Clicky


FNV Transport en Logistiek lanceert 10-puntenplan tegen verdringing

FNV Transport en Logistiek lanceert 10-puntenplan tegen verdringing
24-07-2014 15:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Transport & Logistiek lanceert vrijdag 25 juli een ’10-puntenplan’, dat de verdringing van Nederlandse chauffeurs in de Transport en Logistiek verder moet tegengaan. Het plan bevat tien concrete maatregelen, die wat de vakbond betreft morgen ingevoerd kunnen worden.

Zo wil de bond onder andere dat opdrachtgevers aansprakelijk worden voor het naleven van de cao en voor het naleven van de regels waaronder buitenlandse vervoerders in Nederland werk mogen verrichten. Er dient bovendien een sluitende administratie te zijn van de ritten die buitenlandse vervoerders in Nederland uitvoeren. Ook wil de bond dat de vervoersvergunningen voortaan gekoppeld worden aan het kenteken in plaats van aan de vervoerder en dat een vervoerder voor ieder voertuig, ongeacht het laadgewicht, een vergunning nodig heeft. Tot slot wil de bond dat er een einde komt aan de wildgroei van bureaus, die personeel ter beschikking mogen stellen in de transportsector.

Egon Groen, eerste cao-onderhandelaar namens FNV Transport en Logistiek: “Opdrachtgevers zijn op dit moment de enigen die profiteren van de oneerlijke concurrentie door schijnconstructies. Die concurrentie gaat over de rug van Nederlandse én buitenlandse werknemers en ik vermoed dat de besparing voor het grootste deel verdwijnt in de zakken van de opdrachtgevers.”

Onlangs nog legde FNV Transport en Logistiek bloot dat een multinational als IKEA het transport van zijn spullen in Nederland en België laat uitvoeren door Oost-Europese chauffeurs die wekenlang langs de weg moeten ‘bivakkeren’.

Aanbieden 10-puntenplan

Het eerste exemplaar van het 10-puntenplan wordt vrijdag 25 juli tussen 11:00 en 11:30 uur aangeboden aan voorzitter Arthur van Dijk van werkgeversorganisatie TLN (Transport en Logistiek Nederland) en Roos Vermeij, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Het zal worden aangeboden voor het kantoor van TLN in Zoetermeer, gelijktijdig met de aankomst van vrachtwagenchauffeuse Harmke van der Werf. Zij heeft de afgelopen dagen een bedevaartstocht gelopen voor een goede cao onder het mom 'Ik beweeg, nu TLN nog'.