Clicky


Minister Asscher: Vrachtwagenchauffeur die structureel werkt moet in vaste dienst

Minister Asscher: Vrachtwagenchauffeur die structureel werkt moet in vaste dienst
22-06-2015 17:01 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher vindt dat daar waar sprake is van structureel werk, het voorkeur verdient dat werkzaamheden worden verricht op basis van een vast contract, of een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract. Dat contract zou dan moeten zijn bij de werkgever waar de werkzaamheden worden verricht en niet op basis van een uitzendovereenkomst.

Dit zegt de minister in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) over weekcontracten als schijnconstructie van uitzendbureaus. Van Weyenberg stelde vragen over weekcontracten naar aanleiding van artikelen op Transport Online.

Een vrachtwagenchauffeur die in Winschoten meemaakte dat een verwarde man zelfmoord pleegde onder zijn vrachtwagen, werkte via een weekcontract van uitzendbureau Worktrans voor Bakkerij Borgesius. Daags na het ongeval werd zijn contract beëindigd. "Ik kan hieruit niet opmaken dat in strijd met de wet of de cao is gehandeld", aldus minister Asscher over de situatie.

Chauffeur in vaste dienst

De minister vindt eigenlijk dat de chauffeur, die ten tijde van het dodelijke ongeval al 44 weken voor de bakkerij reed, in vaste dienst genomen had moeten worden.

"Situaties als in het bericht geschetst, dat een contract eindigt bij ziekte van de werknemer, ondanks het feit dat het structurele werkzaamheden betreft, of dat een werknemer zich gedwongen voelt voortijdig weer te hervatten omdat hij de inkomsten niet kan missen, zullen zich dan niet voordoen."

Lees ook: Weekcontracten: de nieuwe schijnconstructie van uitzendbureaus