Clicky


Dodental loopt op na overstromingen in Italië

Dodental loopt op na overstromingen in Italië [+video]
17-05-2023 16:33 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA/AFP

ROME - Het dodental door de overstromingen in het noorden van Italië is opgelopen tot zeker acht. Minstens 6000 mensen zijn in veiligheid gebracht en er vinden nog meer evacuaties plaats, melden Italiaanse media.

De regio Emilia-Romagna heeft al enkele dagen te maken met zware regenbuien, die ervoor hebben gezorgd dat meerdere rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het regent nu minder hard, maar het waterpeil stijgt nog altijd. Op sommige plekken is in anderhalve dag de helft van de jaarlijkse hoeveelheid regen gevallen. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini en Bologna zijn het hardst getroffen, aldus de brandweer.

Inwoners van onder meer Cesena moesten vanwege een overstroming noodgedwongen op daken van gebouwen klimmen. Zij zijn door de brandweer met helikopters en bootjes in veiligheid gebracht. Mensen hebben het dringende advies gekregen weg te blijven van rivieren en op hoger gelegen verdiepingen te verblijven.

Meloni

Premier Giorgia Meloni heeft haar steun betuigd aan de getroffenen en laat weten dat haar regering de ontwikkelingen op de voet volgt. Rome heeft een bedrag van 10 miljoen euro goedgekeurd voor de eerste uitgaven en de afhandeling van noodsituaties.

Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei stierven in dezelfde regio twee personen tijdens stormen. Meteorologen zeggen dat de stortregens volgden na maandenlange droogte, waardoor de grond het water minder goed kon absorberen.

Vanwege het noodweer is de Formule 1-race op het circuit in Imola afgeblazen. Het is niet veilig en zou bovendien extra werk opleveren voor hulpverleners die momenteel hard nodig zijn, aldus de organisatie. Een deel van het circuit staat onder water.