Clicky

 
Transport Online - Van Weyenberg (D66) vraagt minister Asscher: Wordt ketenbepaling omzeild door weekcontracten?

Van Weyenberg (D66) vraagt minister Asscher: Wordt ketenbepaling omzeild door weekcontracten?

Van Weyenberg (D66) vraagt minister Asscher: Wordt ketenbepaling omzeild door weekcontracten?
08-06-2015 14:52 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bestaan van weekcontracten als schijnconstructie in de transportsector. Van Weyenberg stelde de vragen naar aanleiding van berichtgeving op Transport Online, over weekcontracten als nieuwe schijnconstructie van uitzendbureaus.

Steven van Weyenberg wil van de minister weten op basis van welke wetsartikelen in cao’s mag worden afgesproken dat opeenvolgende weekcontracten na afloop als één contract mogen worden geteld, zodat de ketenbepaling voor tijdelijke contracten wordt omzeild.

Ook wil het Tweede Kamerlid van minister Asscher weten wat hij van deze constructie vindt, "waarin een arbeidscontract voor een week steeds stilzwijgend wordt verlengd zolang er werk is en zolang de werknemer niet ziek wordt."

Wet Werk en Zekerheid

Bovendien is Van Weyenberg benieuwd of deze constructie nog steeds toegestaan is, na inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid. Van Weyenberg meldde eerder al aan Transport Online dat hij vindt dat het gebruik van weekcontracten vragen oproept.

Hij deed dat naar aanleiding van het artikel over de chauffeur die in Winschoten meemaakte dat een verwarde man zelfmoord pleegde onder zijn vrachtwagen. De chauffeur was via een weekcontract van uitzendbureau Worktrans aan het werk voor Bakkerij Borgesius. Daags na het dodelijke ongeval werd zijn contract niet verlengd.

"Een heel trieste zaak, het zal je maar overkomen dat iemand je truck gebruikt voor een zelfmoordpoging", aldus Steven van Weyenberg. "Een traumatische ervaring voor deze chauffeur, die daar natuurlijk van slag van is. De reactie van zijn werkgever is wat mij betreft treurig. Los van hoe het arbeidsrechtelijk precies zit, goed werkgeverschap had een andere reactie gevraagd. Deze handelswijze lijkt me ook geen beste reclame voor die onderneming."

Vreemde constructie

Het gebruik van weekcontracten vindt Van Weyenberg dan ook een vreemde constructie. "Iets is wat mij betreft of een tijdelijk of een doorlopend contract. Achteraf een aantal opeenvolgende tijdelijk contracten zien als één tijdelijk contract vind ik een vreemde constructie, die ook schuurt met de nieuwe wet."

Om deze reden heeft het Tweede Kamerlid schriftelijke vragen gesteld aan minister Asscher.

Lees ook:
Weekcontracten: de nieuwe schijnconstructie van uitzendbureaus
Leven vrachtwagenchauffeur staat stil na dodelijk ongeval

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden