vrachtwagens stonden stil aan de Russische grens in augustus als gevolg van het importverbod door Rusland. Een grote chaos waar ook Nico Mooij van Mooij Oost-Europa-Service over mee kan praten.

"Helaas is het ons ook overkomen. Er zijn van ons 17 vrachtwagens geladen met groenten en fruit op de terugweg. Allemaal geweigerd aan de Russische grens", meldt Nico Mooij vrijdagochtend.

"Als noodoplossing gaan we de goederen lossen in onze temperatuur gecontroleerde loods in Polen en wachten op nader order van de klant, wat er verder mee moet gebeuren. Gelukkig hebben we deze oplossing en kunnen we zo de schade een beetje beperken,en wellicht kunnen de goederen in Polen of Tsjechië alsnog worden verkocht."

Op vrijdagochtend 8 augustus werden bij het uitladen van een container bij een bedrijf in Barendrecht vijf tassen met cocaïne aangetroffen. De cocaïne was verpakt in pakketten, in totaal ging het om ongeveer 50 kilo.

De tassen werden gevonden in een container met ananas, afkomstig uit Costa Rica.  

Op dinsdag 12 augustus 2014 was de directeur van Ambrosius Transporten, Dhr. Rinnie Lumer, op de kop af 40 jaar werkzaam binnen het bedrijf.

Omdat zijn collega’s dit feit natuurlijk niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan, hadden zij het ‘oudste paard’ van stal gehaald, voorzien van een spandoek. Met een klein Ambrosius-konvooi werd eerst een ontbijt thuisbezorgd, welke Dhr. Lumer en zijn echtgenote achterin een oplegger mochten nuttigen. Hierna heeft hij zelf het stuur ter hand genomen, om met de Daf 2100 oldtimer naar de zaak te rijden.

De rit van een Poolse vrachtwagen, beladen met drie vrachtwagentrekkers, eindigde in de vroege uurtjes van dinsdag 12 augustus op een parkeerplaats langs de Duitse B209 in Hohnstorf.

De politie constateerde talloze gebreken waaronder overbelading, slechte banden, technische wijzigingen en andere technische mankementen. Bovendien was aan de achterzijde de laadvloer kunstmatig uitgebreid middel gelaste onderdelen.

Maar liefst één op de zeven vrachtwagens op de Belgische wegen is in zo'n slechte staat dat deze onmiddelijk van de weg gehaald dient te worden. Dat melden Belgische media woensdag 20 augustus op basis van cijfers van FOD mobiliteit.

De FOD Mobiliteit controleerde in 2013 9.500 vrachtwagens. Veertien procent van de vrachtwagens bleek bij de controle gevaarlijke gebreken te vertonen als slechte remmen, versleten banden of kapotte verlichting en richtingaanwijzers.

Eén op de drie gecontroleerde vrachtwagens betrof een chauffeur van Belgische afkomst, twee derde van de gecontroleerde vrachtwagens betrof een chauffeur met buitenlandse afkomst.

Cosmo Trucks met onder andere vestigingen in Zwolle en Utrecht werd woensdag 21 augustus failliet verklaard. Eerder die week werd aan de onderneming uitstel van betaling verleend.

Ook Cosmo Coach & Bus werd failliet verklaard. Verder gaat het om Furness Car BV; Fivan Auto BV; K.F. Auto B.V.; Koops Furness Internet BV; Koops Furness Service BV; Koop Furness Schade BV; Koops Furness Virtual BV; Flevo Service BV; Koops Furness Lease International BV; Koops Furness Finance BV; Koops Lease BV; Koops Furness Lease BV en Koops Furness Schadeherstel BV.

FNV Bondgenoten heeft 22 augustus de rechtszaak gewonnen tegen de ondernemingen van Jan de Roos uit Lemmer  vanwege een voorgekookt faillissement. “Een duidelijke en bijzondere uitspraak van de rechter in Leeuwarden, waar we zeer blij mee zijn en waardoor het personeel gelukkig alsnog krijgt waar het recht op heeft. De werkgever komt hier niet weg met het voorgekookte malafide faillissement”, aldus vakbondsbestuurder Minke Jansma die de zaak aanspande.

Afgelopen 27 mei verklaarde het bedrijf van Jan de Roos zich voor de derde keer in drie jaar tijd failliet. Op dezelfde dag schreef Jan de Roos nieuwe ondernemingen in in het handelsregister. Hij ging op eigen houtje door met de onderneming en nam het grootste deel van het personeel mee met als doel schuldenvrij verder te gaan en de rekening te presenteren aan de maatschappij. In eerdere faillissementen kwam De Roos hiermee weg.

Voor de rechtbank van Zeeland-West-Brabant is donderdag 28 augustus 2014 A.l. De Groen En Zonen B.V. failliet verklaard. Het Zeeuwse transportbedrijf is wellicht beter bekend als De Groen Transport.

Het in 1880 opgerichte transportbedrijf is, volgens de curator, het zoveelste slachtoffer van de economische crisis. "Belangrijkste oorzaak van het faillissement is de crisis. Financiële zaken zijn te lang scheef gegroeid en dat heeft op een gegeven moment nadelige gevolgen", meldde Mr. Huisman.

September

De groep STEF heeft op 1 september 2014 Speksnijder Transport BV uit Bodegraven overgenomen. STEF versterkt op deze wijze zijn positie in Noord Europa en breidt er zijn aanbod van gekoelde logistiek en transport uit.

Speksnijder Transport BV, bestuurd door Wilma Speksnijder, werd gestart in 1982. Zij beschikt over opslagfaciliteiten voor koel -en vriesprodukten van 6500m2. Van hieruit verleent zij logistieke diensten en groupage transport over de Benelux. In 2013 realiseerde Speksnijder een omzet van 13.5 miljoen euro, met 117 medewerkers en een vloot van 73 voertuigen.

De 31-jarige Corine Karsten-Evers is De Gouden Ridder van de Weg 2014. De chauffeur bij Wim Bosman Transport werd 11 september door TVM verzekeringen verrast met deze jaarlijkse prestigieuze onderscheiding voor een beroepschauffeur die al tenminste 10 jaar schadevrij rijdt. Zij is de eerste vrouw in de geschiedenis van deze prestigieuze onderscheiding die Gouden Ridder is geworden en een jaar lang als ambassadeur namens alle chauffeurs - Ridders van de Weg door Nederland rijdt en daarmee veilig transport promoot.

Voor de rechtbank van Noord-Nederland zijn op dinsdag 16 september opnieuw drie bv's van Jan de Roos failliet verklaard. Het gaat om Jan de Roos Transport Lemmer BV, Jan de Roos Montage Lemmer BV en Jan de Roos Verhuur BV.

Op 27 mei van dit jaar gingen ook al enkele bv's van Jan de Roos failliet. De eigenaar Jan de Roos startte echter de bedrijven door. De curator wilde niet aan deze doorstart meewerken en weigerde de werknemers te ontslaan. Het UWV op zijn beurt weigerde de werknemers te betalen.

Maar ook Jan de Roos betaalde de werknemers niet. De werknemers spanden samen met FNV Bondgenoten een kort geding aan tegen Jan de Roos om hun achterstallig loon betaald te krijgen. Op vrijdag 22 augustus deed de rechter uitspraak. Ook de rechter oordeelde dat de faillissementen in mei 'voorgekookt' waren en Jan de Roos werd veroordeeld tot het betalen van het achterstallig loon.

Zaterdag 20 september, vond voor de derde keer de grote Scania V8 dag plaats. Vorig jaar werd het evenement enkele weken van te voren afgelast omdat organisator Gerrit Maseland overleed.

Omdat zijn vrouw, Jacqueline Maseland, met de hulp van medewerkers van het transportbedrijf, het bedrijf perfect heeft weten te leiden ging zaterdag de V8 dag wel door.

Op dinsdag 23 september is voor de rechtbank van Zeeland-West-Brabant Mknb transport BV failliet verklaard. Tot 10 september jongsteleden was dit bedrijf beter bekend onder de naam Van Houte Transport BV, gevestigd aan de Nishoek 36 in Kruiningen.

Chauffeur Geert (50) van Noordendorp Transport in Haaksbergen is één van de drie dodelijke slachtoffers van het Monstertruck-drama in september in het Twentse dorp. De verslagenheid is enorm bij het transportbedrijf.

Het blijkt dat collega’s van Geert ook aanwezig waren bij het spektakel op het krappe dorpsplein. De Monstertruck reed opeens recht op de mensenmassa af. Op die onheilsplek stond ook een vrachtwagen van Noordendorp Transport geparkeerd.